Povestea Mărţisorului

Povestea Mărţişorului

Ce este mărțișorul?

Mărțișorul este simbolul revenirii la viață, vestitorul primăverii și al zilelor însorite. Mărțisorul subliniază bucuria pe care primăvara ne-o aduce  în suflete. Firele alb și roșu semnifică triumful vieții asupra morții, al sănătății asupra bolii, al binelui asupra răului.

Și cum toate obiceiurile au o urmă de misticism, se spunea că această amuletă aducea noroc, sănătate și prosperitate.

Evoluția mărțișorului

Asemenea tuturor lucrurilor ce ne înconjoară, mărțișorul  și-a scris propria istorie de-a lungul timpului. La început a fost reprezentat de o monedă, apoi de o piatră de râu colorată la care s-au atașat două fire de ață, unul alb și unul roșu. Mai tâziu locul pietrei a fost luat de mărgele, iar astăzi găsim mărțișoare din ceramică, fir de in și bumbac, metal și alte materiale.

Si forma mărțișorului s-a adaptat cu timpurile ajungând la broșe elegante, iar astăzi îl găsim sub diverse forme foarte colorate. De-a lungul timpului s-a păstrat ața împletită în culorile alb și roșu, adevărata esență a mărțișorului. Mărțișoare sub formă de ie tradițională sunt astăzi exemplul că întotdeauna ne putem întoarce la tradiții pentru a ne inspira și a ne regăsi.

Povestea Mărţişorului

“Odată soarele coborî  într-un sat, la horă, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit şi l-a răpit dintre oameni, închizându-l într-o temniţă. Lumea se întristase. Păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndrăznea să-l înfrunte pe zmeu. Dar într-o zi, un tânăr voinic s-a hotărât să plece să salveze soarele. Mulţi dintre pământeni l-au condus şi i-au dat din puterile lor ca să-l ajute să-l biruie pe zmeu şi să elibereze soarele. Drumul lui a durat 3 anotimpuri: vara, toamna şi iarna. A găsit castelul zmeului şi au început lupta. S-au înfruntat zile întregi până când zmeul a fost doborât. Slăbit de puteri şi rănit, tânărul a eliberat Soarele. Acesta se ridică pe cer înveselind şi bucurând lumea. A reînviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns să vadă primăvara. Sângele cald din răni i s-a scurs în zăpadă. Pe când aceasta se topea, răsăreau flori albe, ghioceii, vestitorii primăverii. Până şi ultima picătură de sânge se scurse în zăpada imaculată. Muri. De atunci tinerii împletesc doi ciucuraşi: unul alb şi unul roşu. Ei le oferă fetelor pe care le iubesc sau celor apropiaţi. Roşul înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizează sănătatea şi puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.”

Baba Dochia, prezentă în majoritatea legendelor populare românești este prezentă și în legenda primului mărțișor. Povestea spune că aceasta, într-o zi de 1 martie, a luat o pară, a făcut o gaură în ea și i-a legat un fir de ață din lâna pe care o torcea; de atunci a început obiceiul mărțișorului.

Mărțișorul astăzi

Luna martie este luna mărțișorului, iar în satele românești purtarea mărțișorului la piept este o tradiție care încă se păstrează cu sfințenie. Se spune că dacă nu porți mărțișorul toată luna vei atrage ghinionul aspura ta.

Respectând tradițiile și obiceiurile străvechi ne respectăm adevărata frumusețe românească!

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *