Mocăniţa – bijuteria Maramureşului


Mocăniţa – bijuteria Maramureşului

Mocănița cu aburi de pe Valea Vaserului


Foto: Monica Burtea


Mocăniţa coordonate GPS: 47.7147679, 24.4429252

Mocăniţa cu aburi de pe Valea Vaserului pornește de la Vişeu de Sus, dintr-o staţie veche a Căilor Ferate Feroviare (CFF). Mocăniţa își croiește drumul şerpuit prin munți pe marginea apei, când liniştită, când învolburată până în Comanu, la graniţa cu Ucraina.

Construită după Primul Război Mondial, în 1932, CFF Vişeu de Sus funcţionează şi în zilele noastre, având ca scop principal transportul de buşteni de pe Valea Vaserului la fabricile de prelucrare a lemnului din Vişeu de Sus.

CFF Vişeu de Sus este singura cale ferată cu ecartament îngust din Europa, încă folosită pentru transportul lemnului. Mocăniţa urmează cursul râului Vaser, fiind singurul mijloc de transport până în inima munţilor Maramureşului.

Începând cu anii 2000, circulă regulat pe Valea Vaserului trenuri cu abur pentru turişti.

Cauta aici cazare în apropiere: Cazare Vișeu de Sus, Cazare Vișeu de Jos,

Zona Vaserului este cunoscută în tot Maramureşul pentru numeroasele izvoare de apă minerală de care dispune. Demult, pe la începutul secolului al XX-lea, autorităţile maramureşene au transportat aceste ape minerale, in butoaie de lemn, la Viena, unde au primit medalia de aur la o expoziţie de profil. Aceste izvoare constituie şi astăzi o sursă valoroasă de tratament.

După ce îşi completează provizia de lemne şi de apă, Mocăniţa se urneşte, pufăind şi bufnind din greu. Urcuşul este dificil şi trenul face dese opriri pentru alimentare la gurile pârâielor, de unde încarcă apă. Micile halte de pe traseu – Cozia, Botizu, Făina – erau cândva districte silvice, însă în prezent cabanele din lemn sunt lăsate în paragină. Halta Făina (situată la 34 km de Vişeu) este cea mai răsărită, cu cele câteva gospodării şi patru căsuţe de vacanţă, care, aşezate dincolo de râul Vaser, la poala pădurii, pot oferi adăpost pentru circa 20 de turişti.

Drumul până la capătul traseului (izvorul Comanului, la doi kilometri de graniţa cu Ucraina) durează aproape opt ore. După ce agaţă platformele cu buştenii de brad, Mocăniţa se întoarce, după alte şase ore de coborâre, la Vişeu.

Cum se poate ajunge la Vişeul de Sus :

  • de la Timişoara urmând traseul Timișoara – Arad – Oradea – Satu Mare – Sighetu Marmaţiei – Vişeu de Sus (aprox. 468 km)
  • de la Bucureşti urmând traseul București – Ploieşti – Braşov – Sighişoara – Târgu Mureş – Bistriţa Năsăud – Vişeu de Sus (aprox. 520 km)

Program de funcţionare :

  • 24 Martie – 19 Iunie, 22 Septembrie – 13 Noiembrie, Joi, Vineri, Sâmbătă şi Duminică, 09:00-14:30
  • 20 Iunie – 24 Iulie, 29 August – 18 Septembrie, zilnic (inclusiv Duminică), 09:00-15:30
  • 25 Iulie – 28 August (sezon de vârf), zilnic (inclusiv Duminică), 09:00-15:30

Adresa: str. Cerbului, nr.5, Vişeu de Sus, Maramureş, România

Telefon contact : 0040 262 353 381 (orele 10-19)


Caută cazare în categoria: Cazare Maramureș, Cazare Transilvania, Cazare Botiza, Cazare Borșa, Cazare Vadu Izei, Cazare Săliștea de Sus, Cazare Săcel, Cazare Vișeu de Sus, Cazare Vișeu de Jos, Cazare Cavnic, Cazare Poienile Izei

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


 

Stațiunea Straja

Stațiunea Straja – perla Văii Jiului

Stațiunea Straja – stațiune montană Stațiunea Straja este una dintre cele mai frumoase stațiuni montane din România, cu pârtii de […]

0 comments
Castelul Cantacuzino – redescoperirea artei româneşti

Castelul Cantacuzino – redescoperirea artei româneşti

Castelul Cantacuzino – redescoperirea artei româneşti Castelul Cantacuzino coordonate GPS: 45°24’50.0″N 25°32’33.4″E Castelul Cantacuzino este situat pe Valea Prahovei în staţiunea […]

0 comments
Cascada Moceriș

Cascada Moceriş – tărâmul zânelor

Cascada Moceriş – tărâmul zânelor Imagini: Claudiu Vatau Cascada Moceriş coordonate GPS: 44.8983553, 21.8921432 Din nou în „Lumea mirifică a […]

2 comments
Dacă ți-a plăcut articolul trimite-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Notă:

Comentariile de pe acest sit reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legatură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Sus