Turnul Negru – misterul de după umbră


Turnul Negru – misterul de după umbră

Turnul Negru din Brașov


Situat în interiorul arcului carpatic, oraşul Braşov ascunde locuri pitoreşti şi tainice legende. Păşind pe străzile pavate de istorie şi glorie, regăsim un vechi  turn ce îşî  înalţă talia sveltă deasupra norilor şi care îşî deschide larg porţile în faţa vizitatorilor.

Acest turn, care poartă numele de „Turnul Negru”, a fost clădit în secolul al XV-lea iar amplasarea lui pe o stâncă ce iese din deal îi oferă un adevărat statut de apărare, avand o înălţime de 11 metri.

Strategia lui de amplasare, este una remarcabilă încă din istorie, atât pentru numele său cât şi pentru zidirea acestuia în afara fortificaţiei.

Turnul Negru iese din tiparul obişnuit al construcţilor şi prin postul de supraveghere aflat chiar la nivelul acoperişului, construit cu vârf ascuţit.

Având drept scop apărarea cetăţii şi informarea acesteia asupra duşmanilor, legătura dintre Turnul Negru şi fortificaţie se face printr-un pod mobil care se lasă până la Bastionul Fierarilor.

Dând paginile istoriei înapoi vom descoperii adevărata semnificaţie a „Turnului Negru”. Puţini sunt cei care cunosc însă legenda vie a numelui de „Negru”. Iniţial, turnul avea o culoare gri, însă trecutul zbuciumat al anului 1559 ne reaminteşte că în vara acestui an un trăsnet a lovit puternicul turn. Incendiul devastator provocat de trăsnet i-a dat o culoare fumurie turnului.

La aproximativ doua sute de ani, un alt incendiu spulberă liniştea braşovenilor, deoarece construcția turnului este pusă în pericol, iar în urma acestuia au început şi lucrări de renovare a tunului.

Se pare însă că în secolul al XVIII-lea o epidemie de ciumă îşî lasă amprenta asupra turnului, deoarece acesta a mai fost folosit ca punct de apărare şi supraveghere doar în anul 1756.

Astăzi după atâta timp turnul încă îşi mai  chemă vizitatorii să-i asculte tragica poveste.


Caută cazare în categoria: Cazare Transilvania, Cazare Brașov

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


Centrul Multifuncțional Craiova va găzdui Târgul de turism al Olteniei

Se anunță o ediție spectaculoasă, cu reduceri, multe noutăți și surprize! Devenit deja o tradiţie, cel mai mare eveniment dedicat […]

0 comments
Arieseni - coltul pitoresc din Muntii Apuseni

Arieșeni – colțul pitoresc din Munții Apuseni

Călător prin Arieșeni Imagini: Antonela DUMITRESCU Țara Moților o veți descoperi daca veți poposi în Arieșeni aici veți cunoaște, simplitatea oamenilor, […]

0 comments
Cascada Moceriș

Cascada Moceriş – tărâmul zânelor

Cascada Moceriş – tărâmul zânelor Imagini: Claudiu Vatau Cascada Moceriş coordonate GPS: 44.8983553, 21.8921432 Din nou în „Lumea mirifică a […]

2 comments
Dacă ți-a plăcut articolul trimite-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Notă:

Comentariile de pe acest sit reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legatură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Sus