Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicul Vâlcea

Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea

Un trecut zbuciumat, un prezent măreţ şi un viitor plin de glorie


Pe malul drep al Oltului la aproximativ 25 km distanţă de poalele munţilor Cozia, se află un feeric oraş cu un trecut istoric remarcabil, acesta purtând numele de Râmnicu Vâlcea.

Seminarul-Telogic-„Sfântul-Nicolae”-din-Râmnicul-Vâlcea-2-680x1024 Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea

Aici funcţionează şcoala în care m-am format ca liceean, o şcoală care atinge un apogeu aparte.

Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea își începe istoria în anul 1837, când a fost terminată clădirea ce era destinată viitorilor slujitori ai altarului.

În 1947, un incendiu devastator a mistuit o parte din oraş, Centrul Episcopal şi Seminarul. De atunci Seminarul a avut mai multe locaţii, primul fiind în Metocul de la Craiova.

Ierarhul Calinic Cernicarul a obţinut aprobara domitorului ţării şi a reclădit sediul Episcopiei şi Seminarului.

În anul 1948, Seminarul s-a desfiinţat şi a trecut în patrimoniul statului.

După evenimentele din 1989, la solicitarea PS. Episcop Gherasim Cristea al Râmnicului, firul istoric se reia, funcţionând în fostul sediu al U.M. de pompieri.

În anul 1993 se mută la Grupul Şcolar Forestier iar în 1994 în clădirea Grupului Şcolar Sanitar.

În 1996, după numeroase intervenţii ale PC. Pr. Prof. Dr. Nicolae Bălaşa, Seminarul şi-a reluat cursurile într-o clădire nouă, ridicată lângă Schitul Inăteşti unde funcţionează şi astăzi.

Acest Seminar a avut parte de preoţi profesori şi profesori laici de cea mai înaltă valoare. Tot în această instituţie marele compozitor, protopsaltul Anton Pann a predat cu dragoste şi credinţă.

Succesorul PC. Pr. Prof. Dr. Nicolae Bălaşa a fost PC. Pr. Prof. Arhim. Dr. Vartolomeu Andronie, stareţul Mănăstirii Cozia, apoi PC. Prof. Dr. Nicolae Proteasa, sub îndrumarea căruia mi-am efectuat studiile liceeale, înfiinţând clasa  de fete cu profil de Ştiinţe Sociale.

În cei patru ani de liceu, Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea mi-a oferit profesori de elită cu mari copetenţe în educarea şi formarea eleviilor. O şcoală care îsi deschide larg porţile de fiecare dată şi călăuzeşte fiecare elev prin etapa adolescenţei.

Zbuciumat şi încercat de vremuri, Seminarul reclădeşte gloria de altă dată.

Imagini: Mihai Eugen și Marian Mitrea



 

Banatul-răsună-de-colindători-și-voie-bună Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea

Crăciun în Banat cu obiceiuri din străbuni

  Banatul răsună de colindători și voie bună De Crăciun în Banat, veți descoperi tradiții unice și o atmosferă de sărbătoare specifică satelor de bănățeni din Caraș-Severin și Timiș! Cel mai important obicei în satele din Banat este mersul la colindat, obicei păstrat și în zilele noastre. La colindat merg atât copii, cât și cete […]

1 comment
Târgul-de-Turism-al-Olteniei-ediția-a-III-a-9-11-martie-2018-Craiova-2 Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea

Începe Târgul de Turism al Olteniei – Craiova, 9 – 11 martie 2018

TÂRGUL DE TURISM AL OLTENIEI EDIȚIA a III- a – cel mai mare eveniment dedicat turismului  din regiunea  Olteniei se va deschide în acest weekend  la Centrul Multifuncțional Craiova În acest weekend Centrul Multifuncțional Craiova se va transforma într-un spațiu  al destinațiilor de vis În perioada 9-11 martie 2018 la Centrul Multifuncțional Craiova se va […]

0 comments
Kindlein-Museum-DescoperimRomania-6 Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea

Kindlein Museum – Cel mai mare muzeu mic

Kindlein Museum (re)deschiderea oficială într-un nou spațiu. Cel mai mare muzeu mic. Vizitați 120 mp de expoziție amenajați pe un spațiu  de 34 mp. Muzeul Kindlein de ceasuri și bijuterii este singurul muzeu particular menționat în Strategia Culturală a Municipiului Timişoara 2014-2024. Primele acțiuni muzeale au fost organizate deja din vara anului 2008. Până în […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *