Mănăstirea Polovragi – Armonie în alb

Leagăn al credinței

În călătoria noastră prin județul Gorj, nu puteam rata o vizită la Mănăstirea Polovragi. Liniștea dimineții ne-a călăuzit pe drumul pietruit până la poarta de intrare a mănăstirii.

Asemănătare cu porțile maramureșene, poarta marcheză atât intrarea fizică spre curtea mănăstirii cât și intrarea spirituală către credință și iertare.  Aleea mărginită de brazi înalți și nuci roditori  te conduce spre a doua intrare către lăcașul de cult. Liniște izbitoare și verdele crud al ierbii sunt zguduite de câteva păsări ce par că își cântă una alteia.

Dragoste de natură

Tărâm al liniștii și regăsirii, Mănăstirea Polovragi, atrage anual mii de turisti din toate colțurile tării dar și din străinătate.  Cu o vechime de peste 500 de ani, Mănăstirea Polovragi nu este doar un loc de reculegere și iertare, ci un intreg complex muzeal, aici aflându-se peste 3.000 de volume de carte veche și icoane pictate ce dtaează din secolele XVIII-lea şi al XIX-lea.

Regina Maria despre Mănăstirea Polovragi

Despre biserica Mănăstirii Polovragi, Regina spunea că era una dintre cele mai frumoase pe care le cunoștea. Având proporții perfecte, biserica a cucerit-o pe Regină și prin pictura sa veche și nealterată de urme ale vreunei renovări. Despre Iconostas spunea că era „o capodoperă a lucrăturii în lemn”. „Cuvintele nu pot descrie minunata armonie a acestor interioare de biserici, cărora veacurile le-au atenuat culorile, și unde chiar și astăzi mulțimea adunată în fața iconostasului auriu nu are nimic din trivialitatea maselor de oameni ce se îngrămădesc să vadă familiile regale; era doar o adunare modestă de țărani, ale căror costume aveau ceva aproape medieval, în armonie cu vechea atmosferă a bisericii”, spunea Regina Maria despre sfântul lăcaș de cult de la Polovragi.

Vă recomandăm o vizită la Mănăstirea Polovragi, locul unde cu siguranță veți simți calea spre credință. Apoi, urmând traseul turistic vă învităm spre Cheile Oltețului și Peștera Polovragi.

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *