Crucea Caraiman, denumită şi „Crucea Eroilor Neamului” este amplasată pe muntele cu acelaşi nume. Aceasta a fost ridicată în amintirea eroilor neamului, care s-au sacrificat pentru patrie în Primul Război Mondial.
Amplasat la poalele Muntelui Caraiman, oraşul Buşteni deschide drumul spre faimosul monument. Împreună cu piedestalul de piatră ( 8 metri) pe care este amplasată opera arhitecturală atinge înălțimea impresionantă de 39,5 metri, motiv pentru care a fost declarată cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf de munte, intrând în cartea recordurilor. Altitudinea la care se află crucea este de 2291 m.
Proiectul a fost realizat de către arhitecții români Georges Cristinel şi Constantin Procopiu la inițiativa Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand I al României. Intenția a fost de a fi văzut de la o distanță cât mai mare. Legendele spun că monumentul a luat naştere în urma unui vis pe care l-a avut Regina Maria.
Chiar şi la lăsarea nopții, Crucea de pe Caraiman nu trece neobservată, fiind iluminată prin intermediul a 300 de becuri cu puterea de 500 W fiecare. Acest aspect ne oferă posibilitatea de a o observa de la zeci de kilometri depărtare. În prezent se dorește acoperirea acesteia cu o vopsea fluorescentă şi plasarea unui spot laser asupra ei.
În funcție de anotimpul în care alegeți să vizitați această zonă montană puteți fi plasați în diferite experiențe, de la drumeții până la imortalizarea peisajului.
Trasee spre Crucea Caraiman
La Crucea Eroilor Neamului se poate ajunge pornind din Buşteni, cu telecabina Buşteni – Babele. Timpul de parcurgere cu telecabina este de 12 minute. Timp în care ai posibilitatea de a te delecta cu un peisaj montan de o frumusețe aparte. De la Cabana Babele trebuie urmat traseul marcat până la cruce. Pentru cei care doresc să viziteze zona, programul telecabinei este zilnic între orele 8:00 – 16:30, excepție făcând ziua de marți care este destinată reviziei telecabinei.
Pentru iubitorii de aventură există posibilitatea alegerii traseului marcat de pe Jepii Mici, care necesită în jur de 5 ore pentrua fi parcurs. Acest traseu este accesibil doar în timpul verii, iarna fiind interzis.
Amintim şi traseul cu telecabina Peștera – Babele (8 minute) şi traseul cu marcaje turistice de la Piatra Arsă (1:30 h).
Crucea Caraiman așteaptă cu drag toți doritorii de aer curat și o priveliște de neuitat!
Caută cazare în categoria: Cazare Valea Prahovei, Cazare Rucăr Bran, Cazare Transilvania, Cazare Bușteni, Cazare Poiana Țapului
Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice
Peștera Bolii: O bijuterie carstică ascunsă în inima Munților Carpați
Peștera Bolii: O bijuterie carstică ascunsă în inima Munților Carpați Peşterea Bolii, situată în parte de nord a oraşului Petroşani, la aproximativ 6 km de centru, pe drumul ce leagă Valea Jiului de Țara Haţegului. Peștera se află la punctul de întâlnire dintre Munţii Retezatului și cei ai Sebeşului și este una dintre cele mai […]
12.000 de vizitatori au descoperit destinații de vis la Târgul de Turism al României – ediția de toamnă
12.000 de vizitatori au descoperit destinații de vis la Târgul de Turism al României – ediția de toamnă ROMEXPO, în parteneriat cu Camerele de Comerț și Industrie din România și Asociația Națională a Agențiilor de Turism, încheie cu succes Târgul de Turism al României – ediția de toamnă 2024, un eveniment spectaculos care a atras […]
De la Arad la Moara cu Noroc
Orașul lui Slavici Cu un profund caracter istoric, Aradul este unul din cele mai autentice și mai frumoase orașe din vestul țării. Schimbările și evenimentele aici au început să apară la scurt timp după atestarea localității (1078). Progresele făcute în timp constituiesc orașul de astăzi. De aceea, trebuiesc menționate câteva evenimente din frumoasa istorie a […]