Peștera Bolii_ O bijuterie carstică ascunsă în inima Munților Carpați- www.DescoperimRomania

Peștera Bolii: O bijuterie carstică ascunsă în inima Munților Carpați

Peștera Bolii: O bijuterie carstică ascunsă în inima Munților Carpați


Peşterea Bolii, situată în parte de nord a oraşului Petroşani, la aproximativ 6 km de centru, pe drumul ce leagă Valea Jiului de Țara Haţegului. Peștera se află la punctul de întâlnire dintre Munţii Retezatului și cei ai Sebeşului și este una dintre cele mai frumoase peşteri din Munții Carpați.

Ce face ca această peșteră să fie unică? 

Intrarea în peşteră este deosebită, cu o înățime considerabilă de 20 de metri la bază şi 10 metri înălțime. În interiorul peşterii întâlnim un fenomen rar în România din pricina faptului că aceasta este traversată de cursul de apă a pârâului ce a creat-o ceea ce o face de o frumusețe extraordinară.

Formațuinile sale carstice, cum ar fi stalagmite sau stalactite, formate prin procesul de scurgere a apei şi depunerea de carbonat de calciu, fac această peşteră deosebită. Diversele texturi şi culori ale aceste formațiuni creează un peisaj subteran unic şi fascinant.

Loc înfășat în legende

Legenda fetelor de măritat

Se spune că lângă peşteră, într-un conac trăia o familie bogată cu două fiice. Cea mare era mai frumoasă decât cea mică, însă cea mică avea un suflet bun. Într-o zi, fata cea mică descoperă o inimă răsturnată în peşteră şi visează că o să îi se îndeplinească dorința de a se căsători. alegând mirele după inima ei. În cele din urmă rugăciunea ei a fost ascultată, şi nunta de basm a avut loc după postul Crăciunului.

Acces și vizitare

Se poate accesa peștera doar însoțit de un ghid specializat, din cauza caracterului fragil şi necesității de a proteja formațiunile delicate din peşteră.

Tarife: adulți 10 lei, studenți și pensionari 5 lei, elevi 2,5 lei.

Program de vizită

Vara  – zilinc între orele 09:30-18:00

Iarna  – luni-vineri între orele 09:30-14:00, sâmbătă și duminică între orele 09:30-18:00


Caută cazare în categoria: Cazare Transilvania, Cazare Deva, Cazare Hunedoara, Cazare Chimindia, Cazare Haţeg,

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *