Horezu – tradiţii sfinte strămoşeşti

Horezu – tradiţii sfinte strămoşeşti

Odată cu trecerea timpului, în regiunea subcarpatică, s-a format un feeric oraş purtâd numele de Horezu. Numele de „Horezu” ia naştere de la numele de ciuhurezi, o specie de pasăre asemănătoare bufniţei care populează pădurile din jur.

Oraşul Horezu  se deosebeşte de celelalte oraşe prin meşteşugul neînstrăinat de popor şi prin eleganţa pământului viu. Ani la rând a fost considerat „centru etnografic” şi încă îşî păstrează statutul.

Ca mărturie a acestui măreţ oraş stau poveştile impresionante inscripţionate în celebra ceramică de Horezu.

Olăritul este o ocupaţie străveche. Olăritul este o muncă deosebită care necesită o remarcabilă îndemânare, o forţă deplină şi cunoştinţe înrădăcinate. Orice greşeală se răsfrânge asupra obiectului din lut făurit. Acest meşteşug îl poartă în deosebi bărbaţii, pe când femeile ajută mai mult la decorarea acestora.

Principalele simboluri pe care le regăsim adesea pictate atât pe farfurii cât şi pe vazele de ceramică sunt: cocoşul de Horezu, steaua, spicul, spirala dulbă, coada de păun etc.

Cocoşul, deoarece este emblema „centrului de ceramică” a oraşului Horezu, acesta are o funcţie deosebită fiind întâlnit şi pe casele orăşenilor. Cocoşul ocupă adesea spaţiul central în anexa decorului. Când sunt pictaţi în formă circulară olarul spune ca „aceasta este hora cocoşilor”.

O veche legendă amintea despre ceramica pictată de la Horezu care spunea că: „în momentul în care sunt pictate vazele, pictorul, mai exact femeile stau cu gândul la grijilor lumeşti, iar pictura vasului este una unică”.

Ceramica de la Horezu cheamă zilnic turişti care să-i descopere tainele ascunse făurite de către olarii înzestraţi cu cinste şi îndemânare.

Foto: Claudiu Vatau


Caută cazare în categoria: Cazare Oltenia, Cazare Horezu, Cazare Mălaia

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


 

Ravensca-judetul-Caras-Severin1-scaled Horezu – tradiţii sfinte strămoşeşti

Ravensca – doar natura, cerul şi Dumnezeu

Ravensca – doar natura, cerul şi Dumnezeu Ravensca este un sat micuţ şi liniştit aşezat pe acoperişul munţilor Almăjului din judeţul Caraş-Severin, la aproximativ 760 de m altitudine. Revensca este cel mai mic sat din salba satelor ceheşti din Banat numărând aproximativ 100 de locuitori. Datorită specificului său etnic, satul se caracterizează prin acurateţea cu […]

0 comments
Gărâna-Jazz-Festival Horezu – tradiţii sfinte strămoşeşti

Gărână Jazz Festival – Magie cu acorduri de jazz

Gărână Jazz Festival (7-11 iulie 2016) Gărână Jazz Festival – festivalul de jazz open-air din satul de munte Gărâna, care a adus ani la rând iubitorilor acestui gen musical artişti de renume, îşi deschide astăzi porţile pentru a 20-a oară. Gărână Jazz Festival se va desfăşura pe parcursul a 5 zile, 7 – 11 iulie şi va […]

0 comments
Târgul-de-Turism-Vacanța-și-a-deschis-porțile-azi-la-Timișoara-1 Horezu – tradiţii sfinte strămoşeşti

Târgul de Turism Vacanța și-a deschis porțile azi la Timișoara

A început a V-a ediție a Târgului de Turism Vacanța din Timișoara. Evenimentul are loc la Centrul Regional de Afaceri, începând azi 2 martie până duminică 4 martie, între orele 10:00-19:00. Intrarea este gratuită. Peste 20 de agenții de turism și expozanți au pregătit oferte pentru vacanțele anului 2018. Reduceri și de peste 30% în această […]

1 comment

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *