Mănăstirea Voroneț - culoare și rugăciune în Bucovina

Mănăstirea Voroneț – culoare în Bucovina

Mănăstirea Voroneț ctitoria lui Stefan cel Mare


Mănăstirea Voroneț coordonate GPS: 47.517193, 25.864101

Mănăstirea Voroneț este una dintre cele mai cunoscute și valoroase mănăstiri din România.  Este situată într-un loc pitoresc, încărcată de liniște, iar bucuria sufletului când ajungi aici este nemărginită bucurându-te și umplându-te de căldură.

Asta simți când vizitezi Mănăstirea Voroneț, pace și căldură.

Mănăstirea Voroneț este situată la sud de Gura Humorului, la o distanță de 5 kilometri. Iar față de orașul Suceava, mănăstirea este situată la o distanță de 36 de kilometri.  În zonă există numeroase posibilități de cazare în Voroneț, în Gura Humorului unde vă puteți odihni și relaxa.

Albastru de Voroneț – culoare unică în lume

Ctitoria este cunoscută pentru ”albastrul de Voroneț”, culoare ce domină pictura mănăstirii, considerată de specialiști unică în lume, comparabilă cu roșul lui Rubens sau verdele lui Veronese. Când vezi acel albastru, aceea nuanță diferită, nu o poți compara cu nuanțele de albastru cunoscute deja, are o textură și o coloristică unică.

Mănăstirea Voroneț este una dintre cele mai importante ctitorii ale lui Ștefan cel Mare. A fost ridicată în anul 1488, în numai 3 luni și 3 săptămâni, un timp foarte scurt pentru tehnologiile vremii respective. Impresionanta pictură exterioară a fost realizată în timpul lui Petru Rareș. În interior se păstrează picturi din timpul lui Ștefan cel Mare. La Mănăstirea Voroneț se găsește tabloul votiv al marelui domnitor.

Pictura exterioară de la mănăstirea Voroneț

Pictura exterioară a mănăstirii este considerată cel mai reușit ansamblu al artei moldovenești din Evul Mediu. Picturile, care reprezintă figuri biblice, sunt însuflețite, apropiate de viață. Frescele se diferențiază și sunt unice prin coloritul viu, al naturii înconjurătoare, în care domină verdele și albastru. La acestea se adăugă motivele folclorice specifice zonei Moldovei, introduse de pictorii creatori. De exemplu, putem vedea la arhangheli cum suflă din bucium, instrument specific ciobanilor de la munte.

Cea mai expresivă parte este evidențiată pe fațada de vest, unde este explicată în detaliu Judecata de Apoi. În partea superioară se află Dumnezeu Tatăl, urmat de apostolii așezați pe scaune. De la picioarele Mântuitorului pornește un râu de foc în care păcătoșii îți găsesc chinurile păcatelor comise în viața pământească. În zona de nord este reprezentat Raiul. În zona de sud a fațadei este reprezentat Iadul, cu chinurile păcătoșilor. Lupta dintre îngeri și demoni pentru suflete și cumpăna care cântărește faptele bune și cele rele. Este o imagine expresivă, care te va fascina și uimi, prin prezentarea detaliată și expresivitatea transmisă prin culoare.

Când vei poposi la Mănăstirea Voroneț, una dintre măicuțe iți va povesti cu răbdare toate detaliile picturilor, semnificația lor și istoria acestui măreț lăcaș de cult.

Nu vei regreta experiența unică de a vizita Mănăstirea Voroneț din Bucovina. De aici vei pleca încărcat de cunoștințe, imagini unice și pace sufletească!


 

Parcul-Dendrologic-Simeria-–-comoara-ascunsa-din-Transilvania-6 Mănăstirea Voroneț - culoare în Bucovina

Parcul Dendrologic Simeria – comoara ascunsă din Transilvania

Parcul Dendrologic Simeria Imagini: Bogdan Rămuș Parcul Dendrologic Simeria coordonate GPS: 45.856786, 23.010773 Parcul Dendrologic Simeria  este o importantă  arie protejată ce cuprinde cea mai veche și valoroasă colecție de plante exotice, autohtone și indigene din România. Creat încă din anul 1700, parcul se întinde pe o suprafață de 70 ha, fiind al 3-lea ca […]

0 comments
Prima-ediție-a-Content-Creators-Conferece Mănăstirea Voroneț - culoare în Bucovina

Prima ediție a Content Creators Conference

Content Creators Conferece – Puterea conținutului pentru brandul tău Am devenit toți creatori de conținut, dar nu tot conținutul este valoros. Iar pentru branduri, problema conținutului de calitate este mai actuală decât oricând. Despre acest subiect și ce înseamnă de fapt conținut relevant vorbim pe 29 Ianuarie la prima ediție a evenimentului Content Creators powered by […]

0 comments
Manastirea-Rohita-si-satul-blestemat Mănăstirea Voroneț - culoare în Bucovina

Mănăstirea Rohița și satul blestemat

Mănăstirea Rohița din Maramureș Mănăstirea Rohița se alfă în apropierea satului Boiereni, între dealurile maramureșene, la granița județului Maramureș cu județele Cluj, Bistrița și Zalău. De la intrarea în sat se observă grija oamenilor pentru divinitate manifestată adesea sub forma crucii. Povestea blestemului de la Boiereni începe la jumătatea secolului XVIII Se spune că în […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *