Mănăstirea Voroneț – culoare în Bucovina


Mănăstirea Voroneț - culoare și rugăciune în Bucovina

Mănăstirea Voroneț ctitoria lui Stefan cel Mare


Mănăstirea Voroneț coordonate GPS: 47.517193, 25.864101

Mănăstirea Voroneț este una dintre cele mai cunoscute și valoroase mănăstiri din România.  Este situată într-un loc pitoresc, încărcată de liniște, iar bucuria sufletului când ajungi aici este nemărginită bucurându-te și umplându-te de căldură.

Asta simți când vizitezi Mănăstirea Voroneț, pace și căldură.

Mănăstirea Voroneț este situată la sud de Gura Humorului, la o distanță de 5 kilometri. Iar față de orașul Suceava, mănăstirea este situată la o distanță de 36 de kilometri.  În zonă există numeroase posibilități de cazare în Voroneț, în Gura Humorului unde vă puteți odihni și relaxa.

Albastru de Voroneț – culoare unică în lume

Ctitoria este cunoscută pentru ”albastrul de Voroneț”, culoare ce domină pictura mănăstirii, considerată de specialiști unică în lume, comparabilă cu roșul lui Rubens sau verdele lui Veronese. Când vezi acel albastru, aceea nuanță diferită, nu o poți compara cu nuanțele de albastru cunoscute deja, are o textură și o coloristică unică.

Mănăstirea Voroneț este una dintre cele mai importante ctitorii ale lui Ștefan cel Mare. A fost ridicată în anul 1488, în numai 3 luni și 3 săptămâni, un timp foarte scurt pentru tehnologiile vremii respective. Impresionanta pictură exterioară a fost realizată în timpul lui Petru Rareș. În interior se păstrează picturi din timpul lui Ștefan cel Mare. La Mănăstirea Voroneț se găsește tabloul votiv al marelui domnitor.

Pictura exterioară de la mănăstirea Voroneț

Pictura exterioară a mănăstirii este considerată cel mai reușit ansamblu al artei moldovenești din Evul Mediu. Picturile, care reprezintă figuri biblice, sunt însuflețite, apropiate de viață. Frescele se diferențiază și sunt unice prin coloritul viu, al naturii înconjurătoare, în care domină verdele și albastru. La acestea se adăugă motivele folclorice specifice zonei Moldovei, introduse de pictorii creatori. De exemplu, putem vedea la arhangheli cum suflă din bucium, instrument specific ciobanilor de la munte.

Cea mai expresivă parte este evidențiată pe fațada de vest, unde este explicată în detaliu Judecata de Apoi. În partea superioară se află Dumnezeu Tatăl, urmat de apostolii așezați pe scaune. De la picioarele Mântuitorului pornește un râu de foc în care păcătoșii îți găsesc chinurile păcatelor comise în viața pământească. În zona de nord este reprezentat Raiul. În zona de sud a fațadei este reprezentat Iadul, cu chinurile păcătoșilor. Lupta dintre îngeri și demoni pentru suflete și cumpăna care cântărește faptele bune și cele rele. Este o imagine expresivă, care te va fascina și uimi, prin prezentarea detaliată și expresivitatea transmisă prin culoare.

Când vei poposi la Mănăstirea Voroneț, una dintre măicuțe iți va povesti cu răbdare toate detaliile picturilor, semnificația lor și istoria acestui măreț lăcaș de cult.

Nu vei regreta experiența unică de a vizita Mănăstirea Voroneț din Bucovina. De aici vei pleca încărcat de cunoștințe, imagini unice și pace sufletească!


 

Ce veți găsi la târgul de vacanțe din Timișoara

Ce veți găsi la târgul de vacanțe din Timișoara

Sezonul de iarnă se încheie și tot ce facem este să ne gândim la cât de mult așteptăm vacanța de […]

0 comments
Cascada Moceriș

Cascada Moceriş – tărâmul zânelor

Cascada Moceriş – tărâmul zânelor Imagini: Claudiu Vatau Cascada Moceriş coordonate GPS: 44.8983553, 21.8921432 Din nou în „Lumea mirifică a […]

2 comments
oradea

Oradea – O portiță către trecut

Oradea din Evul Mediu și până în prezent În 1113, Oradea este menționată în izvoarele istorice pentru prima dată sub […]

1 comment
Dacă ți-a plăcut articolul trimite-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Notă:

Comentariile de pe acest sit reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legatură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Sus