Cetatea Devei

Cetatea Devei – Poarta către Transilvania

Cetatea Devei – Strajă pe Valea Mureşului


Imagini: Denisa LAZĂR


Cetatea Devei coordonate GPS: lat. 45.8833 long. 22.9

Dacă nu aţi auzit de Cetatea Devei, daţi-mi voie să vă povestesc aici. Povestea locului situat la 371 metri altitudine începe încă din perioada neolitică. Atunci când agricultura abia se ivea şi când animalele foarte curând domesticite şi-au început istoria şi drumul alături de noi, oamenii.

Cetatea Devei aşează la poalele sale oraşul omonim. Oraș care se întâmplă să fie chiar reşedinţa judeţului Hunedoara și este situat la graniţa dintre regiunile Transilvania şi Banat. Este considerată una din cele mai importante fortificaţii medievale din Transilvania. Cetatea a fost stăpânită de-a lungul timpului de persoane cu diferite funcţii sociale: de la voievozi, la principi, conţi sau chiar ducese. Dată în dar, vândută sau distrusă, s-a vrut a fi mai mult decât punct de apărare, ba chiar tindea către reşedinţă de lux. În zilele noastre, ruinele sunt punct de reper vizibile din depărtare, străjuind valea râului Mureş.

Din istoria cetății

Construită în secolul al XIII-lea şi atestată documentar din anul 1269, Cetatea Devei a adunat de-a lungul vremii în jurul ei poveşti cu zâne şi fete cu părul de foc care aveau sub stăpânire întreg judeţul. Legende care trebuiesc spuse la un pahar de vorbă seara. Dar poveştile adevărate cu cavaleri încep cu prima menţiune a cetăţii, când a fost dăruită unui conte valah. Un nume adânc imprimat în memoria românilor, Iancu de Hunedoara, primeşte sub stăpânire Cetatea Devei în anul 1444 împreună cu 56 de sate şi câteva mine de aur. Stăpânirea familiei Corvin se încheie odată cu anul 1504.

Două secole mai târziu, avea să izbucnească răscoala condusă de Horea, Cloşca şi Crişan. Zidurile cetăţii au servit drept adăpost pentru nobili. Împăratul Francisc I, aflat în vizită în anul 1817, a dat ordin să se refacă cetatea. Lucrările au costat localnicii 12 ani de trudă.  Totuşi, într-o zi de 13 august, anul 1849, o puternică explozie pornită de la praful de puscă aflat într-una dintre odăile cetăţii pune la pământ o mare parte din construcţia semeaţă. Odată cu zidurile ei, pier şi soldaţii revolutionari care o păzeau.

De atunci, Cetatea Devei atrage turişti prin misterul ce caută a fi dezvăluit printre zidurile acum întregite. Dar şi pentru panorama extraordinară pe care o oferă asupra oraşului. Orașul se dezvoltă continuu ştiind că cetatea va veghea mereu asupra lui.

Cineva obişnuia să spună că Deva trăieşte prin cetatea sa.


Caută cazare în categoria: Cazare Transilvania, Cazare Deva, Cazare Hunedoara, Cazare Chimindia, Cazare Haţeg,

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *