Turnul Negru – misterul de după umbră

Turnul Negru – misterul de după umbră

Turnul Negru din Brașov


Situat în interiorul arcului carpatic, oraşul Braşov ascunde locuri pitoreşti şi tainice legende. Păşind pe străzile pavate de istorie şi glorie, regăsim un vechi  turn ce îşî  înalţă talia sveltă deasupra norilor şi care îşî deschide larg porţile în faţa vizitatorilor.

Acest turn, care poartă numele de „Turnul Negru”, a fost clădit în secolul al XV-lea iar amplasarea lui pe o stâncă ce iese din deal îi oferă un adevărat statut de apărare, avand o înălţime de 11 metri.

Strategia lui de amplasare, este una remarcabilă încă din istorie, atât pentru numele său cât şi pentru zidirea acestuia în afara fortificaţiei.

Turnul Negru iese din tiparul obişnuit al construcţilor şi prin postul de supraveghere aflat chiar la nivelul acoperişului, construit cu vârf ascuţit.

Având drept scop apărarea cetăţii şi informarea acesteia asupra duşmanilor, legătura dintre Turnul Negru şi fortificaţie se face printr-un pod mobil care se lasă până la Bastionul Fierarilor.

Dând paginile istoriei înapoi vom descoperii adevărata semnificaţie a „Turnului Negru”. Puţini sunt cei care cunosc însă legenda vie a numelui de „Negru”. Iniţial, turnul avea o culoare gri, însă trecutul zbuciumat al anului 1559 ne reaminteşte că în vara acestui an un trăsnet a lovit puternicul turn. Incendiul devastator provocat de trăsnet i-a dat o culoare fumurie turnului.

La aproximativ doua sute de ani, un alt incendiu spulberă liniştea braşovenilor, deoarece construcția turnului este pusă în pericol, iar în urma acestuia au început şi lucrări de renovare a tunului.

Se pare însă că în secolul al XVIII-lea o epidemie de ciumă îşî lasă amprenta asupra turnului, deoarece acesta a mai fost folosit ca punct de apărare şi supraveghere doar în anul 1756.

Astăzi după atâta timp turnul încă îşi mai  chemă vizitatorii să-i asculte tragica poveste.


Caută cazare în categoria: Cazare Transilvania, Cazare Brașov

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


Florin-Zamfirescu Turnul Negru – misterul de după umbră

Florin Zamfirescu – Actorul oraşului Călimăneşti

Legenda istorică Pe malul stâng al Oltului, la poalele muntelui Cozia puţin mai jos de Mănăstirea Cozia se află o minunată staţiune balneo-climaterică ce era considerată odinioară „Perla Văii Oltului”. Aceasta, este staţiunea Călimăneşti – Căciulata, staţiune binecuvântată de Dumnezeu datorită meleagurilor prețioase cu izvoare miraculoase. Muntele Cozia, este atestat documentar încă de pe vremea […]

0 comments
Parcul-Dendrologic-Simeria-–-comoara-ascunsa-din-Transilvania-6 Turnul Negru – misterul de după umbră

Parcul Dendrologic Simeria – comoara ascunsă din Transilvania

Parcul Dendrologic Simeria Imagini: Bogdan Rămuș Parcul Dendrologic Simeria coordonate GPS: 45.856786, 23.010773 Parcul Dendrologic Simeria  este o importantă  arie protejată ce cuprinde cea mai veche și valoroasă colecție de plante exotice, autohtone și indigene din România. Creat încă din anul 1700, parcul se întinde pe o suprafață de 70 ha, fiind al 3-lea ca […]

0 comments
Băile-Olănești Turnul Negru – misterul de după umbră

Băile Olănești și izvoarele tămăduitoare

Băile Olănești – oaza de sănătate din Vâlcea Băile Olănești coordonate GPS:  Latit. 45.201514, Longit. 24.246619 Băile Olănești este una dintre cele mai importante stațiuni balneare din România. Așezată în județul Vâlcea la poalele Carpaților Meridionali, înconjurată de păduri bogate de foioase și de un peisaj frumos și natural, stațiunea Băile Olănești, beneficiază de ape tămăduitoare […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *