Tabula Traiana – umbra dăltuită a istoriei

Tabula Traiana – umbra dăltuită a istoriei

Tabula Traiana – urme ale istorie noastre


Tabula Traiana este o placă memorială aflată în Cazanele Mici, pe malul sârbesc al Dunării. Se spune că a fost ridicată de împăratul Traian și rezistă de peste 2000 de ani.

Aceasta este așezată față în statuia Chipul lui Decebal și poate fi vizitată cu barca.

Tabula Traiana a fost ridicată în urma celui de al Doilea Război Daco – Roman, în cinstea  și comemorarea victoriei trupelor romane și consemnarea drumului suspendat a lui Traian pe teritoriul Daciei (40 de kilometri).

Zece tabule au fost dăltuite în defileu, dar doar Tabula Traiana se conservă și poate fi văzută de turiști. Alte patru tabule se păstrează în ilustrații din secolul al XVIII –lea, restul fiind distruse. Se spune că în anii 1800, când nivelul apei era diferit de cel actual, se puteau vedea 4 tabule din cele 10.

Pe placă sunt reprezentați 2 delfini plutind și un vultur pe cer. Textul inscripționat a fost tradus și interpretat din limba latină de Otto Benndorf, arheolog austriac, și ne spune că:” Împăratul Caesar, fiul divinului Nerva, Nerva Traian Augustus Germanicus Pontifex Maximus, investit de patru ori ca Tribun, Tatăl Patriei, Consul pentru a treia oară, excavând roci din munți și folosind bârne de lemn a făcut acest pod, pentru a rămâne în istorie împăratul Traian și toate evenimentele din aceea perioadă.

Tabula Traiana a fost descoperită în anul 1960 când întreaga zonă a fost cercetată de arheologi. În perioada construirii barajului Porțile de Fier, Tabula a fost ridicată cu 30 de metri pentru a nu fi acoperită de apele Dunării. Tabula are o lungime de 4 metri și 1,75 metri înălțime.

Tabula Traiana este un monument unic în cazanele Dunării și redă evenimente din vremea dacilor și romanilor.

Cand vizitați Clisura Dunării nu ratați acest obiectiv turistic deosebit de valoros.

Foto: live.pege.org


Caută cazare în categoria: Cazare Cazanele DunariiCazare Eselnița, Cazare Dubova, Cazare Orșova, Cazare Liubcova, Cazare Coronini

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


 

Vulcanii-Noroioși-și-peisajele-dinamice-ale-Buzăului-34 Tabula Traiana – umbra dăltuită a istoriei

Vulcanii Noroioși și peisajele dinamice ale Buzăului

Vulcanii Noroioși nu sunt singurii pe teritoriul țării noastre. Totuși, orice călător odată ce calcă în inima Pâclelor Mici își dă seama că vulcanii noroioşi sunt rari pentru Europa. Toate fenomenele spectaculoase îi fac demni de o transformare pură într-un obiectiv touristic important și de neratat în această viață. Parcă de secole între pâclele de […]

0 comments
COLOR-RUN-Cluj-www.descoperimRomania.ro_-jpg Tabula Traiana – umbra dăltuită a istoriei

Hai-hui prin inima Clujului

Hai-hui prin inima Clujului Știm deja cu toții cât de populate sunt orașul și județul Cluj-Napoca, ceea ce înseamnă că și activitățile sunt pe măsură. Spre exemplu, iubitorii de sport și alergat pot participa la renumitul „COLOR RUN„, care, este organizat în fiecare vară de cel puțin 2 ori. Sunt așteptați atât localnicii, cât și […]

0 comments
Chipul-lui-Decebal-–-istorie-sculptată-în-piatră-2 Tabula Traiana – umbra dăltuită a istoriei

Chipul lui Decebal – istorie sculptată în piatră

Chipul lui Decebal – cea mai mare sculptură în piatră din Europa Foto: Claudiu Vatau Chipul lui Decebal coordonate GPS: N 44.6271  – E 22.2599 Chipul lui Decebal este cea mai mare sculptură realizată în piatră de pe teritoriul Europei. Un obiectiv turistic de referință pentru România, dar și cel mai important obiectiv din zona Cazanelor Dunării. […]

3 comments

3 Replies to “Tabula Traiana – umbra dăltuită a istoriei”

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *