Cheile Minișului

Cheile Minișului

Cheile Minișului coordonate GPS: 45.0035 N – 21.9598 E

Cheile Minișului sunt situate între versanții stâncoși ai Munților Aninei, în județul Caraș-Severin. Au o lungime de 14 km și sunt împărțite în patru sectoare, trei dintre acestea fiind străbătute de DN 57B.

Farmecul traseului este dat de  solemnitatea pereților muntoși în oscilație cu vegetația abundentă sălășluită pe poienițele culmilor domoale ce vin să definească versanții.

Pe întreg traseul cheilor natura și omul au zămislit frumuseți unice. Pe alocuri, munții își înfrumusețează pereții de primavara până toamna cu flori, iar iarna croiește pe ei dantele de gheață.

Versanții abrupți găzduiesc numeroase peșteri, grote și arcade specifice reliefului calcaros, dintre acestea cele mai cunoscute sunt: Peștera Ponor-Plopa, Peștera Buhui, Peștera Hoților, Peștera cu Aburi,  Găurile lui Miloi, Grota Bigăr, Peștera cu Oase (aici au fost descoperite, în anul 2002, cele mai vechi oase ale omului modern din Europa).

Urmând cheile de la Anina spre Bozovici ne atrage atenția o frumoasă cădere de apă aflată pe partea dreaptă a drumului. În perioadele ploioase Cascada Cârșa (sau Valea Miniș)  își revarsă apele în râu creând un loc unic, un mic spectacol destinat trecătorilor.

Următoarea oprire este lacul situat tot pe partea dreaptă venind  din această direcție. Datorită rocilor calcaroase ce predomină în zonă, lacul de acumulare Gura Golâmbului ( numit și Lacul Miniș sau Cerbu) are o superbă culoare verde și este mărginit de brazi, creându-se în jurul său un peisaj frumos, specific muntelui.

Iar în locul în care Paralela 45 se intersectează cu râul Miniș găsim cea mai impunătoare parte a cheilor, pereții stâncoși sunt apropiați, apa și-a săpat cu greu drumul în rocă, iar Cascada, Izbucul și Grota Bigăr și-au format propriile chei, de dimensiuni reduse, dar spectaculoase, iar omul le protejează prin Rezervația Naturală Izvorul  Bigăr.

Cheile Minișului fac parte din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița și pe o distantă de doar 14 km întâlnim: Cascada Cârșa, lacul Gura Golâmbul, Cascada Bigăr, izbucul și grota cu același nume.

Foto: Bogdan Rămuș


Caută cazare în categoria: Cazare BanatCazare Eselnița, Cazare Dubova, Cazare Orșova, Cazare Liubcova, Cazare Coronin

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


 

Castelul-Karoli-Castelul-Baroc-DescoperimRomania.ro-5 Cheile Minișului

Castelul Karolyi – castelul baroc

Castelul Karolyi – castelul baroc Castelul Karolyi este amplasat în Piața 25 Octombrie în orașul Carei din județul Satu Mare. Castelul a fost declarat ca și monument istoric și  monument de arhitectură. Un moment de istorie important din castelul baroc este vizita familiei imperiale, fiind vizitat de prințul Jozef de Habsburg, iar apoi de prințul […]

0 comments
Muzeul-Sfântul-Ierarh-Dosoftei-–-Mitropolitul-DescoperimRomania-1 Cheile Minișului

Muzeul Sfântul Ierarh Dosoftei – Mitropolitul

Muzeul Sfântul Ierarh Dosoftei – Mitropolitul Muzeul Sfântul Ierarh Dosoftei – Mitropolitul. Construită, conform unor atestări documentare, în timpul domniei lui Antonie Ruset, între anii 1677-1679, clădirea, care adăposteşte expoziția permanentă de literatură veche, a fost sediul celei de a doua tiparniţe din Iaşi, în perioada 1679-1686. Comorile Țării Moldovei Biserica Mănăstirii Trei Ierarhi, aflată […]

0 comments
bRANCUS-11 Cheile Minișului

Cele trei „piese de aur” ale lui Brâncuși

Imagini: Mădălina Ionela JUJAN Masa tăcerii, Poarta Sărutului, Coloana infintului – minunui ale societății românești Ca să fii bogat, se spune că ai nevoie de aur, dar de fapt, pentru a fi bogat trebuie doar să ai inspirație. Contantin Brâncuși a reprezentat un astfel de om plin de „aur”, adică inspirație. El a fost un […]

1 comment

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *