• Retezat Parâng
  • Retezat-Parâng
  • Retezat-Parâng
  • Retezat-Parang

Retezat Parâng

Zona turistică Retezat Parâng

Zona turistică Retezat Parâng este una dintre cele mai frumoase și spectaculoase zone naturale din România, cu un potențial turistic important. Această zonă cuprinde, în special, obiective turistice naturale, dar și obiective antropice, de interes istoric în special.

Munții Retezat

Munții Retezat este o grupă montană din Carpații Meridionali. Sunt munți tineri și măreți, formați din șisturi cristaline și, pe alocuri, calcare. Cea mai mare altitudine este de 2509 metri, în vârful Peleaga.

Munții Retezat sunt caracterizați de relieful glaciar, reprezentat de lacurile glaciare, văi glaciare, și piscuri înalte mărețe.

Cele mai frumoase lacuri glaciare din Munții Retezat sunt: Zănoaga (cel mai adânc lac glaciar din țară), Bucura (cel mai mare lac glaciar din România), complexul Ana, Lia, Viorica, Florica.

Peisajul este completat de văile glaciare, pline de grohotișuri și, pe alocuri, tufărișuri de afin, merișor și flori de colț. Pajiștile alpine sunt formate din tufișuri de eucalipt, bujor de munte. Pe stâncării putem observa caprele negre, animale ocrotite prin lege.

Există numeroase trasee montane spre principalele vârfuri (Retezat, Peleaga, Păpușa, Piatra Iorgovanului – aflată în zona Retezatului Mic – zonă calcaroasă), trasee ce pornesc din zona Câmpu lui Neag sau din zona Hațegului spre Pietrele.

Pentru iubitorii de sporturi de iarnă, există pârtii de schi în Munții Retezat în stațiunea montană Râușor. De asemenea la poalele Munților Retezat puteți vizita obiective culturale. În apropierea localității Râul de Mori puteți vizita Cetatea Colț și Biserica Medievală Ostrov. În orașul Hațeg puteți vizita Biserica Densuș, cea mai veche biserică din România, Biserica Reformată din Sântămăria Orlea, Castelul Kendeffy. La Sarmisegetuza puteți vizita urmele cetății dacice, capitala Ulpia Traiana.

Munții Parâng

Munții Parâng sunt o grupă montană din Carpații Meridionali, aflată între Valea Oltului și Valea Jiului. Sunt tot munți tineri, de origine alpină, formați din șisturi cristaline, dar și calcare. Au altitudinea cea mai mare în vârful Parângul Mare, de 2519 metri. Și în Munții Parâng există numeroase trasee montane și drumeții. Puteți vizita lacurile glaciare Capra, Podragu, Gâlcescu, dar și formațiuni calcaroase: Peștera Muierii, Peștera Bolii etc.

Iubitorii de sporturi de iarnă pot practică schiatul în stațiunea Parâng din Petroșani, în stațiunea Râncă și Transalpina Schi Resort. În ambele stațiuni se practică sporturi de iarnă, schi alpin, de fond și de tură, concursuri de schi, off–road, alpinism.

Zona Retezat Parâng este una dintre cele mai frumoase zone naturale ale României. Are o importanță deosebită prin peisaje naturale, lacurile, floristica și faunistică, foarte bine păstrate.