Dragobetele

Dragobetele

Dragobetele sărută fetele


În fiecare an pe data de 24 februarie, românii sărbătoresc Dragobetele.

Ion Ghinoiu spunea despre Dragobete ca este „ patron al dragostei și bunei dispoziții pe plaiurile românești”, „fiu al Babei Dochia și cumnat cu eroul vegetațional Lăzărică”.

Iar Romulus Vulcănescu îl descrie ca o „făptură mitică”, fiind „tânăr, voinic, frumos și bun”.

Astazi stim că este sărbătoare ce semnifică iubirea și venirea primăverii.

Există și o zicală: Dragobetele sărută fetele!

În dimineața de Dragobete fetele și băieții se îmbrăcau în haine de sărbătoare și porneau în grupuri prin lunci și păduri pentru a culege flori de primăvară pe care le aduceau acasă și le puneau la icoane până la Sânziene sau le foloseau în cursul anului pentru farmece de dragoste. La prânz, fetele fugeau spre case, iar baieții ce le îndrăgeau fugeau după ele, iar atunci când le prindeau le furau o sărutare.

Tot în ziua de Dragobete se spune că păsările își aleg perechea și încep să-și construiască cuiburile.

Se mai spune că de Dragobete fetele și băieții trebuie să se veselească pentru a avea parte de iubire tot anul. Bărbații nu trebuie să supere femeile daca nu vor să aibă un an mai puțin prielnic.

În unele zone ale țării fetele își pun busuioc sub pernă ca Dragobetele să le ajute să-și găsească perechea.

Aceasta este sărbătoarea iubirii cu care se identifică poporul român și ne este transmisă de la bunii și străbunii noștri.

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *