Despre vin, senzualitate și erotism

Despre vin, senzualitate și erotism

Vinul se bea in doi, dar goi pentru că patează


„In vino veritas”

În urmă cu 7000 de ani, undeva în Mesopotamia, apare cultura viței de vie, extinzându-se apoi în tot Orientul Mijlociu. La rândul lor, grecii, romanii și egiptenii au adoptat această cultură, primele etichete apărând în Egiptul antic. Astfel, au fost descoperite ulcioare egiptene pe care erau inscripționate anul, via și producătorul vinului. De la apariția sa, vinul a fost și este considerată licoarea pasiunii și a dragostei. Ca să înțelegem mai bine despre ce e vorba, trebuiesc menționate anumite lucruri. Unul dintre acestea ar fi că denumirea de „vin” provine din limba sanscrită, din termenul „vine” și înseamnă „a iubi”. Numele zeiței dragostei, Venus, iși are originile din același termen. De aceea, omagiile aduse zeilor constau în ceremonii unde vinul era mai mult decât obligatoriu.

Așa se face că de-a lungul istoriei, vinul n-a lipsit de pe nicio masă de sărbătoare. A fost considerat medicament, antiseptic și produs alimentar. Romanii l-au introdus în dieta lor foarte repede, femeilor fiindu-le interzis consumul. După căderea Imperiului Roman, Imperiul Bizantin a fost cel care a continuat cultivarea viței de vie. Până la începutul Evului Mediu, vinul a ajuns să fie gustat inclusiv în China. Însă religia islamică a redus producția acestuia în Africa de Nord și în Orientul Mijlociu.

Despre vin și… erotism

În topul primelor trei țări producătoare de vin la nivel mondial în 2016, primul loc îl ocupă… Italia. Statul produce și consumă cea mai mare cantitate de vin din lume. Cu toate ca are o istorie viticolă de peste 3000 ani, Italia nu cunoaște succesul în domeniu decât abia în anii 60. Celebrele vinuri toscane de atunci, dar și marile regiuni viticole i-au adus Italiei meritele mult așteptate.

Cel de-al doilea loc în acest top, conform OIV (Organizația Internațională a Viei și Vinului) îl ocupă Franța. Este țara cu cea mai veche industrie viticolă începând cu perioada Renascentistă. Italia și Spania reprezintă o concurență foarte mare pentru Franța. Însă standardele de calitate a producătorilor de vin din Champagne, Bourgogne și Bordeaux rămân la fel de înalte.

Spania ocupă ultimul loc în acest top, aflându-se constant în ultimii ani printre cei mai mari producători și exportatori de vinuri din lume. Cu o tradiție a vinului de aproape un mileniu, Spania își îmbunătățește tehnica de vinificare de câteva decenii. Așa se face că vinurile spaniole se vând în masă în toată lumea.

Așadar, vinul nu este doar o licoare cu care ne satisfacem papilele gustative în timpul unei mese copioase. Vinul a reprezentat dintotdeauna pasiune și dragoste. Spaniolii, spre exemplu, sunt recunoscuți pentru frumusețea dansului flamenco, un dans ce evocă sexualitate și senzualitate. Aceștia asociază dansul cu vinul, în viziunea celorlalți spaniolii fiind ca și focul, plini de viața și de… voluptate să zicem.

Într-o altă ordine de idei, când ne gândim la francezi, ne gândim la „un je ne sais quoi” („un nu știu ce”). Ne amintim și de celebra întrebare „voulez-vous… danser avec moi ce soir?”. Oarecum, în ochii celorlalți, oameni din Franța sunt deschiși, liberi, fără prejudecăți și plini de viață. Dezinvoltura și „nebunia” cu care francezii trăiesc viața este asociată și ea cu vinul. Nu este de mirare că până acum aproape un secol, Franța era recunoscută pentru așa-zisele cabareturi. Evident că vinul pe masă în aceste localuri era nelipsit, evocând și în acest caz senzualitate și erotism.

Așadar, dragi internauți… Consumați vin, dar de plăcere. E sănătos. Însă aveți grijă cum îl consumați… pentru că pătează.

Foto: Claudiu Vatau


Vă invităm la Timişoara la VINVEST unde 299 de vinuri de calitate, ce provin din toate regiunile viticole ale României, dar şi din străinătate, precum şi cele 10 degustări de vin liniştit, efervescent, distilate, vă aşteaptă să le savuraţi.

VINVEST Timişoara are loc în acest an în  în perioada 31 martie – 2 aprilie, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara.

VINVEST-își-deschide-porțile-în-perioada-31-martie-–-2-aprilie-2017-1024x543 Despre vin, senzualitate și erotism


Caută cazare în categoria: Cazare BanatCazare Timişoara

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


Biserica-Domnească Despre vin, senzualitate și erotism

Biserica Domnească Sfântul Nicolae din Curtea de Argeș

Biserica Domnească – primul monument de arhitectură religioasă de amploare din Țara Românească Coordonate GPS: 45.1420334, 24.675529 Zona turistică Muntenia găzduiește primul monument de arhitectură religioasă de amploare din Țara Românească. Biserica Domnească Sfântul Nicolae din Curtea de Argeș, situată în Ansamblul Feudal Curtea Domnească, este cea mai veche ctitorire voievodală de pe întinsul Țării Româșești. […]

0 comments
Targul-de-Turism-al-României-DescoperimRomania.ro_ Despre vin, senzualitate și erotism

Începe Târgul de Turism al României 2020!

Unde pleci în vacanță anul acesta? Alege-ți destinația perfectă la TÂRGUL DE TURISM AL ROMÂNIEI! Februarie este luna ideală pentru a-ți planifica și rezerva vacanțele pentru 2020. Dacă ești un călător pasionat și organizat și vrei să ai parte de sejururi relaxante și inedite, te așteptăm la ediția de primăvară a TÂRGULUI DE TURISM AL […]

0 comments
Pe-urmele-opincilor-cu-meşterul-Alexandru-Ilinca-3 Despre vin, senzualitate și erotism

Pe urmele opincilor cu meşterul Alexandru Ilinca

Pe urmele opincilor cu meşterul Alexandru Ilinca Meșterul Alexandru Ilinca din Orlești, Vâlcea nu a lasat opinca să piară. A crescut într-o familie cu tradiție în realizarea opincilor, dar a ales să fie croitor. De-a lungul anilor a fost unul dintre cei mai de seamă croitori din Vâlcea, iar atunci când a realizat că opinca dispare […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *