Stațiunea Văliug - Crivaia

Stațiunea Văliug – Crivaia

Stațiunea Văliug – Crivaia


Stațiunea Văliug – Crivaia este una dintre cele mai cunoscute stațiuni turistice din Munții Banatului. Construită pe malurile Lacului Gozna sau Văliug, cum îl numesc localnicii, stațiunea s-a dezvoltat în ultimii ani ajungând să atragă tineri din toate colțurile țării și de peste hotare.

Drumul până în stațiune este străjuit de arborii seculari împletiți cu mlădițele tinere, fie că pornești din Reșița sau Slatina Timiș.

Peisajul montan ce ni se dezvăluie se îmbină pe alocuri cu culmile domoale pe care pasc agale turmele de vaci ale localnicilor.

O dată ajuns la Lacul Văliug (Lacul Gozna) peisajul se schimbă ușor. Culmile muntelui sunt îmbrăcate în verdele crud al pădurii, iar pe alocuri răsar pensiuni înconjurate de pâlcuri de arbori.

Apa liniștită a lacului se contopește cu verdele pădurii, transformând muntele în unicul stăpân.

Pădurile din jurul lacului Văliug

Liniștea de fundal, mirosul ierbii, vântul ce adie ușor sunt perturbate de ciripitul păsărilor și zumzetul  gâzelor ce vin parcă să te trezească și să îți amintească  că ești în mijlocul naturii, acolo unde pădurea stăpânește, iar timpul parcă a revenit la dimensiunea sa normală și nu mai trece așa repede, dându-ți timp să simți natura, să simți aerul, să te simți pe tine.

În luminișuri se zăresc flori viu colorate (garofița sălbatică, căciula cucului, margareta), subliniind încă o dată stăpânirea verde – crud a pădurii impletită cu apa liniștită a Valiugului.

În amonte de lac peisajul montan este și mai pronunțat. Drumurile sunt mai înguste, lăsând și mai mult loc naturii. Aici liniștea este acompaniată de zgomotul Bârzavei ce aleargă grăbită printre pietrele mari ce îi definesc albia, dorind parcă să se contopească cât mai repede cu lacul.

Datorită așezării sale în mijlocul muntelui și a frumuseții peisajului, Stațiunea Văliug – Crivaia este o destinație de vacanță potrivită atât în weekend cât și pentru concedii, fiind pregătită pentru toate vârstele. Tinerilor le este dedicată noaptea  de sâmbătă când distracția de la clubul de pe lac este de neegalat. Celor care aleg aici o vacanță liniștită împreună cu familia le este dedicată natura, peisajul și liniștea din timpul săptămânii.

Obiective turistice în Stațiunea Văliug – Crivaia


Activitățile pe care le puteți practica aici: plimbări cu bărcuțe pe Lacul Gozna, drumeții în natură, plimbare spre Lacul Breazova . Cu un efort mediu puteți cuceri Vârful Piatra Goznei (1447 m) și Vârful Semenic (1146 m). La maxim două ore de mers pe jos ajungeți la Peștera Comarnic. Impunătoarea biserică romano-catolică din Văliug, monument istoric, construită în anul 1861 este un obiectiv ce nu trebuie ratat.

În stațiunea Stațiunea Văliug – Crivaia se poate ajunge din:

  • București urmând traseul: București – Craiova – Drobeta Turnu Severin – Reșița – Văliug
  • Timișoara urmând traseul: Timișoara – Reșița – Văliug
  • Cluj-Napoca urmând traseul: Cluj-Napoca –Sebeș – Hațeg – Caransebeș – Reșița – Văliug

Cazare în Văliug găsești aici.

Seara, liniștea este întreruptă pentru câteva secunde de clopotul capelei catolice așezată pe malul Bârzavei. Bate pentru a ne aminti să ne mai ridicăm privirea spre cer.

Verdele crud al apei și al pădurii, aerul curat și frumusețea naturii te așteapă la relaxare, regăsire și cunoaștere.


Caută cazare în categoria: Cazare Banat, Cazare Văliug, Cazare Băile Herculane, Cazare Cazanele Dunării, Cazare Sasca Montană

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice