Castelul Huniade – istorie, cultură, simbol


Castelul Huniade

Castelul Huniade – cea mai veche clădire din Timişoara


Foto: Denisa Lazăr


Castelul Huniade coordonate GPS: lat. 45.7530371, long. 21.2267058

Castelul Huniade este fără doar şi poate cea mai veche clădire de pe teritoriul Timişoarei. Un simbol al istoriei şi important punct de reper. Actualul Castel Huniade a fost construit din ordinul lui Iancu de Hunedoara, pe ruinele vechiului castel ce a aparţinut Regelui Carol Robert de Anjou. Se ştie că o dezvoltare mai acerbă a Timişoarei a început odată cu sosirea lui Carol Robert. Acesta şi-a dorit un castel care să satisfacă necesităţile regelui. Astfel în anul 1307 s-a început construcţia, iar în anul 1316 regele şi-a mutat reşedinţa la Timişoara pentru 8 ani. Din păcate, castelul care a aparţinut Regelui Ungariei a fost grav avariat în urma unui cutremur.

Datorită faptului că Iancu de Hunedoara a deţinut funcţia de comite de Timişoara timp de 15 ani (1441-1456), a dispus construcţia unui nou castel. Până în anul 1552, Castelul Huniade a servit drept reşedinţă nobiliară pentru toţi regii care au poposit la Timişoara.

În timpul ocupaţiei otomane, a fost reşedinţa comandanţilor militari ai Paşalâcului de Timişoara.

În perioada recuceririi Timişoarei de către armata imperială, Castelul Huniade a fost avariat, după renovare primind funcţie de depozit militar.

În anul 1849, a fost din nou distrus de către revoluţionarii maghiari, lucrările de reconstrucţie şi renovare terminandu-se în anul 1856. Aspectul de cetate îi este oferit de partea superioară a faţadei, crenelată. Turnul castelului este de formă rectangulară, de asemenea cu creneluri. Intrarea principală este flancată de doi pilaştrii masivi ce au în partea superioară arme specifice Evului Mediu.

Din anul 1947, Castelul Huniade găzduieşte Muzeul Banatului. În faţa muzeului se găsesc două felinare care amintesc în mai multe limbi străine, că Timişoara a fost primul oraş iluminat public electric din Europa, începând cu anul 1884.

Stilul arhitectural al Castelului Huniade

Din punct de vedere al stilului arhitectural, se poate observa că faţada a fost refăcută într-un stil romantic. Ferestrele şi sălile primului etaj conţin elemente neogotice, iar colecţia de arme specifice Evului Mediu aflate pe pilaştrii de la intrare contribuie la aspectul gotic al castelului.

Castelul Huniade a participat la dezvoltarea oraşului Timişoara, fiind întodeauna locul preferat de către nobili şi regi. Distrus şi renovat de mai multe ori, acesta s-a “încăpăţânat” să rămână fizic şi în zilele noastre, nu doar o amintire.

Ghid local: Denisa Lazăr 0729 261 038


Caută cazare în categoria:Cazare Banat,Cazare Timișoara,

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


 

Pițărăii lui Tudor Vladimirescu

Pițărăii lui Tudor Vladimirescu – fragment din bogăția etnografică a Gorjului

Sursa foto: Claudiu Nețoiu ,,- Bunico, pe timpul mata tot așa era? -Da, toate așcea sânt de cân’ lumea șî […]

4 comments
Comuna Brebu județul Prahova

Brebu – locul în care natura întâlnește istoria

Comuna Brebu județul Prahova Comuna Brebu, județul Prahova, este situată la numai 7 km nord de Câmpina, aproximativ 40 km […]

0 comments
Stațiunea Sinaia – regina albă a României

Stațiunea Sinaia – regina albă a României

Stațiunea Sinaia – invitație la schi Stațiunea Sinaia este una dintre cele mai importante și frumoase stațiuni montane din România. Dar […]

0 comments
Dacă ți-a plăcut articolul trimite-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Notă:

Comentariile de pe acest sit reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legatură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Sus