Peștera Urșilor

Peștera Urșilor – tărâmul de basm din inima munților

Peștera Urșilor – tărâmul de basm din inima munților



Peștera Urșilor coordonate GPS: 46.556610, 22.569993

Peștera Urșilor din Munții Apuseni este situată pe teritoriul localității Chișcău, comuna Pietroasa din județul Bihor.
Datorită frumuseții interioare și a amenajării realizate pentru accesul ușor și sigur al turiștilor, Peștera Urșilor este astăzi unul dintre principalele obiective turistice din Munții Apuseni.

Peștera Urșilor – scurt istoric


Peștera Urșilor a fost descoperită de către minierul artificier Traian Curta în anul 1975 în timpul dinamitării muntelui pentru exploatarea minieră la care lucra. Deși imediat după descoperire s-a încercat distrugerea acesteia pentru continuarea exploatării, totuși Traian Curta a reușit salvarea ei. Oamenii locului spun că au fost descoperite și alte peșteri, dar care au fost distruse pentru a nu întrerupe activitatea minieră. 5 ani a durat amenajarea, iar în anul 1980 a fost dată circuitului turistic.

În peșteră au fost găsite oase de urs vechi de 100.000 ani. Se spune că peștera a fost locuită de urșii de cavernă până în urmă cu 17.000 mii de ani când un cutremur puternic a surpat singura intrare. Urșii surprinși înăuntru au rămas captivi și au murit.

Vechimea peșterii este aproximată la 4 milioane de ani și a fost creată de un curs de apă subteran. În tavanul peșterii observându-se fisura prin care a intrat apa.

Peștera Urșilor – Amenajare


În partea accesibilă turiștilor, peștera măsoară 850 de metri lungime și este compusă din 3 galerii formate din mai multe săli. O parte este declarată Rezervație Științifică, iar accesul turiștilor este interzis. Galeriile în care au acces turiștii sunt: Galeria Oaselor, Galeria Emil Racoviță și Galeria Lumânărilor.

Galeria Oaselor se află în prima parte a peșterii. Aici putem vedea crăpătura formată de explozie prin care Traian Curta a intrat pentru prima dată în peșteră și se pot vedea oasele de urs așa cum au fost găsite.

Galeria Emil Racoviță este cea mai mare și abundă în formațiuni calcaroase deosebit de spectaculoase. Aici întâlnim stalactite, stalacmite, coloane, care au diferite forme și mărimi. Datorită formelor inedite, aceste formațiuni extraordinare au primit denumiri cum ar fi: căsuța piticilor, racheta cu motoarele pornite, mos craciun cu sacul în spate, dar fiecare turist își poate folosi imaginația pentru a le denumi așa cum și le imaginează sau pur și simplu le poate admira exact așa cum sunt.

Cea mai lunga stalactită, denumită sabia lui Damocles, măsoară 2,70 metri. Se presupune că se va uni cu stalacmita de tip lumânare peste 12 mii de ani, un cm cub se depune în 20 ani.

Sala macaroanelor este locul în care avem cea mai mare densitate de formațiuni calcaroase din lume aflate într-o preșteră deschisă publicului, 280 de exemplare pe mp.

Galeria lumânărilor este denumită astfel datorită stalacmitelor care se află într-un număr foarte mare în această galerie și au formă de lumânări. Dar tot aici întâlnim și cele mai bizare forme calcaroase din întreaga peșteră cum ar fi cele asemănate cu: un nufăr termal, în tavan avem o formațiune asemănătoare cu corpul unui urs. Se spune că este ultimul urs care a încercat să iasă și a rămas captiv în tavanul peșterii, și catedrale.

Rezervația științifică


Rezervația științifică are o lungime de 650 m și este încă activă, adică râul care a format partea de sus a peșterii activează și acum în această zonă. Aici a fost găsit un schelet întreg de urs exact în forma în care a murit. Dar, doar persoanele calificate au acces în această zonă.

Peștera Urșilor este un loc care impresionează încă de la intrare prin formațiunile perfect sculptate și create de apă și calcar în decursul a milioane de ani.

Acces Peștera Urșilor


La Peștera Urșilor se poate ajunge cu mașina astfel:
– De la București, urmând traseul: București – Pitești – Deva – Brad – Sudrigiu – Chișcău (aprox. 528 km)
– De la Timișoara, urmând traseul: Timișoara – Arad  – Beiuș – Chișcău (aprox. 217 km)
– De la Iași urmând traseul: Iași – Târgu Frumos – Cluj-Napoca – Huedin – Beiuș – Chișcău (aprox. 559 km)

Accesul cu trenul se face până la Oradea cu CFR. De la Oradea la Sudrigiu sau Vașcău este linie privată, iar de acolo până la Chișcău cu mijloace de transport în comun.

Programul de vizitare al peșterii este de marți până duminică între orele 10:00 – 17:00
Există taxă de vizitare și taxă de fotografiat și filmat.
Intrarea în peșteră se face cu ghid local.
Telefon +40.359.411.083 sau +40.744.638.244

În apropiere mai puteți vizita impresionantul aven și ghețarul de la Scărișoara și  frumoasa Vale a Iadului.


Caută cazare în categoria: Cazare Munții Apuseni, Cazare Transilvania, Cazare Vadu Crișului, Cazare Garda de Sus, Cazare Remeți, Cazare Râșca

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


 

Mănăstirea-Brâncoveanu-din-Sâmbăta-de-Sus-oază-de-linişte-pentru-suflet-3 Peștera Urșilor - tărâmul de basm din inima munților

Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus – oază de linişte pentru suflet

Imagini: Răzvan Nistor Unde ne simţim aproape de natură? Unde ne putem bucura de liniştea şi pacea sufletească?… dacă nu într-o mănăstire aflată la poalele celor mai înalţi munţi de pe teritoriul ţării noastre. Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus este unul dintre cele mai speciale locuri din România, unde religia, istoria dar şi frumuseţea […]

0 comments
Cover-FB-828-x-315-px-conferinta-TTR Peștera Urșilor - tărâmul de basm din inima munților

Program Conferința Târgului de Turism = Impacul social media în turism =

Program Conferința Târgului de Turism = Impacul social media în turism = Cea de-a treia ediție a Conferinței Târgului de Turism va avea loc pe data de 21 februarie 2020, în cea de a doua zi a Târgului de Turism al României, în intervalul orar 10.30-14.00 și este organizată de către Romexpo și agenția de […]

0 comments
Pădurea-Hoia-Baciu-–-poarta-către-altă-lume Peștera Urșilor - tărâmul de basm din inima munților

Pădurea Baciu – poarta către altă lume

Pădurea Baciu și fenomenele inexplicabile Pădurea Baciu, cunoscută și sub numele de Pădurea Hoia-Baciu, se află în Transilvania, mai exact la marginea localității Cluj-Napoca. Este probabil cel mai cunoscut loc din România care a adunat mărturi legate de fenomene inexplicabile, desprinse din altă lume. Pădurea este inclus în diverse topuri ale celor mai înspăimântătoare locuri de pe […]

0 comments

One Reply to “Peștera Urșilor – tărâmul de basm din inima munților”

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *