Lacul Iezer – Inima Bucovinei


Lacul Iezer este un lac de baraj natural localizat în partea de Nord a Carpaților Orientali, în partea de Sud – Vest a Obcinei Feredeului.

Lacul Iezer  apare menționat într-un document istoric din 12 iulie 1594, pe când domnea Aron Vodă și care mărtuisea : „Io Aron voevod, […] domn al ţării Moldovei. Am dat şi am întărit […] sfintei mânăstiri din Homor […] un munte care se chiamă Măgura, cu toate poenile şi izvoarele, care sunt împrejurul lui, care […] este danie sfintei mânăstiri din Homor dela răposatul părintele domniei mele, Alexandru voevod […]. Iar hotarul acelui munte mai înainte numit, care se chiamă Măgura, cu toate poenile şi izvoarele, începând dela Iazer merge până la Feredeu şi de aici tot la deal Obcina […] iarăşi până la Iazer […]”(D.I.R., 1952, p.112)

Lacul are o suprafață de 1,5 hectare, o adâncime medie de 7 m iar maximă de 12 m și se alimentează cu apele râului Iezer. Lacul este populat cu păstrăv, recordul a fost doborât în 1999 prin pescuirea unui păstrăv de 7,8 kg și 86 cm.

Apa Lacului Iezer este înghețată aproximativ 4 luni, din decembrie până spre sfârșitul lunii martie.

Lacul din inima Bucovinei este un lac pitoresc în comuna Sadova, în satul cu oameni frumoși, iar aici misterul naturii se îmbină perfect cu frumusețea lacului. În apa curată a lacului se reflectă perfect pădurile înalte de molid care înconjoară mirificul lac, iar iarba de pe maluri și cerul frumos colorat conturează un peisaj inedit.

Traseu turistic spre Lacul Iezer

Traseul care duce spre Lacul Iezer începe din DN 17A, se continuă pe Sadova 5,5 km până la casa Silvică Holohoșca, iar apoi pe drumul forestier Iezer încă 3,5 km.

Lacul de la marginea Sadovei este unul dintre cele mai vechi lacuri de baraj natural din România, ceea ce îi conferă o frumusețe aparte și este locul perfect pentru o mică evadare din rutina zilnică. Merită vizitat!

Foto: pensiuneaalunis.ro


VINVEST2019

Trei Capitale Europene ale Culturii se reunesc în cadrul VINVEST 2019

Timișoara, în curând Capitală Europeană a Culturii, va găzdui în acest an o ediție specială a Salonului Internațional de Vinuri […]

0 comments
Joc și voie bună în Bucovina

Joc și voie bună în Bucovina

Obiceiurile și tradițiile sucevene Joc și voie bună în Bucovina – așa putem începe descrierea unei  părți unice și încărcate […]

0 comments
Trovanţi

Trovanţi – misterul pietrelor vii

Cu aproximativ şase milioane de ani, înaintea naşterii marelui sculptor Constantin Brâncuş, nu departe de locul lui natal, natura îşi […]

0 comments
Dacă ți-a plăcut articolul trimite-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Notă:

Comentariile de pe acest sit reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legatură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Sus