Crăciun în Maramureș

Obiceiuri de Crăciun în Maramureș

Crăciun de poveste în Maramureș


Maramureșul este de vis de Crăciun!

Costumele tradiționale, colindele folclorice și obiceiurile unice transformă Crăciunul în poveste, aici în Maramureș! Venirea Crăciunului este încărcată și de superstiții cât se poate de unice și originale. Se spune că în Ajunul Crăciunului nu este bine să te bați, nici măcar în glumă, că riști să faci ”buboaie” pe față. După Crăciun, nu e bine să mai colinde copii că le cresc ”bube”. Cei care cresc albine, nu trebuie să dea nimic din casă de Crăciun, ca albinele să nu plece din stup. Porcul care nu este tăiat de Ignat nu se mai îngrașă, deoarece „și-a văzut cuțitul”.  Sângele scurs de la porc este pus la uscat, apoi se măcină și se afumă cu el, anul viitor, copii pentru a fi feriți de guturai, spaime sau alte boli ș.a.m.d.

Ca la fiecare român, maramureșeni curăță casele și le împodobesc pereții frumos cu ”șterguri tărcate” (brodate), perne cu borderii, iar masa este împodobită cu ciucalăi. Astfel casa este pregătită pentru săbătoare și pentru a primi colindători.

La colindat în Maramureș

Sătenii pornesc la colindat cu mic, cu mare, îmbrăcați în cele mai frumoase costume populare, cu cojoace. Feciorii din satele maramureșene pregătesc diferite scenete, care prezintă întâmplări biblice din ziua Nașterii Domnului: piesa ”Viflaimul”, unde tineri se costumează urât și întruchipează ”Diavolul”, ”Moartea”, ca să alunge spiritele rele;  Unii dintre feciori merg cu ”Capra”, întruchipând o capră, decorată multicolor, fiind jucată de unul dintr feciori; ”Jocul Moșilor”, este un obicei din a doua zi de Crăciun, când feciori, întâlniți pe ultițele satului, sunt biciuiți de personaje mascate, ca o inițiere. Acest joc este jucat și la casele fetelor, pentru a binecuvânta casa, iar apoi se încinge hora.

De Crăciun în Maramureș, mesele sunt îmbelșugate, iar oamenii se vizitează și se cinstesc cu pălincă tipic maramureșeană.  Feciorii schimbă porțile vecinilor certați, pentru a-i determina să se împace. Serile sunt petrecute la cămine, unde sunt organizate baluri cu muzică tradițională.

Un Crăciun în Maramureș este o experiență unică! în care poți fi părtaș într-o atmosferă de poveste, pur românească de trăire mai aproape de Dumnezeu și simplitate.


Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *