Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea


Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicul Vâlcea

Un trecut zbuciumat, un prezent măreţ şi un viitor plin de glorie


Pe malul drep al Oltului la aproximativ 25 km distanţă de poalele munţilor Cozia, se află un feeric oraş cu un trecut istoric remarcabil, acesta purtând numele de Râmnicu Vâlcea.

Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicul Vâlcea

Aici funcţionează şcoala în care m-am format ca liceean, o şcoală care atinge un apogeu aparte.

Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea își începe istoria în anul 1837, când a fost terminată clădirea ce era destinată viitorilor slujitori ai altarului.

În 1947, un incendiu devastator a mistuit o parte din oraş, Centrul Episcopal şi Seminarul. De atunci Seminarul a avut mai multe locaţii, primul fiind în Metocul de la Craiova.

Ierarhul Calinic Cernicarul a obţinut aprobara domitorului ţării şi a reclădit sediul Episcopiei şi Seminarului.

În anul 1948, Seminarul s-a desfiinţat şi a trecut în patrimoniul statului.

După evenimentele din 1989, la solicitarea PS. Episcop Gherasim Cristea al Râmnicului, firul istoric se reia, funcţionând în fostul sediu al U.M. de pompieri.

În anul 1993 se mută la Grupul Şcolar Forestier iar în 1994 în clădirea Grupului Şcolar Sanitar.

În 1996, după numeroase intervenţii ale PC. Pr. Prof. Dr. Nicolae Bălaşa, Seminarul şi-a reluat cursurile într-o clădire nouă, ridicată lângă Schitul Inăteşti unde funcţionează şi astăzi.

Acest Seminar a avut parte de preoţi profesori şi profesori laici de cea mai înaltă valoare. Tot în această instituţie marele compozitor, protopsaltul Anton Pann a predat cu dragoste şi credinţă.

Succesorul PC. Pr. Prof. Dr. Nicolae Bălaşa a fost PC. Pr. Prof. Arhim. Dr. Vartolomeu Andronie, stareţul Mănăstirii Cozia, apoi PC. Prof. Dr. Nicolae Proteasa, sub îndrumarea căruia mi-am efectuat studiile liceeale, înfiinţând clasa  de fete cu profil de Ştiinţe Sociale.

În cei patru ani de liceu, Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea mi-a oferit profesori de elită cu mari copetenţe în educarea şi formarea eleviilor. O şcoală care îsi deschide larg porţile de fiecare dată şi călăuzeşte fiecare elev prin etapa adolescenţei.

Zbuciumat şi încercat de vremuri, Seminarul reclădeşte gloria de altă dată.

Imagini: Mihai Eugen și Marian Mitrea 

Cele trei „piese de aur” ale lui Brâncuși

Cele trei „piese de aur” ale lui Brâncuși

Imagini: Mădălina Ionela JUJAN Masa tăcerii, Poarta Sărutului, Coloana infintului – minunui ale societății românești Ca să fii bogat, se […]

1 comment

Descoperim Covasna – Tradiții și bruschete românești

Descoperim Covasna – Tradiții și bruschete românești Casa Ștefan din Bod – Tradiții și pită cu untură În weekendul ce […]

0 comments
Pârtiile de schi din Ținutul Secuiesc

Pârtiile de schi din Ținutul Secuiesc

Pârtiile de schi din Ținutul Secuiesc pregătit pentru turiști Pârtiile de schi din Ținutul Secuiesc sunt pregătite să întâmpine turiștii iubitori […]

0 comments
Dacă ți-a plăcut articolul trimite-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Notă:

Comentariile de pe acest sit reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legatură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Sus