Crucea Caraiman - cel mai înalt monument amplasat pe un vârf de munte

Crucea Caraiman – cel mai înalt monument amplasat pe un vârf de munte


Imagini: Oana Berzescu


Crucea Caraiman, denumită şi „Crucea Eroilor Neamului” este amplasată pe muntele cu acelaşi nume. Aceasta a fost ridicată în amintirea eroilor neamului, care s-au sacrificat pentru patrie în Primul Război Mondial.

Amplasat la poalele Muntelui Caraiman, oraşul Buşteni deschide drumul spre faimosul monument. Împreună cu piedestalul de piatră ( 8 metri) pe care este amplasată opera arhitecturală atinge înălțimea impresionantă de 39,5 metri, motiv pentru care a fost declarată cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf de munte, intrând în cartea recordurilor. Altitudinea la care se află crucea este de 2291 m.

Proiectul a fost realizat de către arhitecții români Georges Cristinel şi Constantin Procopiu la inițiativa Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand I al României. Intenția a fost de a fi văzut de la o distanță cât mai mare. Legendele spun că monumentul a luat naştere în urma unui vis pe care l-a avut Regina Maria.

Chiar şi la lăsarea nopții, Crucea de pe Caraiman nu trece neobservată, fiind iluminată prin intermediul a 300 de becuri cu puterea de 500 W fiecare. Acest aspect ne oferă posibilitatea de a o observa de la zeci de kilometri depărtare. În prezent se dorește acoperirea acesteia cu o vopsea fluorescentă şi plasarea unui spot laser asupra ei.

În funcție de anotimpul în care alegeți să vizitați această zonă montană puteți fi plasați în diferite experiențe, de la drumeții până la imortalizarea peisajului.

Trasee spre Crucea Caraiman

La Crucea Eroilor Neamului se poate ajunge pornind din Buşteni, cu telecabina Buşteni – Babele. Timpul de parcurgere cu telecabina este de 12 minute. Timp în care ai posibilitatea de a te delecta cu un peisaj montan de o frumusețe aparte. De la Cabana Babele trebuie urmat traseul marcat până la cruce. Pentru cei care doresc să viziteze zona, programul telecabinei este zilnic între orele 8:00 – 16:30, excepție făcând ziua de marți care este destinată reviziei telecabinei.

Pentru iubitorii de aventură există posibilitatea alegerii traseului marcat de pe Jepii Mici, care necesită în jur de 5 ore pentrua fi parcurs. Acest traseu este accesibil doar în timpul verii, iarna fiind interzis.

Amintim şi traseul cu telecabina Peștera – Babele (8 minute) şi traseul cu marcaje turistice de la Piatra Arsă (1:30 h).

Crucea Caraiman așteaptă cu drag toți doritorii de aer curat și o priveliște de neuitat!


 

Caută cazare în categoria: Cazare Valea Prahovei, Cazare Rucăr Bran, Cazare Transilvania, Cazare Bușteni, Cazare Poiana Țapului

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


Valea-Iadului Crucea Caraiman - cel mai înalt monument amplasat pe un vârf de munte

Valea Iadului – locul care spune povestea raiului

Valea Iadului Valea Iadului coordonate GPS: 46.734755, 22.561069 Valea Iadului este localizată în Munții Apuseni între masivele Piatra Craiului și Bihor, pe drumul ce leagă Lacul Leșu de Stâna de Vale. Se spune că numele de Valea Iadului i-a fost dat de localnici din cauza dezastrelor naturale ce aveau loc aici în fiecare primăvară după […]

0 comments
Manastirea-Rohita-si-satul-blestemat Crucea Caraiman - cel mai înalt monument amplasat pe un vârf de munte

Mănăstirea Rohița și satul blestemat

Mănăstirea Rohița din Maramureș Mănăstirea Rohița se alfă în apropierea satului Boiereni, între dealurile maramureșene, la granița județului Maramureș cu județele Cluj, Bistrița și Zalău. De la intrarea în sat se observă grija oamenilor pentru divinitate manifestată adesea sub forma crucii. Povestea blestemului de la Boiereni începe la jumătatea secolului XVIII Se spune că în […]

0 comments
Catedrala-Mitropolitană-din-Timişoara-–-unde-rugăciunile-ajung-la-cer-scaled Crucea Caraiman - cel mai înalt monument amplasat pe un vârf de munte

Catedrala Mitropolitană din Timişoara

Catedrala Mitropolitană din Timişoara – lăcaşul credincioşilor bănățeni Catedrala Mitropolitană din Timişoara coordonate GPS: Lat: 45.750659 şi long. 21.2234192 Catedrala Mitropolitană din Timişoara  poartă hramul “Sfinţii Trei Ierarhi”. Dimensiunile impreisonante: înălţimea de 83,7 metri, lungimea de 63 metri, lăţimea de 32 de metri şi capacitatea de 5000 de persoane califică Catedrala Mitropolitană din Timişoara  ca fiind una […]

3 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *