Mănăstirea Mraconia - lăcașul de sub ape

Mănăstirea Mraconia – lăcașul de sub ape

Mănăstirea Mraconia – rugăciune pe malul Dunării


Mănăstirea Mraconia este un lăcaș de cult, aflat pe malul Dunării, impresionant prin locația și povestea sa, păzind uscatul, parcă, de lucrurile rele. Aceasta este localizată în comuna Dubova, pe malul stâng al Dunării. Este construită pe un fost punct de observație al vaselor de pe Dunăre, în zona Cazanelor. Aflată pe Valea Mracuniei ce înseamnă ”loc ascuns” sau ”apă întunecată”,  mănăstirea a fost botezată de localnici ”mănăstirea de sub ape”.

Mănăstirea Mraconia are o istorie îndelungată și zbuciumată, de la pătrunderea turcilor, plătirea peșcheșului până la a fi înghițită de ape.

Mănăstirea inițială a fost ridicată în anul 1523  cu hramul Sfântului Ilie. A fost distrusă în timpul războiului cu turcii în 1700, iar apoi a fost refăcută și demolată în anul 1968. Atunci mănăstirea a fost sacrificată pentru construcția Porților de Fier, iar rămășițele vechii mănăstiri se află acum sub ape. Primăvara când nivelul apei scade se mai văd câteva temelii, urme a unei istorii de mult apuse, cu cicatricele ei.

După Revoluția din 1989, în anul 1993 s-a stabilit reconstrucția Mănăstirii Mraconia. Biserica este construită din cărămidă, în formă de cruce, cu naos, pronaos, altar și un pridvor deschis. Mănăstirea are o obște de călugări.

De la biserica inițială, care acum se află sunt apele Dunării, se mai păstrează în prezent ușile împărătești și o candelă.

Mănăstirea Mraconia merită să fie descoperită și vizitată fiind localizată într-un colț al naturii, acolo unde Dunărea întâlnește uscatul. Istoria îndelungată  a acestui lăcaș de cult vă va impresiona. Bucurați-vă de o excursie în cazanele Dunării și descoperiți o parte din cultura și istoria românilor.

Foto: Claudiu Vatau


Caută cazare în categoria: Cazare Cazanele Dunarii, Cazare Valea Cernei, Cazare Eselnița, Cazare Dubova, Cazare Orșova, Cazare Liubcova, Cazare Coronin

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

2 Replies to “Mănăstirea Mraconia – lăcașul de sub ape”

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *