Mănăstirea Moldovița

Mănăstirea Moldovița – armonie între tradiție și modernism

Mănăstirea Moldovița din Bucovina


 Mănăstirea Moldovița coordonate GPS: N 47.6573, E 25.5712

Mănăstirea Moldovița din Bucovina, comuna Vatra Moldoviței, este una dintre cele mai impresionante biserici din România. Construită în anul 1532 de Petru Rareș, aceasta poartă hramul „Buna Vestire” și este așezare călugărească de maici.

Originalitatea acesteia se datorează amestecului armonios dintre elementele tradiționale și cele moderne, cum ar fi mărimea fundației și preferința pentru simplitate, eleganță și proporții ample.

Arta bizantină impreună cu arta gotică predomină construcția.

Arhitectura bisericii este dată de tradiționalul plan tricong, cu cinci încăperi despărțite prin pereți plini, străpunși cu uși pe mijloc și cu sistem de boltire separată la fiecare încăpere. Față de alte biserici moldovenești, Moldovița are câteva particularități precum pridvorul monumental deschis cu  cinci arcade mari care dă măreție monumentului, tainița și semisoclul din jurul bisericii, aceste elemente aparând doar la construcția bisericilor din perioada lui Petru Rareș.

Pereții interiori și cei exteriori au fost acoperiți cu fresce în anul 1537, în exterior putându-se observa pe lângă scenele religioase și scene istorice (asediul Constantinopolului), dar și cu aspect cultural (Filosofii antici).

În prezent este înscrisă pe lista UNESCO a patrimoniului cultural mondial alături de alte 7 biserici din nordul Moldovei: Arbore, Pătrăuți, Moldovița, Probota, „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, Sucevița și Voroneț.

Caută aici cazare în apropiere: Cazare Bucovina

Mănăstirea Moldovița continuă să impresioneze vizitatorii cu filigranul complicat și nemuritor, nuanța caldă și armonioasă de galben, precum și claritatea alinierii iconografice.

Muzeul mănăstirii păstrează manuscrise din secolul al XV-lea. Manuscrisele conțin date importante despre modul de organizare a școlii mănăstirești și activitatea culturală din acele vremuri.

Accesul se poate face astfel:

  • din Bucureşti, urmând traseul: Bucureşti – Buzău – Focşani – Roman – Fălticeni – Gura Humorului – Vatra Moldoviței – Mănăstirea Moldovița
  • din Timişoara, urmând traseul: Timişoara – Deva – Alba Iulia – Bistriţa – Vatra Dornei – Vatra Moldoviței – Mănăstirea Moldovița

Cele mai apropiate gări sunt în Câmpulung și Vama (de la gară sunt microbuze care merg la mănăstire). Cel  mai apropiat aeroport este Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava, acesta fiind localizat în orașul Salcea din acest judeţ.

Contact: Tel: 0230 336348 Mobil: 0744 615458

Program vizitare Mănăstirea Moldovița:

Mănăstirea este deschisă zilnic între orele 7:00 – 21:00.

Muzeul poate fi vizitat între orele 9:00 – 17:00. 

Manastirii_Sucevita Mănăstirea Moldovița - armonie între tradiție și modernism

Mănăstirea Sucevița – emoție prin culori

Mănăstirea Sucevița – emoție prin culori Mănăstirea Sucevița coordonate GPS: 47.7783479,  25.7118211 Mănăstirea Sucevița se află în comuna cu același nume din județul Suceava. Astăzi este așezământ monahal de maici având hramul Învierea Domnului. Mănăstirea Sucevița este construită ca o adevărată mănăstire-cetate a Moldovei, fiind considerată cea mai impresionantă construcție arhitectonică din secolele XV-XVI. Arhitectura mănăstirii […]

0 comments
Manastirea-Humor Mănăstirea Moldovița - armonie între tradiție și modernism

Mănăstirea Humor – artă și religie

Mănăstirea Humor – Așezământul monahal de maici Mănăstirea Humor coordonate GPS: 47.593694, 25.854525,12 Bucovina găzduiește una dintre cele mai impresionante biserici din România, Mănăstirea Humor, construită în anul 1530 de Toader Bubuiog, iar arhitectura acestui edificiu religios prezintă un interes aparte. Un element particular îl reprezintă pridvorul deschis cu arcade, o inovație determinată atât de tradiția […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *