Constantin Gruescu – pasiune pentru florile de mină

Constantin Gruescu – pasiune pentru florile de mină

Constantin Gruescu şi Muzeul de Mineralogie Estetică a Fierului


Foto: Andreea Arba şi Denisa Laura Lazăr


Coordonate GPS: lat. 45.3446267, long. 21.775694

Constantin Gruescu este technician miner şi om de ştiinţă în domeniul mineralogiei, cu o pasiune pe cât de neobişnuită pe atât de frumoasă şi preţioasă. A reuşit să adune în peste şase decenii o întreagă colecţie de flori de mină, de pe întreg teritoriul ţării, dar în special din bazinele miniere  din zona Banatului – Ocna de Fier, Dognecea, Sasca Montană, Armeniş-Teregova sau Moldova Nouă. Astăzi este membru al Societăţii Geografice Române şi ghid pentru cei care-i trec pragul muzeului, din propria casă.

Imposibil să nu fi copleşit de frumuseţea florilor de mină, fiecare piatră având povestea ei.

Faima domnului Gruescu şi a cristalelor din adâncul pământului trecând graniţele Banatului şi ale României.  Pasiunea a început de la o vârstă fragedă, de cand tatăl lui i-a dăruit prima piatră adusă din mină. De atunci, şi-a dedicate timpul studiind fiecare floare de mină în parte. Pragul i-a fost trecut de sute de persoane, de la săteni până la preşedinţi şi chiar regine. Regina Beatrice a Olandei plecând de acolo cu un cuarţ roz.

Muzeul de Mineralogie Estetică a Fierului din Ocna de Fier

Muzeul de Mineralogie Estetică a Fierului din Ocna de Fier, judeţul  Caraş-Severin a fost deschis în anul 1945. Este o adevărată hartă geologică a Banatului Montan, adunând într-o încăpere mult prea mică frumuseţea şi culoarea sutelor de exemplare de flori de mină.

Vedetele colecţiei sunt Macla Gruescu – o juxtapunere de două cristale de cuarţ, intersectate într-un unghi de  90 de grade formând o cruce albă, descoperită de mineralog în 1972, dar şi cuarţul de trei generaţii care emană energie pozitivă.

Sulful  de la Călimani, realgarul de la Moldova Nouă, malachitul de la Ocna de Fier, cuarţ, ametist, pirită, calcită limonitizată ne bucură privirea cu nuanţe de la galben, roz, mov, verde, roşu, auriu, bordo cu negru – culori vii şi toate adunate într-un loc unic în ţară.

De văzut sunt “Colierul Reginei” –  calcit şi calcopirită, dar şi “Otrava Cardinalilor” – reaglar şi bournonit, numită aşa datorită urmelor de sulfură de arsen prezente.

Colecţia a fost întregită şi cu exponate din afara ţării, fie primite ca donaţie fie chiar cumpărate.

Pe Constantin Gruescu şi Muzeul De Mineralogie Estetică a Fierului îi găsiţi în judeţul Caraş-Severin, comuna Ocna de Fier, str. Vale, nr. 133.

Se poate ajunge prin:

  • Timişoara, urmând traseul  Timişoara – Moşniţa Nouă – Buziaş – Berzovia – Bocşa – Ocna de Fier (85 km)

Bucureşti, urmând traseul Bucureşti – Piteşti  – Drobeta-Turnu Severin – Orşova – Reşiţa – Ocna de Fier (522 km).

Vă recomandăm cu drag şi încredere cazare în apropiere, pentru a vizita minunatele nestemate ale Banatului Montan.


Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *