Pădurea Letea

Pădurea Letea și caii liberi

Pădurea Letea – parte a Rezervației Biosferei Delta Dunării


Pădurea Letea din județul Tulcea este situată în nord-estul Deltei Dunării și este  inclusă în Rezervația Biosferei Delta Dunării. Din punct de vedere administrativ pădurea aparține comunei C.A. Rosetti și se întinde pe o suprafață de 5246,8 ha, din care aproximativ 55% intră în aria zonelor strict protejate. Datorită imporanței sale floristice și faunistice Pădurea Letea a captat atenția oamenilor de știință începând cu anul 1930 și a devenit rezervație naturală în 1938.

Pădurea Letea floră și faună

Pădurea Letea se află în cel mai nordic punct de pe continentul Europa în care o pădure subtropicală poate exista. Peisajul este impresionant: pădurea s-a dezvoltat printre dunele de nisip formând așa-numitele hasmacuri.

De asemenea, Grindul maritim Letea este singurul loc în care se găsește o pădure formată din stejarul brumăriu, stejarul de luncă, frasinul de luncă, teiul alb și plopul alb. Stejarii așezați între dunele de nisip sunt seculari, având vârste de peste 500 de ani.

În jur de 3000 de animale (contabilizând și insectele, aproximativ 2000 dintre ele) și păsări precum vipera de nisip sau vulturul codalb, alte trei specii de șoim și corb își petrec timpul aici an de an.

O altă caracteristică a Pădurii Letea este vegetația formată din plantele cățărătoare: responsabile pentru aspectul mediteraneean este  liana greacă, dar și vița sălbatică, curpenul sau hameiul.
Caii sălbăticiți sunt cea mai mare atracție din Pădurea Letea. Aici trăind aproximativ 500 de exemplare. Din surse istorice, se crede că primii cai care și-au găsit adăpost aici au venit în urmă cu 700 de ani. În anul 1989, cooperativele agricole au fost desființate și mulți cai au fost înapoiați locuitorilor. Proprietari i-au lăsat să pască pe teritoriul Grindului Letea ducând la înmulțirea acestora.

Astăzi Pădurea Letea își așteaptă vizitatori pentru a le dezvălui aceste frumuseți.

Vă recomandăm cu drag o călătorie într-o lume frumoasă, departe de peisajul cotidian obișnuit.

Foto: Kuki Alexandru Barbuceanu



 

Targului-de-Turism-al-Romaniei-www.DescoperimRomania-5-jpg Pădurea Letea și caii liberi

Descoperă lumea la Târgul de Turism al României! 15 – 18 Februarie

Descoperă lumea la Târgul de Turism al României! 15 – 18 Februarie În perioada 15 – 18 februarie, te invităm cu entuziasm la ediția de primăvară a Târgului de Turism al României. Evenimentul are loc în pavilionul B2 din Centrul Expozițional ROMEXPO și prezintă cele mai avantajoase pachete turistice pentru anul 2024. Fie că ești […]

0 comments
cluj-poza Pădurea Letea și caii liberi

Cluj-Napoca – mozaic cultural al Transilvaniei

Cluj-Napoca – din antichitate și până azi În timpul lui Decebal, Napuca, cum era denumit orașul, era una dintre cele mai frumoase și mai prospere cetăți ale Daciei. Însă, după războiul de la 107-108, Napuca se află sub stăpânire romană, devenind astfel o bornă militară. Abia 16 ani mai târziu orașul primește statusul de civitas […]

0 comments
Vinul-alb-–-gamă-sortimentară Pădurea Letea și caii liberi

Vinul alb – gamă sortimentară

Principalele soiuri de struguri cultivate și vinurile albe pe care acestea le produc: Feteasca Albă este un vechi soi românesc, prezent de foarte mult timp în cultură și bine adaptat condițiilor de climă din podgoriile ţării noastre. Se crede că a fost obținut prin selecție populară din soiul Fetească neagră. Este soiul care deține în […]

1 comment

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *