Stațiunea Straja

Stațiunea Straja – perla Văii Jiului

Stațiunea Straja – stațiune montană


Stațiunea Straja este una dintre cele mai frumoase stațiuni montane din România, cu pârtii de schi moderne și peisaje pitorești ale Munților Vâlcan. Straja este situată pe teritoriul administrativ al municipiului Lupeni, județul Hunedoara, la o altitudine de 1380 de metri, cu o altitudine maximă în vârful Straja de 1445 de metri. Accesul în stațiune se poate face pe drumul asfaltat, de aproximativ 9 kilometri, ce pornește din municipiul Lupeni, sau cu noile telegondole, amplasate ce îți oferă și peisaje minunate.

În stațiune întâlnim cabane și pensiuni, puse la dispoziția turiștilor, precum și alte obiective turistice, ce înfrumusețează sălbaticul peisajului alpin.

Schitul Ortodox Straja


De asemenea, aici, în inima munților, este și un schit ortodox. Acest schit, împreună cu imensă cruce poziționată mai sus spre Platoul Soarelui, este construit și închinat în memoria eroilor căzuți la datorie în războaiele duse pentru patria noastră. Schitul este frumos amenajat, iar intrarea în schit se face printr-un tunel, lung de 50 de metri. Pe pereții tunelului este pictat calendarul ortodox, cu fiecare zi din an. Există o candelă aprinsă în fiecare zi, la data calendaristică.

De asemenea, Schitul Ortodox Straja și stațiunea sunt cunoscute și pentru procesiunea ortodoxă ce are loc în fiecare an de Vinerea Mare, și anume ”Drumul Crucii”. Credincioșii străbat, printr-un pelerinaj, întreg muntele până la schitul din stațiune, reconstruind drumul greu parcurs de Isus până la Muntele Golgota. Este un pelerinaj impresionant, cu sute de oameni, care retrăiesc momentele răstignirii, cu milostenie. O cruce imensă de lemn este purtată pe brațele credincioșilor.

Stațiunea Straja este locul ideal pentru a-ți petrece vacanța de iarnă. În stațiune se practică sporturi de iarnă, schi alpin, de fond și de tură, concursuri de schi, off–road, alpinism etc. Există în stațiune 12 pârtii de schi, de diferite grade de dificultate și modern amplasate, cu instalație de transport pe cablu (teleschi). Cinci dintre ele beneficiază de instalație nocturnă, pentru ca turiștii să schieze până seara târziu.

Caută aici: Cazare Straja

Stațiunea este animată în fiecare an de mii de turiștii dornici de a-și petrece vacanță în inima munților. Turiști pot schia pe pârtiile bine întreținute și se pot bucura de peisajele superbe ale Munților Vâlcan. Din stațiunea avem o panoramă de ansamblu asupra întregii văii, cu un spectacol de lumini noaptea. Sărbătorile de iarnă sunt mai frumoase în stațiunea Straja. Tradiții autentice sunt aduse de momârlanii din zonă care merg cu colindul crailor. Ei întruchipează personajele biblice ale Nașterii Domnului și aduc în casele oamenilor vestea Nașterii Domnului prin colinde tradiționale.

Vara poți alege să-i descoperi frumusețea alegând traseele și potecile montane. Stațiunea Straja vă poate oferi activități și momente frumoase petrecute în peisajul verde al munților, cu aer curat. Turiștii pot face trasee montane spre vârful Mutu sau vârful Straja, sau pot participa la tradiții locale, unice. În 24 iunie pot participa la Nedeea Sânzienilor. Pot admira concursul de cai, conduși de feciori ce poartă straie populare autentice. Acest concurs duce tradiția mai departe de sute de ani, conform căreia flăcăii din cătunele de munte, care aveau turme de oi, se întreceau pe un traseu greu în munți, călare pe armăsarii cei mai de seamă, pentru a demonstra care este cel mai puternic și curajos.

Stațiunea Straja este diversificată prin activități și peisaj și vă poate oferi momente frumoase în inima munților, fiind o adevărată perlă pentru Valea Jiului!


 

Caută cazare în categoria: Cazare Transilvania, Cazare Retezat Parâng, Cazare Petroșani, Cazare Parâng, Cazare Hunedoara, Cazare Straja, Cazare Hațeg

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *