Straja - descriere zonă turistică şi oferte de cazare

Straja

Lucruri de făcut în zonă

Stațiunea turistică Staja

Stațiunea Staja este situată în județul Hunedoara, în partea centrală a Munților Vâlcan la o altitudine de 1445 m.

Munții Vâlcan sunt așezați în sectorul Sud-Vestic al Carpaților Meridionali, iar împreună cu Munții Mehedinți, ei închid la Sud arcul carpatic cuprins între Jiu și Dunăre, culmea principală înălțându-se la peste 1400 m.
În partea de est se află Straja-Mutu, iar la vest avem Creasta Oslei. Spre nord, sunt limitați de Jiul de Vest, care îi desparte de Munții Godeanu, apoi de Munții Retezat între Vălea Soarbele și Câmpul lui Neag.

Complexul turistic Straja este format din multe case de vacanțe, pensiuni și vile. O parte dintre acestea sunt omologate cu 1,2,3 și 4 stele. Straja a fost declarată stațiune turistică locală în anul 2002.

Pentru iubitorii sporturilor de iarnă în Straja sunt amenajate 12 pârtii de schi. fiecare pârtie fiind echipată cu instalație de transport pe cablu (teleschi). Cinci dintre acestea beneficiază și de instalație nocturnă, făcând sederea pe pârtie placută și seara. Toate pârtiile de schi sunt întreținute cu ajutorul utilajelor de bătătorit zăpada, ratrac-uri, pentru a le menține în condiții optime pentru practicarea sporturilor de iarna. Stațiunea Straja dispune de aproximativ 26 km de domeniu schiabil. Din cei 26 km, o parte sunt acoperiți cu zăpadă artificială.
Cea mai lungă pârtie este Pârtia Straja, aceasta are o lungime de 8,1 km. Pârtia Straja se află  între Vf. Straja (1868 m) și stația de îmbarcare a telegondolei.

Accesul în stațiune este ușor și se poate realiza atât cu mașina cât și cu trenul sau autobuzul.

Cu mașina dinspre Petroșani sau dinspre Târgu Jiu pe DN 66, spre Lupeni, iar în Lupeni există indicatoare spre Staja.
Acces în stațiune cu telegondola se face din zona de agrement Brăița. Aici există o parcare păzită în care se poate lăsa mașina și se urcă cu telegondola până în stațiune.
Acces cu trenul sau autobuzul se poate face până în Lupeni și de acolo se pot lua taxiurile care fac continuu această rută și ziua și noaptea.

În Stațiunea există un detașament de Jandarmerie Montană și un serviciu public de Salvamont care sunt pregătite să intervină în caz de urgențe.

Din punct de vedere al obiectivelor turistice în stațiune pot fi vizitate Schitul Straja și Crucea din Metal.

Schitul Straja este un lăcaș la care se ajunge prin intermediul unui tunel cu lungimea de 50 m. Pe pereți tunelului sunt pictate scene din Vechiul Testament și Noul Testament. Alt obiectiv turistic îl reprezintă Crucea din Metal. Crucea are o înălțimea de 18 m și lățimea de 9 m, fiind un monument închinat eroilor căzuți în Primul Război Mondial.

Stațiunea Straja este una din destinațiile preferate de turiști atât vara pentru drumeții și excursii, cât și iarna pentru practicarea sporturilor de sezon și petrecerea sărbătorilor de sfârșit de an.

Ţara România
JudețulHunedoara
Autorul articoluluiLarisa Lăcătușu

Vila Crial din Straja

Straja, Strada Bradului, Nr. 9, județ Hunedoara
Preț pe noapte începând cu 390 lei
Vila Crial din Straja – Straja. Vila Crial din Straja este una dintre cele mai noi unități de cazare Citește
Rezervare

Vila Alpin din Straja

Straja, nr. 31, județul Hunedoara
Preț pe noapte începând cu 100 lei
Vila Alpin din Lupeni – Straja. Vila Alpin din Straja este alegerea perfectă pentru vacanța d Citește
Rezervare

Cabana Edelweiss din Straja

Straja, str. Parcela, nr. 6-7, judeţul Hunedoara
Preț pe noapte începând cu 100 lei
Cabana Edelweiss din Straja – Straja. Cabana Edelweiss din Straja este situată într-un cadru m Citește
Rezervare

DescoperimRomania.ro nu are momentan în portofoliu locuri disponibile de cazare pentru această zonă turistică.

Momentan nu există oferte de circuite turistice pentru această zonă.

Obiective turistice

Obiective turistice Straja Schitul Straja a fost ridicat pentru a aduce piosenie locului și pentru a fi un spațiu prielnic în care turiști să se poată închina.
Accesul la schit se face printr-un tunel lung de 50 m, pictat cu scene din Vechiul si Noul Testament și cu Calendarul Bisericesc Ortodox.

Crucea din Metal din vârful muntelui are o înălțimea de 18 m și lățimea de 9 m, fiind un monument închinat eroilor căzuți în Primul Război Mondial.

Drumul Crucii este un obicei local practicat în Vinerea Mare de credincioși și constă în reproducerea drumului făcut de Mântuitorul Iisus Hristos spre Golgota. Drumul are 14 popasuri, la fiecare popas există cate un bazorelief care redă o scenă reprezentativă din opririle făcute de Mântuitor în drumul său spre muntele Golgota. Pelerinajul se termină la schitul din vârful muntelui.