Turnul Negru din Brașov
Situat în interiorul arcului carpatic, oraşul Braşov ascunde locuri pitoreşti şi tainice legende. Păşind pe străzile pavate de istorie şi glorie, regăsim un vechi turn ce îşî înalţă talia sveltă deasupra norilor şi care îşî deschide larg porţile în faţa vizitatorilor.
Acest turn, care poartă numele de „Turnul Negru”, a fost clădit în secolul al XV-lea iar amplasarea lui pe o stâncă ce iese din deal îi oferă un adevărat statut de apărare, avand o înălţime de 11 metri.
Strategia lui de amplasare, este una remarcabilă încă din istorie, atât pentru numele său cât şi pentru zidirea acestuia în afara fortificaţiei.
Turnul Negru iese din tiparul obişnuit al construcţilor şi prin postul de supraveghere aflat chiar la nivelul acoperişului, construit cu vârf ascuţit.
Având drept scop apărarea cetăţii şi informarea acesteia asupra duşmanilor, legătura dintre Turnul Negru şi fortificaţie se face printr-un pod mobil care se lasă până la Bastionul Fierarilor.
Dând paginile istoriei înapoi vom descoperii adevărata semnificaţie a „Turnului Negru”. Puţini sunt cei care cunosc însă legenda vie a numelui de „Negru”. Iniţial, turnul avea o culoare gri, însă trecutul zbuciumat al anului 1559 ne reaminteşte că în vara acestui an un trăsnet a lovit puternicul turn. Incendiul devastator provocat de trăsnet i-a dat o culoare fumurie turnului.
La aproximativ doua sute de ani, un alt incendiu spulberă liniştea braşovenilor, deoarece construcția turnului este pusă în pericol, iar în urma acestuia au început şi lucrări de renovare a tunului.
Se pare însă că în secolul al XVIII-lea o epidemie de ciumă îşî lasă amprenta asupra turnului, deoarece acesta a mai fost folosit ca punct de apărare şi supraveghere doar în anul 1756.
Astăzi după atâta timp turnul încă îşi mai chemă vizitatorii să-i asculte tragica poveste.
Caută cazare în categoria: Cazare Transilvania, Cazare Brașov
Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

Castelul Cantacuzino – redescoperirea artei româneşti
Castelul Cantacuzino – redescoperirea artei româneşti Castelul Cantacuzino coordonate GPS: 45°24’50.0″N 25°32’33.4″E Castelul Cantacuzino este situat pe Valea Prahovei în staţiunea […]

Peșterile Limanu și Movile – lumea din adâncul Dobrogei
Peşterile Dobrogei de Sud-Est În sud-estul Dobrogei, în peisajul general arid, se găseşte o lume spectaculoasă – zona Limanu – […]

Cascada Cașoca (Pruncea) – Cuibul apei din inima munților
Cascada Cașoca (Pruncea) – Cuibul apei din inima munților Pe drumul ce leagă Brașovul de Buzău, prin Întorsură, în dreptul […]