Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicul Vâlcea

Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea

Un trecut zbuciumat, un prezent măreţ şi un viitor plin de glorie


Pe malul drep al Oltului la aproximativ 25 km distanţă de poalele munţilor Cozia, se află un feeric oraş cu un trecut istoric remarcabil, acesta purtând numele de Râmnicu Vâlcea.

Seminarul-Telogic-„Sfântul-Nicolae”-din-Râmnicul-Vâlcea-2-680x1024 Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea

Aici funcţionează şcoala în care m-am format ca liceean, o şcoală care atinge un apogeu aparte.

Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea își începe istoria în anul 1837, când a fost terminată clădirea ce era destinată viitorilor slujitori ai altarului.

În 1947, un incendiu devastator a mistuit o parte din oraş, Centrul Episcopal şi Seminarul. De atunci Seminarul a avut mai multe locaţii, primul fiind în Metocul de la Craiova.

Ierarhul Calinic Cernicarul a obţinut aprobara domitorului ţării şi a reclădit sediul Episcopiei şi Seminarului.

În anul 1948, Seminarul s-a desfiinţat şi a trecut în patrimoniul statului.

După evenimentele din 1989, la solicitarea PS. Episcop Gherasim Cristea al Râmnicului, firul istoric se reia, funcţionând în fostul sediu al U.M. de pompieri.

În anul 1993 se mută la Grupul Şcolar Forestier iar în 1994 în clădirea Grupului Şcolar Sanitar.

În 1996, după numeroase intervenţii ale PC. Pr. Prof. Dr. Nicolae Bălaşa, Seminarul şi-a reluat cursurile într-o clădire nouă, ridicată lângă Schitul Inăteşti unde funcţionează şi astăzi.

Acest Seminar a avut parte de preoţi profesori şi profesori laici de cea mai înaltă valoare. Tot în această instituţie marele compozitor, protopsaltul Anton Pann a predat cu dragoste şi credinţă.

Succesorul PC. Pr. Prof. Dr. Nicolae Bălaşa a fost PC. Pr. Prof. Arhim. Dr. Vartolomeu Andronie, stareţul Mănăstirii Cozia, apoi PC. Prof. Dr. Nicolae Proteasa, sub îndrumarea căruia mi-am efectuat studiile liceeale, înfiinţând clasa  de fete cu profil de Ştiinţe Sociale.

În cei patru ani de liceu, Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea mi-a oferit profesori de elită cu mari copetenţe în educarea şi formarea eleviilor. O şcoală care îsi deschide larg porţile de fiecare dată şi călăuzeşte fiecare elev prin etapa adolescenţei.

Zbuciumat şi încercat de vremuri, Seminarul reclădeşte gloria de altă dată.

Imagini: Mihai Eugen și Marian Mitrea



 

Paștele-moment-de-cumpănă-pentru-creştini Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea

Paștele – moment de cumpănă pentru creştini

Întorcându-ne în timp şi păşind pe urmele prăfuite ale trecutului regăsim rămăşiţele tradiţiilor pascale, care ne aduc aminte de zilele pătimitoare ale Mântuitorului. În trecutul zbuciumat al patimilor, înşuşi Iisus din iubirea Sa nemărginită îşi jertfeşte viaţa pentru fiecare fiinţă în parte. La scurt timp, mai  exact la trei zile, acesta îşi revarsă dragostea pură […]

0 comments
Castelul-Cantacuzino Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea

Castelul Cantacuzino – redescoperirea artei româneşti

Castelul Cantacuzino – redescoperirea artei româneşti Castelul Cantacuzino coordonate GPS: 45°24’50.0″N 25°32’33.4″E Castelul Cantacuzino este situat pe Valea Prahovei în staţiunea Buşteni.  având o mare valoare istorică şi arhitecturală. A fost construit în anul 1911 de arhitectul Grigore Cerchez la cererea prințului  Gheorghe Grigore Cantacuzino, numit şi Nababul pentru  “amintirea străbunilor și pentru adăpostul urmaşilor”. Curtea […]

0 comments
Manastirea-Rohita-si-satul-blestemat Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea

Mănăstirea Rohița și satul blestemat

Mănăstirea Rohița din Maramureș Mănăstirea Rohița se alfă în apropierea satului Boiereni, între dealurile maramureșene, la granița județului Maramureș cu județele Cluj, Bistrița și Zalău. De la intrarea în sat se observă grija oamenilor pentru divinitate manifestată adesea sub forma crucii. Povestea blestemului de la Boiereni începe la jumătatea secolului XVIII Se spune că în […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *