Valea Iadului – locul care spune povestea raiului

Valea Iadului – locul care spune povestea raiului

Valea Iadului


Valea Iadului coordonate GPS: 46.734755, 22.561069

Valea Iadului este localizată în Munții Apuseni între masivele Piatra Craiului și Bihor, pe drumul ce leagă Lacul Leșu de Stâna de Vale.

Se spune că numele de Valea Iadului i-a fost dat de localnici din cauza dezastrelor naturale ce aveau loc aici în fiecare primăvară după topirea zăpezii și făceau pagube însemnate.

Pentru a menține vie speranța  și credința oamenilor, parcă Dumnezeu a sculptat aici natura făcând-o frumoasă și pură.

Valea este îngustă, pereții abrupți  dar scunzi mărginesc drumul. Apele Iadului curg când agale când grăbite, trecând peste bolovani și bucăți de stâncă.

Cascadele de pe Valea Iadului

Urmând drumul din aval în amonte, prima cascadă ce ne iese în cale este Iadolina.  O descoperim întâmplător fiind atrași de forfota apei. Cascada Iadolina impresionează prin puterea cu care apa lină și liniștită începe o luptă spectaculoasă la întâlnirea cu bucățile de stâncă. Apele reci ale Văii Iadului se rostogolesc peste treptele stâncoase și printre pietre, facându-și loc și creându-și propria poveste.

Învăluiți de natură și însoțiți de apele reci ale Văii Iadului ne continuăm drumul căutând alte minunății cu care oamenii de aici au fost dăruiți.

Cascada Valul  sau Voalul Miresei din Valea Iadului este a doua cascadă pe care o întâlnim. Contrariați de numele de pe indicator, mergem pe malul apei să vedem mai bine minunea. Găsim cascada ce își revarsă grăbită apele limpezi de pe culmea muntelui, iar ramurile verzi ale brazilor printre care și-a creat poteca vin să sublinieze albul pur al  apei în cădere. Cascada se aseamănă unui voal fin, elegant și pur, fiind poate cea mai elegantă cascadă din țară.

Lăsăm în urmă această vale spectaculoasă și ne continuăm drumul spre Stâna de Vale unde natura verde, vie  impresionează prin farmecul pădurilor de brazi ce stăpânesc ținutul.

Acces Valea Iadului

Accesul se face dinspre Remeți spre Stâna de Vale sau invers. Drumul ce străbate zona începând de la Lacul Leșu până în apropierea Stânei de Vale este foarte îngust și lăsat în paragină. Așa că dacă vă aventurați în acest colț de rai să nu mergeți cu o mașină joasă.

Aici veți descoperi Iadul ce spune povestea raiului creat de apă și pământ!


Caută cazare în categoria: Cazare Munții Apuseni, Cazare Transilvania, Cazare Vadu Crișului, Cazare Garda de Sus, Cazare Remeți, Cazare Râșca

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *