Noaptea de Sfântul Andrei – Tradiții și superstiții la românii


Noaptea de Sfântul Andrei - Tradiții și superstiții

Sfântul Andrei, ocrotitorul României, este cel care a provăduit și a încreștinat dacii, aducând învățătura lui Iisus pe meleagurile noastre, în Scytia, Dobrogea de azi. Se sărbătorește în fiecare an în data de 30 noiembrie, zi însoțită de numeroase superstiții și obiceiuri unice.

În noapte de Sfântul Andrei, în credința populară, realitatea se împletește cu fantasticul și lumea nevăzută. Noapte de Sântul Andrei poate fi considerată o noapte magică, mistică, cu o încărcătură deosebită.

Noapte de Sfântul Andrei este momentul în care strigoii, vii și morți, se luptă între ei, la răscruci de drumuri, cu coase sau limbi de meliță. În credința populară este consideră ca această noapte este una periculoasă, din cauza prezenței strigoilor care pot lua viața rudelor, pot fura roada pământului, sporul vitelor și pot aduce boli. Pentru a ne feri de strigoi și duhuri rele, credința populară  spune că usturoiul protejează casa dacă este pus la ferestre și se fac cruci cu usturoiul la toate ușile, pentru a alunga răul. De asemenea se ascund coasele, iar vasele sunt puse cu gura în jos, pentru a feri casa de prezența strigoilor.

Se spune că în noapte Sfântului Andrei animalele vorbesc, iar oamenii care ascultă înnebunesc. Fiarele sălbatice pot umbla pe toate drumurile, de aceea de Sfântul Andrei nu se mătura casa, ca lupii să nu mănânce animalele. Gospodarii fac focuri mari, pentru a alunga animalele sălbatice din preajma grajdurilor.

În noapte de Sfântul Andrei fetele își pot afla ursitul


De asemenea, în noapte Sfântului Andrei, fetele își pot afla ursitul, cel care le va deveni soț. Fetele prepară ”turtuca de Andrei”, o turtă făcută din făină de grâu, coaptă pe sobă, care o vor mânca înainte de culcare. Bărbatul care le va apărea în vis, se spune că le este ursitul.

Tot în noaptea de Sfântul Andrei, bătrânii, cititori în stele, fac previziuni meteorologice și în funcție de cât de senin este cerul pot spune dacă va fi ploios sau secetos, bogat sau sărac anul ce va veni. De asemenea, o practică ce se mai ține și azi este grâul pus la încolțit într-o oală de pământ care prevestește cât de roditor va fi anul ce va urma.

Noapte Sfântului Andrei este o noapte a spaimelor și a numeroaselor superstiții, ce se păstrează în regiunile folclorice ale țării. De asemenea, putem vizita și Biserica Sfântului Andrei din Dobrogea, amplasată în peștera în care acesta a locuit cât timp a trăit pe meleagurile noastre.

Sursă foto: www.fn24.ro 

Cheile Turzii

Cheile Turzii

Cheile Turzii – locul unde muntele se împletește cu apa Foto: Claudiu Vatau Cheile Turzii coordonate GPS: Lat: 46º33’49″N, Lon: 23º40’26″E Cheile Turzii […]

0 comments
Prima ediție a Content Creators Conferece

Prima ediție a Content Creators Conference

Content Creators Conferece – Puterea conținutului pentru brandul tău Am devenit toți creatori de conținut, dar nu tot conținutul este […]

0 comments
Chipul lui Decebal – istorie sculptată în piatră

Chipul lui Decebal – istorie sculptată în piatră

Chipul lui Decebal – cea mai mare sculptură în piatră din Europa Foto: Claudiu Vatau Chipul lui Decebal coordonate GPS: N 44.6271 […]

3 comments
Dacă ți-a plăcut articolul trimite-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Notă:

Comentariile de pe acest sit reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legatură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Sus