Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicul Vâlcea

Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea

Un trecut zbuciumat, un prezent măreţ şi un viitor plin de glorie


Pe malul drep al Oltului la aproximativ 25 km distanţă de poalele munţilor Cozia, se află un feeric oraş cu un trecut istoric remarcabil, acesta purtând numele de Râmnicu Vâlcea.

Seminarul-Telogic-„Sfântul-Nicolae”-din-Râmnicul-Vâlcea-2-680x1024 Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea

Aici funcţionează şcoala în care m-am format ca liceean, o şcoală care atinge un apogeu aparte.

Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea își începe istoria în anul 1837, când a fost terminată clădirea ce era destinată viitorilor slujitori ai altarului.

În 1947, un incendiu devastator a mistuit o parte din oraş, Centrul Episcopal şi Seminarul. De atunci Seminarul a avut mai multe locaţii, primul fiind în Metocul de la Craiova.

Ierarhul Calinic Cernicarul a obţinut aprobara domitorului ţării şi a reclădit sediul Episcopiei şi Seminarului.

În anul 1948, Seminarul s-a desfiinţat şi a trecut în patrimoniul statului.

După evenimentele din 1989, la solicitarea PS. Episcop Gherasim Cristea al Râmnicului, firul istoric se reia, funcţionând în fostul sediu al U.M. de pompieri.

În anul 1993 se mută la Grupul Şcolar Forestier iar în 1994 în clădirea Grupului Şcolar Sanitar.

În 1996, după numeroase intervenţii ale PC. Pr. Prof. Dr. Nicolae Bălaşa, Seminarul şi-a reluat cursurile într-o clădire nouă, ridicată lângă Schitul Inăteşti unde funcţionează şi astăzi.

Acest Seminar a avut parte de preoţi profesori şi profesori laici de cea mai înaltă valoare. Tot în această instituţie marele compozitor, protopsaltul Anton Pann a predat cu dragoste şi credinţă.

Succesorul PC. Pr. Prof. Dr. Nicolae Bălaşa a fost PC. Pr. Prof. Arhim. Dr. Vartolomeu Andronie, stareţul Mănăstirii Cozia, apoi PC. Prof. Dr. Nicolae Proteasa, sub îndrumarea căruia mi-am efectuat studiile liceeale, înfiinţând clasa  de fete cu profil de Ştiinţe Sociale.

În cei patru ani de liceu, Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea mi-a oferit profesori de elită cu mari copetenţe în educarea şi formarea eleviilor. O şcoală care îsi deschide larg porţile de fiecare dată şi călăuzeşte fiecare elev prin etapa adolescenţei.

Zbuciumat şi încercat de vremuri, Seminarul reclădeşte gloria de altă dată.

Imagini: Mihai Eugen și Marian Mitrea 

Legenda-lui-Moș-Nicolae-–-Dulciuri-și-nuielușe-pentru-copii-DescoperimRomania.ro-1 Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea

Legenda lui Moș Nicolae – Dulciuri și nuielușe

Legenda lui Moș Nicolae – Dulciuri și nuielușe pentru copii Povestea lui Moș Nicolae Cu mic cu mare, fiecare dintre noi îl așteaptă în seara de 5 spre 6 decembrie pe Moș Nicolae. Cu ghetuțele pregătite și convingerea că am fost cuminți tot anul ne afundăm în lumea viselor cu speranța că în dimineața ce […]

0 comments
Huțanii-din-Bucovina-poza Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea

Huțulii din Bucovina – urmașii dacilor liberi

Huțulii din Bucovina – tradiții și obiceiuri Huțulii sau Huțanii sunt un mic grup etnic, înrădăcinat pe meleagurile românești, cu sute de ani în urmă. Cu tradiții deosebite, aceștia locuiesc în satele din Bucovina, dar și în Transcarpatia, Pocuția și în unele sate din Maramureș. Se spune că se trag din dacii liberi și trăiesc […]

3 comments
La-pas-spre-Varful-Bucura-DescoperimRomania-1 Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea

La pas spre Vârful Bucura

La pas spre Vârful Bucura Dis de dimineaṭă, ora 7:10  Cobor scările în grabă si mă urc în mașină. Conducem vreo 2 ore din Timișoara până în Hațeg, unde ne oprim să ne mai cumpărăm câte ceva. Pornim înapoi la drum.  Ajungem cu mașina într-un complex de cabane la poalele munților. Lăsăm mașina, luăm ghiozdanele […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *