Cluj-Napoca – mozaic cultural al Transilvaniei


Cluj-Napoca – mozaic cultural al Transilvaniei

Cluj-Napoca – din antichitate și până azi


În timpul lui Decebal, Napuca, cum era denumit orașul, era una dintre cele mai frumoase și mai prospere cetăți ale Daciei. Însă, după războiul de la 107-108, Napuca se află sub stăpânire romană, devenind astfel o bornă militară. Abia 16 ani mai târziu orașul primește statusul de civitas (așezare urbană) sub denumirea latinească Municipium Aelium Hadrianum Napoca.

Pe durata ocupării romane, Clujul de altădată s-a bucurat de prosperitate avansând în rang și oferind cetățenilor orașului diferite facilități. Din păcate, însă, Evul Mediu a adus cu el o perioadă de „întuneric”. Dupa retragerea romană în 271 d.Hr., prima atestare a orașului Medieval a fost abia la început de secol XI. De atunci, Clujul spune povești impresionante despre numeroasele schimbări politice ce au avut loc în fosta capitală a Transilvaniei. Totuși, așezarea de altădată s-a dezvoltat mai mult în vremea sa față de altele din Transilvania. Clujul era unul din orașele meșteșugurilor. De la cojocărit-blănărit și măcelărit, până la „berărit”, se făceau cam de toate.

De asemenea, o multitudine de personalități au și au avut legături strânse cu acest oraș. Baba Novac, haiduc sârb și ostaș de seamă al lui Mihai Viteazu, este judecat și ars pe rug la Cluj. Gabriel Bethlen, principe al Transilvaniei medievale, devine protector al orașului și în transformă într-o cetate importantă. Mai târziu, Clujul devine un centru revoluționar când, în 1848, românii din Transilvania se răzvrătesc împotriva maghiarilor. Ajutați, de altfel, de Avram Iancu, românii au reușit să obțină ceva mai multe drepturi.

Puțin mai târziu, Belle Epoque aduce cu ea o multitudine de instituții. De la universități și teatre la palate de finanțe și de justiție. Odată cu Marea Unire de la 1918, Cluj devine minicipiul județului cu același nume. Însă abia perioada postbelică îi aduce orașului independența fața de Ungaria. Acest lucru se întâmpla la 1947, în urma tratatului de la Paris. Puțin mai târziu, orașul primește numele de Cluj-Napoca. Dupa Revoluția de la 1989, Cluj-Napoca se dezvoltă atât de frumos și de repede încat devine Capitala Tineretului în 2015.

Turismul – mozaicul cultural al Transilvaniei


Bastionul – Turnul Croitorilor

Fortificația are o vechime de peste 6 secole și avea rol de apărare. A fost ridicată la cererea localnicilor, iar fragmentul ce se vede azi se numește Bastionul Croitorilor. De ce? Pentru că Bresla Croitorilor a fost cea care a întreținut și păzit fortificația. În fața clădirii se află statuia lui Baba Novac, care și-a găsit sfârșitul printre aceste ziduri.

Casa lui Matei Corvin

Ridicată în stil gotic, clădirea era casa soției lui Iancu de Hunedoara atunci când venea la Cluj. Așa se face ca la 1443 se naște Matei Corvin, rege al Ungariei. Cladirea este cea mai veche casă de locuit în oraș, suferind de-a lungul timpului numeroase transformări. De aceea, doar pe fațadă se mai văd elemente renascentiste. Casa a fost muzeul, colegiu și institut de arte plastice secția maghiară. Astăzi, clădirea este incinta Instituției de arte plastice Ion Andreescu. Din păcate, nu se poate vizita decât holul în intervalul de timp 10:00-16:00 .

Muzeul de farmacie

Secolul al XV-lea. Aici iși are originea prima farmacie laică. Dinastia Mauksch-Hintz a fost proprietară și martora a 8-9 generații de farmaciști. Până în 1949, aici a funcționat Farmacia Sf. Gheorghe. Astăzi, clădirea deține o colecție farmaceutică impresionantă realizată de către prof. Iuliu Orient. Este expusă în patru camere și în pivniță cuprinzând 3000 de exponente. Prese, cântare, instrumente de laborator, vase de faianță și sticlă, mobilier vechi, medicamente, rețete și sigilii medievale. Pe birou sunt păstrate fresce originale din secolul al XIII-lea cu simboluri farmaceutice. Iar laboratorul din pivință „ascunde” numeroase mojare din bronz.

Acestea sunt doar câteva obiective turistice din Cluj-Napoca. Însă partimoniul cultural se extinde mult mai mult. Orașul deține o multitudine de biserici de peste trei secole și muzee ce spun povești impresonante. Clădirile de interes politic și economic își au originea în epoca medievală. Casele pe care azi le vedem a fi neîngrijite spun legende care mai de care mai impresionante. Străzile orașului sunt martorele celor două Războaie Mondiale și nu numai.

În rândul oamenilor vârstnici, orașul este cunoscut ca fiind locul de origine unor personalități din zilele noastre. Ion Vlad, Florin Piersic, Gheorghe Muresan, Ion Vratic, Grabor Tompa, Mihai Lucian si altii. De asemenea, tinerii iubesc viata de noapte din Cluj-Napoca. Festivalurile ce au loc in oras, atrag nu doar junimea din țară, ci din toată Europa. Cele mai renumite sunt Electirc Castle Festival și, bineînțeles, Untold Festival.

Așadar, Cluj-Napoca nu este doar pentru tinerii dornici de distracție și aventuri, dar și pentru restul lumii!

Foto: Florin Timofte


Caută cazare în categoria:
Cazare Transilvania, Cazare Cluj-Napoca

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


Legenda lui Moș Nicolae – Dulciuri și nuielușe

Legenda lui Moș Nicolae – Dulciuri și nuielușe pentru copii Povestea lui Moș Nicolae Cu mic cu mare, fiecare dintre […]

0 comments

Centrul Multifuncțional Craiova va găzdui Târgul de turism al Olteniei

Se anunță o ediție spectaculoasă, cu reduceri, multe noutăți și surprize! Devenit deja o tradiţie, cel mai mare eveniment dedicat […]

0 comments
Anul Nou

Anul nou între tradiții și superstiții

Tradițiile românilor de Anul Nou De Anul Nou, românii pornesc cu speranță și încredere spre un nou drum. Trecerea dintre […]

0 comments
Dacă ți-a plăcut articolul trimite-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Notă:

Comentariile de pe acest sit reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legatură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Sus