Palatele de pe Corso – poveşti cu nobili

Palatele de pe Corso – poveşti cu nobili

Palatele de pe Corso – dovadă impunătoare a istoriei


Foto: Denisa Lazăr


Palatele de pe Corso și Piaţa Victoriei (Operei) sunt unele dintre cele mai însemnate obiective turistice ale Timişoarei. În ele sunt cuprinse părți din istorie, legende şi cele mai importante evenimente culturale şi sociale.

Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu termenele “Corso” sau “Surogat”, aflăm că denumirile aparţin promenadelor care pornesc de la Operă către Catedrală, astfel încât promenada de pe partea dreaptă se numeşte Corso şi era în trecut locul unde se plimbau nobilii care formau înalta societate timişoreană şi beneficiau de restaurante şi magazine de lux, iar promenada de pe partea stangă, numită Surogat, era destinată tinerilor şi muncitorilor, elevii având nevoie chiar de permisiunea şcolii pentru a se plimba aici.

Aşadar, nu e de mirare că Palatele de pe Corso, partea dreaptă a Pieţei Victoriei a fost aleasă de înalta societate. Prezente aici, palatele Szechenyi, Hilt, Dauerbach, Merbl, Neuhausz şi Lloyd, cu dimensiunile impunătoare şi arhitectura lor specifică anilor 1900 – secession, au creat atmosfera propice derulării acestor activităţi.

Palatele de pe Corso

Palatul Szechenyi – arhitectul a fost Laszlo Szekely, palatul fiind construit la dorinţa lui Antal Vogel. O clădire cu patru etaje, porţiunea de sus fiind prevăzută cu porţiuni ieşite în afară, legate între ele prin balcoane. Aceste zone se termină în frontoane triunghilulare cu bazorelief, iar colţul clădirii este prevăzut cu un turn.

Palatul Hilt – de asemenea construit în stil art-noveau în anul 1911 şi dat în folosinţă în anul 1913. Interesant este faptul că liftul vechi este perfect funcţional.

Palatul Dauerbach – acelaşi arhitect,  Laslo Szekely, şi-a pus amprenta şi asupra acestei clădiri, fiind una dintre cele mai reprezentative monumente ale stilului anilor 1900. De remarcat la acest palat sunt volumele masive şi unduite ale acoperişurilor.

Palatul Merbl – urmărind acelaşi stil , arhitectul Arnold Merbl a ridicat o clădire care s-a alăturat celorlalte. Arhitectul a mai lucrat şi la ridicarea palatului Lloyd.

Palatul Neuhausz – o combinaţie reuşită de stiluri eclectice, care îmbină art-novau-ul maghiar şi secesiunea vieneză. Clădirea asupra căreia şi-a pus amprenta Laszlo Szekely este construită într-o simetrie perfectă.

Palatul Lloyd – construit de arhitectul Lipot Baumhorn, cu ajutorul lui Arnold Merbl, a fost dat în folosinţă în anul 1912. La parter regăseam o cafenea, unde se întâlneau cei mai importanţi oameni ai vremii. La etaj adăpostea Bursa Agricolă şi Societatea Lloyd, iar etajele al II-lea şi al III-lea erau destinate locuirii. Astăzi este Palatul Politehnicii, sediul rectoratului acesteia.

Aşadar, dacă doriţi să “gustaţi” un pic din vremurile de altădată, Palatele de pe Corso din Piaţa Victoriei vă stau la dispoziţie, creând exact atmosfera vremurilor apuse.

Ghid local: Denisa Lazăr 0729 261 038


Caută cazare în categoria:Cazare Banat,Cazare Timișoara,

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


 

Sinaia-5 Palatele de pe Corso – poveşti cu nobili

Stațiunea Sinaia – regina albă a României

Stațiunea Sinaia – invitație la schi Stațiunea Sinaia este una dintre cele mai importante și frumoase stațiuni montane din România. Dar  este și un important centru socio-cultural în care au avut loc de-a lungul timpului numeroase evenimente care ne-au marcat istoria și evoluția ca popor. Pentru a păși pe urmele istoriei noastre trebuie să vizităm Sinaia […]

0 comments
Festivalul-Satelor-Dunărene-–-tradiţie-de-peste-trei-decenii Palatele de pe Corso – poveşti cu nobili

Festivalul Satelor Dunărene – tradiţie de peste trei decenii

Festivalul Satelor Dunărene – ediția a 38-a, 16 iulie 2016  Festivalul Satelor Dunărene are o tradiție de 37 de ani şi se desfășoară în prima săptămână a lunii iulie a fiecărui an în comuna Svința, fiind considerată a fi cea mai longevivă activitate de acest fel din județul Mehedinți. Comuna Sviniţa este situată în vestul extrem […]

0 comments
Pădurea-Hoia-Baciu-–-poarta-către-altă-lume Palatele de pe Corso – poveşti cu nobili

Pădurea Baciu – poarta către altă lume

Pădurea Baciu și fenomenele inexplicabile Pădurea Baciu, cunoscută și sub numele de Pădurea Hoia-Baciu, se află în Transilvania, mai exact la marginea localității Cluj-Napoca. Este probabil cel mai cunoscut loc din România care a adunat mărturi legate de fenomene inexplicabile, desprinse din altă lume. Pădurea este inclus în diverse topuri ale celor mai înspăimântătoare locuri de pe […]

0 comments

One Reply to “Palatele de pe Corso – poveşti cu nobili”

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *