Orașul Motru- orașul nostru

Orașul Motru – orașul nostru


Orașul Motru/Mutru sau „Apa limpede”- Orașul tuturor


Orașul Motru se află în județul Gorj, la granița cu Mehedinți, din Oltenia situat în Piemontul Getic. Este un municipiu format din localitățiile: Dealul Pomilor, Horăști, Leurda, Însurăței, Ploștina, Motru (reședința) și din satele: Râpa, Lupoița, Roșiuța.
Orașul se află la 44 de km de municipiul Târgu-Jiu și 42 de km de orașul Drobeta Turnu  Severin. Având o suprafață de 5.009 ha și o populație de aproximativ 19 mii de locuitori.
Numele orașului, la fel ca și al râului, este geto-dac: Mutru sau Mutria,  ce înseamnă „Apă limpede” sau „curată”.
Orașul beneficiază de obiective social-culturale, spații comerciale și de obiective atractive din punct de vedere turistic, dar și de multiple istorioare interesante.
Unde este astăzi orașul Motru așezat, prin ani 60 era doar o câmpie. Odată cu dezvoltarea  mineritului și exploatării lignitului din zonă s-a dezvoltat și această localitate, din necesitatea unei zone de locuit pentru minerii ce veneau din depărtare. Astfel în 27 mai 1966 a fost declarat orașul Motru  fiind existent, iar în anul 2000 acesta a devenit Municipiu.
Tot aici a avut loc în 19 octombrie 1981 o revoltă muncitorească, ce este mai puțin cunoscută datorită lipsei documentelor istorice. Până la această dată în Motru nu se introdusese cartela pentru pâine. Astfel că mulți români veneau cu trenul în Motru pentru a se aproviziona cu alimente. Acel tren era bine cunoscut ca și „trenul foamei” .

Din mărturiile oameniilor am descoperit corvoada prin care treceau să poată cumpăra acele alimente prin statul la cozi interminabile unde se îmbulzeau, loveau și chiar dormeau noaptea pentru a putea cumpăra ceva.
Odată cu intrarea în vigoare a deciziei raționalizării pâinii s-a dat lege că un muncitor avea dreptul la 400 de grame de pâine, astfel ia naștere cea de a doua revoltă muncitorească din țară. Aceasta este datorată noi legi, dar și a nemulțumirilor muncitorilor pentru munca grea și condițiile mizere de trai. Alături de alte două revolte se zdruncină Partidul Comunist.
Ca urmare a acestui fapt eu afirm că Motru este orașul nostru, căci tot poporul a susținut și  a luptat crâncen pentru detronarea comunismului.

Dar zilele minelor și ale mineritului au apus rămânând astăzi doar amintirea și probleme cu economia.

Motru – oraș turistic

Din punct de vedere turistic acest loc nu poate să te plictisească dacă ști să privești cu ochiul sufletului, nu doar cu ochii ce sunt împăienjeniții de cotidian.
Motru este un oraș al speranței și al credinței. Dovadă face Catedrala Sfânta Treime și Cuvioasa Parascheva, ce este catedrală ortodoxă, unde oamenii își caută alinarea suferințelor. Ea a fost ridicată și datorită unor contribuții a întreprinderilor miniere în semn de recunoștiință pentru oamenii ce au pierit în accidente de muncă.
De când intri în acest lăcaș simți puritatea, liniștea și pacea interioară de care pare că suntem lipsiți. Veniți și aprindeți o lumânare, vă veți simți mai împliniți!
Dacă ieșim pe porțiile catedralei regăsim, peste drum, Parcul Primăriei, unde zilnic copii, părinții, vârstnicii, adolescenții vin să se plimbe, să se așeze pe bănci sau în foișorul din care se poate admira catedrala, primăria, fântâna sau Monumentul Eroilor ce comemorează bravii războinici căzuți în Primul și cel de al Doilea Război Mondial.

Dacă trecem din județul Mehedinți, traversăm râul Motru și intrăm în oraș dăm de Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă Motru, ce are grijă și întreține temperatura apei din oraș. În apropiere ne întâmpină  Manufactura de Motru sau cunoscuta fabrică de confecții. De aici admirăm spatele Bisericii Adormirea Maicii Domnului.

