Munţii Apuseni - descriere zonă turistică şi oferte de cazare

Munţii Apuseni

Lucruri de făcut în zonă

Munţii Apuseni sunt situaţi în partea de nord a Carpaţilor Occidentali fiind limitaţi la sud de râul Mureş, la nord avem Depresiunea Someşului, la vest Câmpia de Vest, iar la est Depresiunea Transivaniei.
Munţii Apuseni sunt formaţi dintr-un ansamblu de masive strans legate între ele dintre care cel mai înalt este Vârful Bihor, cunoscut şi sub numele de Curcubăta Mare, cu o înălţime de 1849 m.

Din punct de vedere turistic Munţii Apuseni sunt foarte importanţi pentru diversitatea obiectivelor de care dispun. Ei adăpostesc obiective de interes peisagistic, geologic, speologic, paleontologic, dar şi istoric.

Cele mai atractive masive din punct de vedere turistic sunt Curcubăta Mare, Muntele Mare şi Gilău datorită înăţimii lor, a privelişei pe care o oferă, dar şi a platourilor largi, a versanţilor abrupţi şi a văilor pe care le formează. Dar atracţii turistice importante se găsesc şi în munţii Codru Moma, Pădurea Craiului, Trascău, Vlădeasa şi Metaliferi.

Dintre formele de relief cele mai importante pentru turişti amintim: platourile interfluviale (Bihor – Vlădeasa – Muntele Mare), platouri carstice (Codru Moma, Padurea Craiului, Padiş).
În Munţii Apuseni sunt aproximativ 5000 de peşteri. În unele dintre acestea se află vestigii paleontologice, gheţari fosili, cursuri subterane de ape şi chiar cascade. Dintre cel mai importante peşteri amintim: Peştera Meziad, Peştera Urşilor, aceasta a fost amenajată pentru a primi grupuri de turişti, peştera cu gheţar Scărişoara, Peştera Pojaru Poliţei, Peştera Gheţarul de la Focul Viu, Peştera Coliba Mare.

Chei importante şi frumoase sunt pe râurile Someşul Cald, Someşul Rece, Arieş, Crişul Repede, Cheile Turzii, Râmeţului, Cheile Aiudului, Cheile Geoagiului, Cheile Galbenei, etc.
Defilee deosebite întâlnim pe râurile Crişul Alb, Crişul Negru şi Mureş.

Vârfuri montane impresionante sunt cele două Detunate (Detunata Goală şi Detunata Flocoasă) din munţii Metaliferi şi vârful Vulcan.

Cascadele sunt şi ele extraordinare, dintre cele mai cunoscute şi mai frumoase sunt: Vârciorog, Bohodei, Răchiţele (cunocută şi sub numele de Vălul Miresei), Iadolina, Pişoaia, Evantai, Pătrăhăiţeşti.

În Munţii Apuseni îşi au obârşia numeroase râuri importante dintre care Arieş, Barcău, Someşul Cald, Someşul Rece, Crişurile Alb, Negru şi Repede, Ampoiul etc.
Izvoarele cu ape minerale sunt captate şi folosite în scopuri curative la Gioagiu Băi, Stâna de Vale, Vaţa de Jos, Moneasa.

Dintre lacuri cele mai cunoscute şi mai atractive sunt Tarniţa, Leşu, Fântânile, Ighiu, Vărăşoaia.

Cetăţi dacice sunt la Bologa, Şoimuş, Piatra Craivii, iar aşezări daco-romane avem la Roşia Montană, Abrud, Zlatna. Castre romane sunt la Porolisum, Gilău, Bologa, dar şi castelul de la Ciucea şi alte ruine ale cetăţilor medievale.

Există numeroase motive care il descriu drept un loc special pe care turişti nu ar trebui să il rateze, precum flora, fauna, relieful și tradițiile care încă se păstrează în Țara Moților.

