Ghețarul de la Scărișoara – cel mai mare ghețar subteran din România
Ghețarul de la Scărișoara Coordonate GPS: Lat: N46.48985 Long: E22.81073
Situată la o altitudine de 1165 m în masivul Bihor, la marginea platoului carstic Scărișoara, Peștera Ghețarul de la Scărișoara găzduiește cel mai mare ghețar subteran din România. Avenul prin care se ajunge la ghețar are o adâncime de 48 m și un diametru de aproximativ 60 m.
Ghețarul de la Scărișoara este ascuns într-un aven formidabil în inima munților. Calea de acces spre ghețar începe cu o poartă de fier, dar o dată ce-ai pășit dincolo de ea, se deschide o altă lume. După primii pași ai senzația că începi să cobori într-o pădure dominată de arbori falnici, dar această imagine dispare repede și lasă locul unei imagini incredibile, un amestec de verde și gri care îți răpește privirea și te face să te întrebi dacă este real.
Coborârea se face pe o scară abruptă din fier și lemn, ușor alunecoasă, în partea inferioară lipită de stâncă, iar acolo unde terenul a permis, părți din scară au fost săpate în stâncă.
Coborârea este însoțită de imaginile spectaculoase create de natură pe marginea avenului. Verdele perfect și pur și câte o floare care s-a încăpățânat să își înfigă rădăcinile în peretele vertical al avenului , vin să îți liniștească privrea și fac coborârea mai ușoară.
Lumea din interiorul peșterii
La baza avenului se deschide gura peșterii. Accesul este ușor, existând podețe din lemn care asigură accesul turiștilor în toată partea de peșteră deschisă publicului. Practic, o dată ce ai intrat în peșteră plafonul este chiar ghețarul, acesta are o adâncime medie de 36 m.
Peștera Ghețarul de la Scărișoara are o lungime de 720 m din care doar 260 m sunt accesibili turiștilor și o adâncime de 105 m.
Intrarea se face în Sala Mare, apoi în capăt este Biserica, cea mai spectaculoasă parte a peșterii. Peștera are 2 rezervații, Rezervația Mare și Rezervația Mică, dar accesul este posibil doar pentru activitățile științifice.
Partea superioară a ghețarului din peșteră găzduiește un bloc de gheață distinct ce suferă modificări în funcție de anotimp, vara topindu-se puțin. Iar primavara, datorită cantității mari de apă ce pătrunde în pânza freatică, revine în forță și crează un adevărat spectacol de cortine sculptate în apă de gheață.
Temperatura din peșteră este întotdeauna negativă, vara urcând până la -1 grad.
Important de știut:
- Perioada recomandată pentru vizitat Peștera Ghețarul de la Scărișoara este sfârșitul primăverii, începutul verii pentru că atunci spectacolul gheții este grandios.
- Din cauza temperaturii scăzute trebuie să vă îmbrăcați corespunzător când coborâți la ghețar.
- Din cauza temperaturilor scăzute scările din apropierea peșterii sunt alunecoase, iar încălțămintea trebuie să fie adecvată.
Localizare: localitatea Gârda de Sus, județul Alba
Accesul se face cu mașina sau pe traseele marcate prin pădure care pornesc de la Arieșeni, Padiș sau Gârda de Sus.
Drumul de acces cu mașina este asfaltat până sus pe platou, dar drumul este îngust și necesită atenție sporită.
Program de vizitare: luni – sâmbătă 10.00-18.00, duminică 10.00-17.00.
Există taxă de acces: DA
Există ghid: DA, accesul se face doar însoțiți de ghid.
Telefon ghid: 0742010347, 0740894996.
Dacă ai ajuns până aici nu uita să vizitezi și Peștera Urșilor de la Chișcău.
Caută cazare în categoria: Cazare Munții Apuseni, Cazare Transilvania, Cazare Vadu Crișului, Cazare Garda de Sus, Cazare Remeți, Cazare Râșca
Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice
Refugiu în Raiul Anette Resort & SPA
Refugiu în Raiul Anette Resort & SPA Nici bine nu ne-am întors acasă că ne-am pus pe treabă. Trebuie să vă povestim ce oază de relaxare am descoperit la doar 10 minute de Timișoara. După cum vă așteptați încă din titlu, experiența noastră de ieri poartă eticheta Anette Resort& Spa. Departe de agitația urbană dar, […]
Salina din Deal – loc de contemplare
Salina din Deal – loc de contemplare Salina din Deal este o salină artificială situată într-o zonă pitorească din inima ardealului mai exact în Brad, județul Hunedoara. Pe lângă faptul că salina ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar, care este foarte important în această perioadă, locația în care se află le oferă clienților atât o stare […]
Arieșeni – colțul pitoresc din Munții Apuseni
Călător prin Arieșeni Imagini: Antonela DUMITRESCU Țara Moților o veți descoperi daca veți poposi în Arieșeni aici veți cunoaște, simplitatea oamenilor, dar și frumusețea pitorească a acestui loc. Este o localitate turistică, cu numeroase obiective turistice naturale, dar și culturale. Când ajungeți pe drumul spre Arieșeni vă întâmpină pădurile de brad cu răcoarea lor. Comuna Arieșeni […]
2 Replies to “Ghețarul de la Scărișoara – inima de gheață a Munților Apuseni”