Într-o altă parte a orașului se găsește stadionul ce a susținut meciuri dintre C.S. Minerul Motru (desvințat recent) și alți adversari.  Stadionul nu susține doar jucătorii de fotbal, pe el au loc antrenamente a tinerilor ce încearcă să se pregătească pentru probele de la academie. Orașul are și un bazin, iar recent a fost construit și un ștrand unde verile fierbinți devin o amintire.
Existența acestor fabrici, și multe altele, cum sunt cele de pâine, a pensiunilor,  a marketurilor, parcurilor, teraselor, restaurantelor, ne arată că orașul nu este așa „mort” pe cât se crede.

Motru învățământ și speranță

Din punct de vedere al învățământului oraşul dă dovadă de prestigiu.
Există multiple grădinițe, două mari școli generale care se bucură de prestigiu datorită elevilor ce învață acolo. Orașul prezintă un număr mare de adolescenți ce învață în cele două licee din Motru: Colegiul Național „George Coșbuc” și Colegiul Tehnic. Din cele două licee termină elevii  ce ajung prin străinătate sau în orașe mari din țară și uimesc prin inteligență și cultură. Există chiar și „Școala Sanitară Postliceală Motru”.
Am avut și eu onoarea de a învăța la Colegiul Național „George Coșbuc” Motru timp de patru ani, aici am întâlnit profesori competenți și devotați ce au lăsat la o parte problemele salariale și au încercat să ne educe cât mai bine cu putință!
Din păcate, din vina economiei ce este din ce în ce mai scăzută orașul suferă. Parcă îl văd zilnic cum plânge de durere când ai săi locuitori pleacă peste hotare pentru a munci.
Mineritul a căzut, străzile parcă au îmbătrânit, deși orașul este tânăr. Dar cu toate acestea, acest oraș merită vizitat. A apărut parcă de nicăieri, s-a dezvoltat mai repede decât ar fi crezut orice constructor, a întreținut, și încă o face, oamenii ani în șir. A dus lupte grele cu sistemul și a învins, rămânând în picioare și continuând să-și păstreze frumusețea.
Orașul Motru- orașul nostru, orașul unde trecutul are un nume, unde prezentul are un aspect, iar viitorul este incert!


Caută cazare în categoria: Cazare Oltenia

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


 

Targul-de-Turism-al-României-DescoperimRomania.ro_ Orașul Motru - orașul nostru

Începe Târgul de Turism al României 2020!

Unde pleci în vacanță anul acesta? Alege-ți destinația perfectă la TÂRGUL DE TURISM AL ROMÂNIEI! Februarie este luna ideală pentru a-ți planifica și rezerva vacanțele pentru 2020. Dacă ești un călător pasionat și organizat și vrei să ai parte de sejururi relaxante și inedite, te așteptăm la ediția de primăvară a TÂRGULUI DE TURISM AL […]

0 comments
Manastirea-Rohita-si-satul-blestemat Orașul Motru - orașul nostru

Mănăstirea Rohița și satul blestemat

Mănăstirea Rohița din Maramureș Mănăstirea Rohița se alfă în apropierea satului Boiereni, între dealurile maramureșene, la granița județului Maramureș cu județele Cluj, Bistrița și Zalău. De la intrarea în sat se observă grija oamenilor pentru divinitate manifestată adesea sub forma crucii. Povestea blestemului de la Boiereni începe la jumătatea secolului XVIII Se spune că în […]

0 comments
Lacul-Ochiu-Bei Orașul Motru - orașul nostru

Lacul Ochiu Bei – locul care oglindește sufletul pământului

Lacul Ochiu Bei – ochiul pământului Lacul Ochiu Bei coordonate GPS: N 44 56.165 E 21 47.426 Lacul Ochiu Bei se află pe Valea Beiului, acolo unde Munții Aninei se îmbină armonios cu Munții Locvei, în județul Caraş-Severin. Zona este ușor accesibilă, drumul spre lac este îngust și cel mai cunoscut traseu începe de la Podul […]

1 comment

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *