Castelul Sturdza de la Miclăușeni

Castelul Sturdza de la Miclăușeni – Istoria prinde viață

Castelul Sturdza de la Miclăușeni


Există în țara noastră locuri cu mare încărcătură istorică ce au dăinui de-a lungul timpului și au transmis, de la înaintașii noștri, semnele și istoria vremurilor trecute, ale războaielor duse și ale obiceiurilor străvechi.

Există pe teritoriul acestei țări cetăți dacice, cetăți din Evul Mediu fortificate, construite să apere pământul românesc de dușmani, castele și locuri care ne amintesc de entitatea noastră ca popor.

Un astfel de loc este Castelul Sturdza de la Miclăușeni din județul Iași.

Castelul Sturdza este amplasat în inima Moldovei și poartă cu el o parte importantă din istoria noastră.

Castelul este remarcabil prin picturile interioare în stil Art Nouveau și prin ornamentele exterioare de inspirație heraldică. Castelul emană istorie, rafinament și eleganța epocii deși a fost deteriorat în cel de-al doilea Război Mondial.

Castelul Sturdza a fost construit în stil neo–gotic, între anii 1880 – 1904, de către George Sturdza și soția lui, Maria, născută Ghica.

Castelul a fost donat Mitropoliei Moldovei și Bucovinei de către Ecaterina Sturdza Cantacuzino. Fiind ultima descendentă din familia Sturdza, aceasta s-a călugărit sub numele de Macrina și a donat castelul și toată averea.

Amprenta perioadei comuniste

În perioada comunistă, castelul nu a fost apreciat și protejat ca sit istoric. A fost transformat în cămin–școală, între anii 1960 – 2001.

După anul 2001 Castelul a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Urmează să fie restaurat integral, amenajat ca muzeu și să fie dezvoltat ca centru de activități cultural – artistice.

În prezent, Castelul Sturdza poate fi vizitat în weekend, fiind parțial restaurat. De asemenea, Domeniul dispune de cazare și restaurant.

Turiștii pot vizita astăzi trei obiective importante de pe Domeniul Miclăușeni: Castelul familiei Sturdza, Biserica cu hramul ”Buna Vestire” și Parcul Dendrologic în stil englezesc, de 30 de ha, cu o vechime de 150 de ani.

Atmosfera este una boemă, au loc activități culturale, concerte de muzică clasică, evenimente Belle Epoque, degustări de vin și ateliere de gătit și de pictat icoane.

Aici totul este învăluit într-o atmosferă deosebită, veți descoperi timpuri frumoase ale vremurilor de mult apuse și farmecul vieții boeme de odinioară.

Vă așteptăm să vizitați Castelul Sturdza din Miclăușeni. Aici descoperiți o parte a istoriei noastre și arhitectura impresionantă a artei neo–gotice!


Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *