Crucea Caraiman – cel mai înalt monument amplasat pe un vârf de munte


Crucea Caraiman - cel mai înalt monument amplasat pe un vârf de munte

Imagini: Oana Berzescu


Crucea Caraiman, denumită şi „Crucea Eroilor Neamului” este amplasată pe muntele cu acelaşi nume. Aceasta a fost ridicată în amintirea eroilor neamului, care s-au sacrificat pentru patrie în Primul Război Mondial.

Amplasat la poalele Muntelui Caraiman, oraşul Buşteni deschide drumul spre faimosul monument. Împreună cu piedestalul de piatră ( 8 metri) pe care este amplasată opera arhitecturală atinge înălțimea impresionantă de 39,5 metri, motiv pentru care a fost declarată cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf de munte, intrând în cartea recordurilor. Altitudinea la care se află crucea este de 2291 m.

Proiectul a fost realizat de către arhitecții români Georges Cristinel şi Constantin Procopiu la inițiativa Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand I al României. Intenția a fost de a fi văzut de la o distanță cât mai mare. Legendele spun că monumentul a luat naştere în urma unui vis pe care l-a avut Regina Maria.

Chiar şi la lăsarea nopții, Crucea de pe Caraiman nu trece neobservată, fiind iluminată prin intermediul a 300 de becuri cu puterea de 500 W fiecare. Acest aspect ne oferă posibilitatea de a o observa de la zeci de kilometri depărtare. În prezent se dorește acoperirea acesteia cu o vopsea fluorescentă şi plasarea unui spot laser asupra ei.

În funcție de anotimpul în care alegeți să vizitați această zonă montană puteți fi plasați în diferite experiențe, de la drumeții până la imortalizarea peisajului.

Trasee spre Crucea Caraiman

La Crucea Eroilor Neamului se poate ajunge pornind din Buşteni, cu telecabina Buşteni – Babele. Timpul de parcurgere cu telecabina este de 12 minute. Timp în care ai posibilitatea de a te delecta cu un peisaj montan de o frumusețe aparte. De la Cabana Babele trebuie urmat traseul marcat până la cruce. Pentru cei care doresc să viziteze zona, programul telecabinei este zilnic între orele 8:00 – 16:30, excepție făcând ziua de marți care este destinată reviziei telecabinei.

Pentru iubitorii de aventură există posibilitatea alegerii traseului marcat de pe Jepii Mici, care necesită în jur de 5 ore pentrua fi parcurs. Acest traseu este accesibil doar în timpul verii, iarna fiind interzis.

Amintim şi traseul cu telecabina Peștera – Babele (8 minute) şi traseul cu marcaje turistice de la Piatra Arsă (1:30 h).

Crucea Caraiman așteaptă cu drag toți doritorii de aer curat și o priveliște de neuitat!


 

Caută cazare în categoria: Cazare Valea Prahovei, Cazare Rucăr Bran, Cazare Transilvania, Cazare Bușteni, Cazare Poiana Țapului

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


Cheile Oltețului și Peștera Polovragi – Miracol în inima munților

Cheile Oltețului și Peștera Polovragi – miracol în inima munților Acolo unde Munții Parâng întâlnesc Munții Căpățânii au luat naștere […]

0 comments
Târgul de Turism al Olteniei, ediția a III-a, 9-11 martie 2018, Craiova

Începe Târgul de Turism al Olteniei – Craiova, 9 – 11 martie 2018

TÂRGUL DE TURISM AL OLTENIEI EDIȚIA a III- a – cel mai mare eveniment dedicat turismului  din regiunea  Olteniei se […]

0 comments
Peştera Polovragi

Peştera Polovragi

Peştera Polovragi Pe malul Olteţului, în mijlocul naturii, ne priveşte ochiul negru al unei peşteri în care a trăit odinioară […]

0 comments
Dacă ți-a plăcut articolul trimite-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Notă:

Comentariile de pe acest sit reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legatură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Sus