Valea Cernei - descriere zonă turistică şi oferte de cazare

Valea Cernei

Lucruri de făcut în zonă

Valea Cernei este o zonă situată în S-V Romaniei, zonă de interes turistic maxim, care concurează cu multe parcuri naționale din Europa. Valea Cernei este foarte bogată în obiective turistice, rezervații naturale, cu flora și fauna specifice climei mediteraneene. Întreaga zona a fost inclusă în Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei.

Pe Valea Cernei dincolo şi dincoace de fascinaţia şi freamătul izvoarelor, de cântecul munţilor şi al pădurilor cu arbori seculari şi de atâtea alte rarităţi ale lumii pământeşti, se poate primeni încă spiritul, într-un peisaj în care frumosul vine mereu dinspre veşnicie, iar natura rămâne simbolul suprem al eternităţii.

Cerna își formează obârșile din unirea apelor unui izvor puternic care iese de sub Ciuceava Chicerii – Izbucul Cernei – cu apele pârâului Cernișoara ale cărui izvoare se află la circa 10 km amonte sub Vârful Patina, la altitudinea medie de 2 070 m. În aval de Izbucul Cernei, afluenții mari se află exclusiv pe partea dreaptă, prezentând lungimi medii cuprinse între 8 și 10 km, iar cei de pe stânga fiind cu totul neînsemnați și atingând maximum 2 km lungime. Cerna se varsă în Dunăre, formând un golf larg la contactul cu apele lacului de acumulare din raza orașului Orșova.

Valea Cernei se prezintă sub aspectul unui defileu care se desfășoară pe o lungime de circa 40 km.

În bazinul hidrografic al râului Cerna și respectiv în spațiile montane imediat apropiate se află circa 700 de peșteri și aproximativ 24 de avenuri. Dintre acestea cu dimensiunile deosebit de mari sunt: Peștera Selitrari (1 500 m); Peștera din Ogașul Adânc (650 m); Peștera Rece din Ciuceava Neagră (561 m); Peștera Albă din Ciuceava Mare (510 m). În anumite locuri Valea Cernei se îngustează mult fiind greu accesibilă, formând un sector de chei : Cheile Corcoaiei (200 m); Cheile Bobotului (150 m); Cheile Piatra Pușcată (70 m); Cheile din Ogașul Ursului (90 m).

Atracția principală pentru turiști sunt, totuși, izvoarele termale din Băile Herculane, izvoare recunoscute pentru puterile vindecătoare încă de pe vremea lui Hercules.

Unitățile de cazare din Băile Herculane sunt numeroase și pentru toate buzunarele, aici se găsesc de la locuri de campare amenajate până la hoteluri, pensiuni și hosteluri.

Ţara România
JudețulCaraş-Severin, Mehedinţi
Autorul articoluluiLoredana Şein

Casa Rădoi din Băile Herculane

Băile Herculane, Str. Zăvoiului, nr. 58, județul Caraș-Severin
Preț pe noapte începând cu 60 lei
Casa Rădoi din Băile Herculane – Valea Cernei. Casa Rădoi din Băile Herculane – oază de linișt Citește
Rezervare

DescoperimRomania.ro nu are momentan în portofoliu locuri disponibile de cazare pentru această zonă turistică.

Momentan nu există oferte de circuite turistice pentru această zonă.

Obiective turistice

Cheile Corcoaiei, lungi de mai bine de 200 m , declarate monument al naturii împreună cu o suprafață de 10 ha sunt unice în felul lor. Cerna a curs cândva pe aici printr-un tunel care prabușindu-se a format pereții ce se apleacă deasupra apei parcă să-și dea mâna, pe alocuri distanța dintre ei nu depășește 5 m. Aici râul Cerna a tăiat vertical stânca, sapând un tub circular, despicat de sus până jos. Tot aici se vede în stâncă urma de picior a lui Hercules.

Muzeul de Istorie Băile Herculane a fost înfiinţat la 28 iulie 1924, prin grija secţiunii regionale din Banat a Comisiunii Monumentelor Istorice. După 1960, muzeul a fost reorganizat. Aflat într-o clădire monument istoric (Cazinoul cu Coloane, 1862, arh. Daderer), muzeul prezintă publicului descoperiri arheologice din zonă: piese de ceramică romană, monede, podoabe, altare votive, inscripţii, basoreliefuri din castrul Ad Mediam, arme şi piese de harnaşament.

Podul de piatră cu coridor acoperit peste Cerna este primul pod în curbă în zidărie din Europa, început în 1864 și terminat în anul 1866. Podul a fost construit pentru a face legătura între hotelurile de pe malul stâng al Cernei și băile termale de pe malul drept.

În Băile Herculane, cea mai veche stațiune din România atestată documentar încă din vremea romanilor, în partea de nord se află statuia lui Hercule, cel căruia i-a fost închinat încă de la începuturi acest loc binecuvântat. În 1847 se instalează statuia lui Hercule, donată de principele moştenitor Carol, pe locul fântânii din marmură roşie din centrul staţiunii.