Foto: paneurotravel.ro

Ţara România
JudețulArad, Hunedoara, Alba, Cluj, Sălaj, Bihor
Autorul articoluluiNicoleta Busa

Camping Căsuțele Cascada Crișului din Vadu Crișului

Vadu Crișului, str. Vadu Crișului, nr. 73C, județul Bihor
Preț pe noapte începând cu 30 lei
Camping Căsuțele Cascada Crișului din Vadu Crișului – Munții Apuseni. Camping Căsuțele Cascada Citește
Rezervare

Conacul Transilvan din Margău - Munții Apuseni

Sat Margău, Nr. 306, Jud. Cluj
Preț pe noapte începând cu 2000 lei
Conacul Transilvan din Margău – Munții Apuseni Conacul Transilvan din Margău ete locul pe car Citește
Rezervare

Pensiunea Sofia din Munții Apuseni

Gârda de Sus, str. Izvoarelor, nr. 26, judeţul Alba
Preț pe noapte începând cu 50 lei
Pensiunea Sofia din Gârda de Sus – Munții Apuseni. Pensiunea Sofia din Munții Apuseni, satul  Citește
Rezervare

Complex Turistic 5 Căsuțe din Padiș

Padiș, str. Principală, județul Bihor
Preț pe noapte începând cu 130 lei
Complex Turistic 5 Căsuțe din Padiș – Munții Apuseni. Complex Turistic 5 Căsuțe din Padiș vă a Citește
Rezervare

Pensiunea Carpathia din Remeți

Remeți, Strada Baraj Leşu, nr. 205, județul Bihor
Preț pe noapte începând cu 160 lei
Pensiunea Carpathia din Remeți – Munții Apuseni. Pensiunea Carpathia din Remeți este alegerea Citește
Rezervare

Pensiunea Dorel Codoban din Lazuri

Lazuri, comuna Rosia, nr. 95, județul Bihor
Preț pe noapte începând cu 100 lei
Pensiunea Dorel Codoban din Lazuri – Munții Apuseni. Pensiunea Dorel Codoban din Lazuri vă invită la Citește
Rezervare

Cabana din Poveste din Râșca

Râșca, Statiunea Fântânele, nr. 14C, județul Cluj
Preț pe noapte începând cu 350 lei
Cabana din Poveste din Râșca – Munții Apuseni. Cabana din Poveste din Râșca este situată în s Citește
Rezervare

DescoperimRomania.ro nu are momentan în portofoliu locuri disponibile de cazare pentru această zonă turistică.

Excursie Țara Moților - Apuseni

Zona: Munţii Apuseni
Excursie Țara Moților – Apuseni în 5 zile, cu autocarul Bucuresti – Fagaras – Sibiu – Geoagiu Citește
Rezervare

Obiective turistice

Cascada de la Vidra (Cascada Pișoaia) jud. Alba este un rai cu apă și verdeață, iar spectacolul care il oferă apa se îmbină excelent cu formațiunile calcaroase.

Cascada ”Vălul Miresei” (Cascada Răchițele) se găsește în localitatea Răchițele la poalele munților Vlădeasa, este una din cele mai frumoase cascade din România, căderea de apă fiind de peste 30 m, iarna peretele stâncos îngheață și devine un loc ideal de escaladă pentru cei pasionați de acest sport.

Peștera Ghețarului de la Focul Viu se găsește în munții Bihorului, pe Valea Galbenă și iese în evidență prin spectaculoasele sale grupuri de stalagmite în care se răsfrâng rezele soarelui.

Ghețarul de la Scărișoara sau Peștera Scărișoara se găsește în Parcul Natural Apuseni și adăpostește cel mai mare ghețar subteran din țară noastră, fiind și unul din cele mai cunoscute obiective turistice din Apuseni, iar în anul 1938 peștera a fost declarată monument al naturii din România.

Peștera Urșilor este situată în comuna Pietroasa, are o lungime de 1,5 km și este renumită datorită urmelor și fosilelor de urs de cavernă, animal dispărut în urmă cu 15.000 de ani.