Cimitirul Vesel de la Săpânța

Cimitirul Vesel de la Săpânța

Cimitirul Vesel de la Săpânța – un muzeu unic al artei populare


Foto: Monica Burtea


Cimitirul Vesel de la Săpânța coordonate GPS: 47.9714 N – 23.6956 E

Cimitirul Vesel de la Săpânța din județul Maramureș, este un obiectiv turistic unic atât prin aspectul crucilor albastre și înfrumusețate cu picturi naive, dar mai ales prin mesajele ce însuflețesc aceste cruci.

Povestea Cimitirului Vesel de la Săpânța începe în anul 1935, când artistul popular Stan Ioan Pătraș lățește partea verticală a crucii pentru a scrie primul epitaf. De atunci numărul crucilor a crescut constant depășind astăzi 800.

Crucile sunt făcute din lemn de stejar, sculptate și pictate manual. Partea de sus redă printr-o pictură simplă o scenă ce caracterizează viața celui decedat, iar mai jos sunt așternute rândurile ce îi descriu viața, obiceiurile sau comportamentul. Unele mesaje sunt haioase, iar altele sunt triste, dar toate contribuie la specificul acestui loc.

Unele cruci conțin epitafe pe ambele părți, pe o parte redând aspecte din viața celui trecut în neființă, iar pe cealaltă parte descriind motivul morții.

Totul este scris într-un grai simplu, de multe ori arhaic,  și dese ori ușor umoristic.

Aici găsești Cazare în Săpânța

Poate cea mai cunoscută cruce este cea pe care stă așternut următorul mesaj:

„Sub această cruce grea

Zace biata soacră-mea

Trei zile de mai trăia

Zăceam eu și cetea ea.

Voi care treceți pă aici

Încercați să n-o treziți

Că acasă dacă vine

Iarăi cu gura pă mine

Da așa eu m-oi purta

Că-napoi n-a înturna

Stai aicea dragă soacră-mea”

Citind poveștile etalate pe cruci ajungi să cunoști o parte din viața acestor oameni, dar și din evoluția mediului rural din acest spațiu românesc.

Cimitirul Vesel de la Săpânța este rodul gândirii conform căreia moartea nu este sfârșitul vieți, ci doar un prim pas spre viața veșnică ce ne așteaptă.

Izvorât din talentul românului de a face haz de necaz și îmbogățit cu talentul maramureșenilor de a prelucra lemnul a ieșit această combinație inedită și unică în lume recunoscută astăzi ca Cimitirul Vesel de la Săpânța.


Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *