Cetatea Trascăului – un loc de legendă

Cetatea Trascăului – un loc de legendă


Cetatea Trascăului (sau cetatea Colțești), situată în satul Colțești la o distanță de aproximativ 5 kilometri de comuna Rimetea, în județul Alba.

Cetatea a fost construită în jurul anului 1296 de către vice-voievodul Thorotzkay din Trascău, a fost construită pentru refugiu și locuit.

Drumul de acces este puțin dificil. Pentru a ajunge la cetate trebuie să mergeți cu mașina până la capătul comunei Colțeși unde este amenajată o micuță parcare, de aici vă așteaptă aproximativ 45 de minute de mers pe jos, cca 1 km. de urcare.

Drumul spre cetatea de legendă

De cum porniți pe drumul de urcare spre cetate, natura vă arată ce peisaje minunate poate s-ă ofere. Puteți întâlnii pe drum animăluțe micuțe, de exemplu veverițe, dacă aveți noroc puteți vedea și căprioare, nelipsitele gâze și minunații fluturii. 

La jumătatea drumului este un loc special amenajat unde vă puteți odihni și pregatii pentru priveliște de care o să aveți parte când ajunjeți la cetate.                  

Imediat de cum ajungeți vă ve-ți da seama că tot drumul a meritat, priveliștea este una superbă, iar încărcătura istorică și legendară este foarte mare.

Legenda legată de cetatea Trascăului

Se povestește din bătrâni că pe vremea contelui Torockay în anul 1700, cetatea a fost atacată, iar contele a luat decizia de a ascunde femeile și copii în tunelul care făcea legătura cu o altă cetate. Cetate de care era legată fost distrusă, iar copii și femeile au rămas blocate acolo în cele din urmă murind. 

Se spune că fiica contelui era printre cei care au murit în tunel, și că fantoma ei încă bântuie cetatea, iar de aceea este atât de gru de urcat până în cetate.

La cetatea de legendă se poate ajunge din:

Timișoara, urmând traseul: Timișoara – Margina – Simeria – Aiud – Colțești (277 km.)

București, urmând traseul: București – Pitești – Râmnicu Vâlcea – Sebeș – Colțești (415 km.)

 Cluj-Napoca, urmând traseul: Cluj-Napoca – Florești – Surduc – Rimetea – Colțești (68 km.)  

Dacă tot ați ajuns până la cetate puteți vizita și Mănăstirea Rimetea și Cheile Borzești, de asemenea că puteți caza în orașul Cluj-Napoca.


Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *