Pe urmele opincilor cu meşterul Alexandru Ilinca

Pe urmele opincilor cu meşterul Alexandru Ilinca

Pe urmele opincilor cu meşterul Alexandru Ilinca


Meșterul Alexandru Ilinca din Orlești, Vâlcea nu a lasat opinca să piară.

A crescut într-o familie cu tradiție în realizarea opincilor, dar a ales să fie croitor. De-a lungul anilor a fost unul dintre cei mai de seamă croitori din Vâlcea, iar atunci când a realizat că opinca dispare și nimeni nu este interesat să ducă acest produs și povestea lui mai departe a renunțat la croitoria din oraș și și-a dedicat timpul și sufletul opincilor realizându-le și promovându-le peste tot.  „De vreo 15 ani m-am dedicat acestei meseri pentru că am văzut că opinca dispare. Și de atunci o promovez pe unde pot.”

De-a lungul anilor a adunat opinci alcătuind o mică dar valoroasă colecție. Cea mai veche pereche are peste 140 ani și este din piele de vită. Din colecția familiei cele mai vechi au aproximativ 80 ani și sunt din piele de porc. Cele mai deosebite sunt opincile din tablă și acestea au vreo 70-80 ani. Dar colecția are și opinci de cauciuc, acestea fiind cel mai greu de găsit.

Opincile lui nea Alexandru au modelul original din sat. Au gurguiu drept, se leagă cu nojiță, încrețiturile se fac în funcție de material,  cele din material mai moale sunt mai crețe. Modelul nu a suferit influențe așa cum s-a întâmplat în sudul și nordul țării. În sud influența a venit de la bulgari, iar în nord influența este de la ucrainieni.

Opincile lui au ajuns la oaspeți de seamă ai României precum: Biden, Macron, Charles, etc.

Astăzi pe nea Alexandru îl găsim la târguri, în tabere de creație, la muzee, oriunde este invitat merge cu drag să arate lumii meșteșugul său.

„La Muzeul Astra din Sibiu am învațat 17 studenți din New York să facă opinci. Când una din cursante a întrebat dacă opincile pățesc ceva pe ploaie i-am răspuns că opinca e garantată și în vreme de război.”

Cum cererea a evoluat, a evoluat și oferta, iar astăzi găsim pe lângă opici, căciuli de astrahan, curele și tolbe din piele făcute de mîinile dibace ale meșterului.

Nea Alexandru s-a asigurat că meșteșugul nu piere, iar cine vrea să învețe să facă opinci găseşte filmulețele în care ne explică pas cu pas ce trebuie să facem ca să avem un produs reușit.

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *