Morile de apă de la Rudăria

Morile de apă de la Rudăria

Morile de apă de la Rudăria (Eftimie Murgu), locul în care trecerea timpului se măsoară cu roata morii


Morile de apă de la Rudăria coordonate GPS: 44.860478N, 22,.122363S

Situate în județul Caraș-Severin, în Valea Almăjului, pe valea satului Eftimie Murgu, Cheile Rudăriei găzduiesc cea mai mare rezervație mulinologică din sud-estul Europei.

Drumul de acces este acceptabil, ultimii 13 km sunt mai răi, dar o dată ajuns în zonă peisajul te cucerește. Spre Rudăria dealurile se adună, iar codrii verzi îți absorb privirea. Pentru a ajunge la mori urmezi cursul drumului până la primăria din comună, iar de acolo ții dreapta. În câteva sute de metri drumul pătrunde pe valea îngustă. De aici sursurul apei printre pietre începe să spună povestea morăritului din zonă.

Ansamblul mulinologic de pe Valea Rudăriei

Ansamblul este format din 22 de mori. Primele mori sunt situate în sat și nu sunt accesibile turiștilor. Dar morile din chei sunt așezate frumos de-o parte și de alta a pârâului. Cursul apei este brăzdat de baraje în miniatură construite de  localnici din bârne pentru a direcționa apa.

Povestea morilor de apă de la Rudăria

De-a lungul anilor oamenii din sat au împletit armonios lemnul cu piatra și apa, amestecate pe alocuri cu talent ingineresc înnăscut. Astfel au creat morile de apă ce dăinuiesc peste veacuri,  hrănind de-a lungul timpului generații întregi.

Locul în care aceste mori au fost amplasate este unul idilic. Pereții munților sunt despărțiți de apa cristalină, rece și grăbită a Rudăriei.

Printre mori, apa limpede își croiește drumul alergând grăbită de la o piatră de moară la alta pentru a le învârti ca într-un dans al timpului a cărui scurgere este măsurată doar de roata morii.

Fiecare moară are un nume distinct: moara Roșoane, moara cu Tunel, Firiz, etc. Fiecare moară aparține unui grup de familii din sat. Grupul de proprietari se îngrijește de buna sa funcționare. Are și un orar bine stabilit ce cuprinde zilele în care moara le aparține pentru a măcina. Această orânduire poartă denumirea de rând la moară și este păstrat cu strictețe de familii și transmis mai departe din generație în generație ca o comoară de neprețuit. Iar lista cu aceste familii și cu zilele aferente fiecăreia este scrisă lângă ușa.

Fiecare moară este unică. Pe lângă ele predomină un aer tradițional, o imagine rustică incredibilă.

Urmând cursul drumului și al apei, mai sus de moara Roșoane întâlnim un superb izvor cu apă limpede ca lacrima ce se prelinge vijelios peste un perete moale de mușchi verde. Ne răcorim din apa lui și ne continuăm drumul. Diverse flori, liliac și alți arbuști își infig puternic rădăcinile în pereții aproape verticali ai stâncilor.

Moara cu Tunel

Fiecare moară este contopită în natură în felul său, dar dintre toate cea mai deosebită este moara de la Tunele.

Așezată pe partea dreaptă a drumului și ascunsă  pe malul apei  sub un perete de stâncă și sub coroanele bătrâne ale copacilor, moara de la Tunele dezvăluie cel mai frumos și intim peisaj. Poteca spre moară este mărginită în dreapta de peretele stâncos pe care natura l-a decorat cu mușchi, flori și mur, iar în stânga curge râul cu apă curată din care se adapă copacii falnici ce ocrotesc  acest colț. Prin tunel se captează un izvor care asigură funcționalitatea morii așezate deasupra nivelului râului.

Aici, la poalele Munților Almăjului, vegheate de vârful Svinecea Mare și mângâiate de apele reci ale pârâului Rudăria, morile de apă de la Rudăria își duc povestea de sute de ani măcinând grâne.

Acces – morile de apă de la Rudăria

Accesul în zonă este facil. Se poate ajunge pe DN57 din două direcții:

  • Timișoara – Reșița – Bozovici sau Timișoara – Oravița – Bozovici, apoi din Bozovici spre Iablanița, dar se virează la dreapta în câțiva km urmând indicatorul spre Eftimie Murgu
  • București – Orșova – Iablanița – Prilipeț sau Deva – Hațeg – Caransebeș – Iablanița – Prilipeț, iar imediat după ieșirea din Prilipeț se virează stânga spre Eftimie Murgu.

Astăzi turiștii pot admira această colecție impresionantă de mori de apă ce duce mai departe tradiția morăritului.


Caută cazare în categoria: Cazare BanatCazare Eselnița, Cazare Dubova, Cazare Orșova, Cazare Liubcova, Cazare Coronin

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *