Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicul Vâlcea

Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea

Un trecut zbuciumat, un prezent măreţ şi un viitor plin de glorie


Pe malul drep al Oltului la aproximativ 25 km distanţă de poalele munţilor Cozia, se află un feeric oraş cu un trecut istoric remarcabil, acesta purtând numele de Râmnicu Vâlcea.

Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicul Vâlcea

Aici funcţionează şcoala în care m-am format ca liceean, o şcoală care atinge un apogeu aparte.

Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea își începe istoria în anul 1837, când a fost terminată clădirea ce era destinată viitorilor slujitori ai altarului.

În 1947, un incendiu devastator a mistuit o parte din oraş, Centrul Episcopal şi Seminarul. De atunci Seminarul a avut mai multe locaţii, primul fiind în Metocul de la Craiova.

Ierarhul Calinic Cernicarul a obţinut aprobara domitorului ţării şi a reclădit sediul Episcopiei şi Seminarului.

În anul 1948, Seminarul s-a desfiinţat şi a trecut în patrimoniul statului.

După evenimentele din 1989, la solicitarea PS. Episcop Gherasim Cristea al Râmnicului, firul istoric se reia, funcţionând în fostul sediu al U.M. de pompieri.

În anul 1993 se mută la Grupul Şcolar Forestier iar în 1994 în clădirea Grupului Şcolar Sanitar.

În 1996, după numeroase intervenţii ale PC. Pr. Prof. Dr. Nicolae Bălaşa, Seminarul şi-a reluat cursurile într-o clădire nouă, ridicată lângă Schitul Inăteşti unde funcţionează şi astăzi.

Acest Seminar a avut parte de preoţi profesori şi profesori laici de cea mai înaltă valoare. Tot în această instituţie marele compozitor, protopsaltul Anton Pann a predat cu dragoste şi credinţă.

Succesorul PC. Pr. Prof. Dr. Nicolae Bălaşa a fost PC. Pr. Prof. Arhim. Dr. Vartolomeu Andronie, stareţul Mănăstirii Cozia, apoi PC. Prof. Dr. Nicolae Proteasa, sub îndrumarea căruia mi-am efectuat studiile liceeale, înfiinţând clasa  de fete cu profil de Ştiinţe Sociale.

În cei patru ani de liceu, Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea mi-a oferit profesori de elită cu mari copetenţe în educarea şi formarea eleviilor. O şcoală care îsi deschide larg porţile de fiecare dată şi călăuzeşte fiecare elev prin etapa adolescenţei.

Zbuciumat şi încercat de vremuri, Seminarul reclădeşte gloria de altă dată.

Imagini: Mihai Eugen și Marian Mitrea 

Cimitirul Vesel de la Săpânța

Cimitirul Vesel de la Săpânța

Cimitirul Vesel de la Săpânța – un muzeu unic al artei populare Foto: Monica Burtea Cimitirul Vesel de la Săpânța coordonate GPS: 47.9714 N – 23.6956 E Cimitirul Vesel de la Săpânța din județul Maramureș, este un obiectiv turistic unic atât prin aspectul crucilor albastre și înfrumusețate cu picturi naive, dar mai ales prin mesajele […]

0 comments

Peștera Muierii – cea mai vizitată peșteră din România

Lung îi drumu` Gorjului … azi la Peștera Muierii Peștera Muierii – Locul unde ne-am întâlnit cu istoria Pășind printre dealurile gorjene spre Baia de Fier, cărările ne-au purtat pașii la Peștera Muierii. O pesteră ascunsă în Munții Parâng, săpată de apele râului Galbenu în urmă cu 3-4 milioane de ani. Peștera este de o […]

0 comments
Mănăstirea Turnu - Tărâm Sfânt

Mănăstirea Turnu – Tărâm Sfânt

Imagini: Claudia Buda Nu departe de apele liniştite ale Oltului, într-un loc retras, sub Muntele Cozia, la doi km de ctitoria voievodului Mircea cel Bătrân, pe bolta cerească se înalţă cupola Mănăstirii Turnu. Un tărâm sfânt, un loc în care credinţa se înoadă cu pildele lăsate cu gură de aur de către Sfinți. Denumirea acestui lăcaş, […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *