Turnul de apă - „donjonul‟ arădean

Turnul de apă – „donjonul‟ arădean

Turnul de apă – filă din istoria arădeană


Imagini: Mihaela Popa


De treci prin micul Arad trebuie să faci un popas și să admiri arhitectura din acest oraș. Cu siguranță nu trebuie să ratezi turnul de apă care face parte din istoria locală și are un aer medival. Acesta este așezat în apropiere de centrul orașului, pe strada Ceaikovski nr. 9A.

Turnul de apă a fost construit în anul 1896, după planurile arhitecților Dunn și Watson Scotland, pentru alimentarea orașului cu apă și pentru a semnala eventualele incendii.  Acesta are o construcție impunătoare cu un aspect de dojon medieval având un stil eclectic şi influenţe secession. Ceea ce face deosebită construcția sunt decorațiile de la balcoane și ferestre. Clădirea este construită din cărămizi de culoare roșie-gălbuie făcute la Jimbolia. Turnul are o înălțime de 35 de metri fiind cea mai înaltă construcție din oraș din perioadă respectivă. Clădirea are cinci niveluri la fiecare nivel aflânduse câte o expoziție. Ultimul nivel prezetând un bazin ce are capacitatea de 300 de tone de apă.

În 1925 potabilitatea apei a fost verificată de cunoscutul Victor Babeș. În  1927 turnul a fost restaurat în urma unui incediu, după acestea turnul este din ce în ce mai puțin utilizat. Ultima oară când bazinul a fost plin a fost în  mai 1956.

Din 1990 face parte din propietatea privată SC Galeriile Turnului de apă. În 1996 turnul a intrat în circuitul cultural și istoric al orașului având un muzeu al pompierilor și al apei permanete și o expoziție de artă și o expoziție temporală.

Turnul muzeu și tărâmurile pe care le poți descoperi în el

Intrând în turnu pășești parcă în altă lume…te lași năpădit de mirosul lemnului vechi de la scările înguste care scârțire surd când le pășești, acestea te conduc în lumea în care au fost folosite.

La primul nivel al turnului-muzeu se află  expoziții temporare cu diverse lucrări pe diferite teme. Acesta având rol de promovarea a artei locale și a diverselor proiecte în care este implicat orașul. De asemenea, în turn au avut loc diverse evenimente. De exemplu, lansării de cărți sau promovarea unor evenimente și chiar și diverse spectacole. Aceste evenimente dau viață și aduc un plus de culoare turnului.

La nivelul al II lea descoperim arta arădeană fiind expuse diverse lucrări de artă ale arădenilor pe diverse teme.

La nivelul al III lea descoperim un muzeu dedicat apei și folosirii sale domestice având diverse obiecte  de la cele pentru igienă, spălarea rufelor și chiar  o colecție de contoare.

La nivelul al IV-lea decoperim un spațiu dedicat pompierilor, descoperind diverse lucruri ale acestora de la caschete și uniforme până la diverse pome de  apă.

La nivelul al V lea se află bazinul de apă. De la acest nivel poți avea o panaramă a orașului din diverse unghiuri având parte de imaginea celor mai importante puncte din oraș.

Părăsind turnul realizezi că totul a fost un vis, că ai pășit într-o lume în care oamenii se descurcau și fără diversele facilități de care azi suntem atât de dependenți. Pleci din acest turn cu o urmă de nostalgie în suflet și cu o speranță pentru ceea ce va urma.


 

Caută cazare în categoria: Cazare Crișana

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


Peștera cu Cristale din mina Farcu

Peștera cu Cristale din mina Farcu – în lumea cristalelor

Peștera cu Cristale – Locul în care pământul și-a creat propriul rai Imagini: Claudiu Vatau Peștera cu Cristale din mina Farcu coordonate GPS: 46.8064 N, 22.4236 E Peștera cu Cristale se află pe teritoriul comunei Roșia din județul Bihor și este ascunsă în mina Farcu din versanții domoli ai munților Pădurea Craiului. Mina Farcu a fost […]

0 comments

Centrul Multifuncțional Craiova va găzdui Târgul de turism al Olteniei

Se anunță o ediție spectaculoasă, cu reduceri, multe noutăți și surprize! Devenit deja o tradiţie, cel mai mare eveniment dedicat turismului  din regiunea  Olteniei- Târgul de Turism al Olteniei se adresează persoanelor în căutare de vacanţe în noi destinaţii, pe care să le rezerve la cele mai avantajoase preţuri. Un avantaj important pentru public este […]

0 comments
Targul de Turism al Olteniei - DescoperimRomania.ro

Târgul de Turism al Olteniei – o nouă ediție de excepție

Târgul de Turism al Olteniei Se pregătește a IV-a ediție a Târgului de Turism al Olteniei În perioada 08 – 10 martie 2019, în incinta Centrului Multifuncțional Craiova se va desfășura cel mai mare eveniment expozițional din Oltenia dedicat industriei turismului – a patra ediție a TÂRGULUI DE TURISM AL OLTENIEI, concomitent cu a treia […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *