Obiceiuri de Crăciun în Bucovina

Obiceiuri de Crăciun în Bucovina

Obiceiuri de Crăciun în Bucovina


Frumoasă zonă a Bucovinei îmbracă haine de sărbătoare cu ocazia sărbătorii de Crăciun. Tradițiile și obiceiurile unice te ademenesc să petreci un minunat Crăciun în Bucovina.

Gospodarii din satele Bucovinene, înainte de Crăciun recuperează lucrurile împrumutate sau restituie ce au împrumutat de la vecini sau de prin satele vecine. Se spune că nu este bine să ai lucruri împrumutate în gospodărie în Ajun de Crăciun, deoarece Anul Nou va fi mai sărac și mai plin de datorii. De asemenea, gospodinele, în ziua de Ajun, ascund fusele de la furca de tors și introduc o piatră în cuptor pentru a îndepărta șerpii în vara viitoare. Apoi, gospodinele ies cu mâinile pline de aluat și ating fiecare pom, ca să fie la fel de îmbelșugați că și mâinile lor pline de aluat.

Bucovina îmbrăcată în haine de sărbătoare


Casele sunt împodobite frumos și îmbogățite cu cusături înflorate, iar femeile pun sub streșine plante frumos mirositoare (busuioc, maghiran etc.) și colindă pentru bunăstarea și binecuvântarea casei.

Tinerii, ca și în alte zone etnofolclorice, se pregătesc, o dată cu începerea postului, să meargă la colindat. În Bucovina mersul la colindat a format un cod, plin cu legi și reguli nescrise. De regulă, aceștia formează grupuri de 6 persoane, care sunt aleși după funcția socială, afinități personale, calități morale sau grade de rudenie. Liderul grupului este numit vătaf, calfă sau turc, care trebuie să fiu un bun conducător, ceilalți să asculte de el, să fie un bun dansator și să aibă calități morale ireproșabile. Astfel, în seara de Ajun ceata pornește de la casa vătafului și pornește pentru a colinda tot satul. În satele din Bucovina se consideră mare păcat să ții poarta încuiată și să nu primești colindători, deoarece aceștia sunt vestitorii binelui, purifică casa și îndepărtează Diavolul. Bineînțeles, la casele cu fete, flăcăii, dacă sunt însoțiți de orchestră, încing hora.

În seara de Ajun, cina în Bucovina are un caracter ritualic, fiind îndestulată cu 12 feluri de mâncare, ce simbolizează cele 12 luni ale anului.  Înainte de a se așeza la masă, membrii familiei înghenunchează pentru rugăciune, iar, apoi, capul familiei invocă spiritele morților pentru a-i chema la ospățul familie. De asemenea, el hrănește simbolic și vitele din gospodărie, aruncând peste cap câte puțin din fiecare fel preparat.

Crăciunul în Bucovina are un farmec aparte, plin de tradiții mistice, ce înfrumusețează sărbătorile de iarnă și vă invită la un Crăciun de poveste!

Sursă foto: www.doxologia.ro


Caută cazare în categoria: Cazare Bucovina, Cazare Suceava, Cazare Gura Humorului, Cazare Mănăstirea Humorului

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


Mănăstirea Turnu - Tărâm Sfânt

Mănăstirea Turnu – Tărâm Sfânt

Imagini: Claudia Buda Nu departe de apele liniştite ale Oltului, într-un loc retras, sub Muntele Cozia, la doi km de ctitoria voievodului Mircea cel Bătrân, pe bolta cerească se înalţă cupola Mănăstirii Turnu. Un tărâm sfânt, un loc în care credinţa se înoadă cu pildele lăsate cu gură de aur de către Sfinți. Denumirea acestui lăcaş, […]

0 comments
Ediţia de primăvară a Târgului de Turism al României - 16-19 februarie 2017

23.000 de vizitatori și-au planificat vacanțele la Târgul de Turism al României!

23.000 de vizitatori au trecut pragul ediției de primăvară a Târgului de Turism al României găzduit de Romexpo între 16 și 19 februarie, în creștere cu 5% față de ediția precedentă! Târgul de Turism al României este cel mai mare eveniment autohton dedicat industriei iar bilanțul ediției de primăvară arată încă o dată oportunitatea organizării […]

0 comments
Cetatea Enisala din Tulcea

Cetatea Enisala din Tulcea

Cetatea Enisala din Tulcea Cetatea Enisala din Tulcea a  fost ridicată la sfârșitul secolului al XIII-lea și la începutul secolului al XIV-lea,  pe cel mai înalt promontoriu situat între lacurile Babadag şi Razim,  cu scop militar, defensiv și de supraveghere de la înălțime a drumurilor de pe uscat și mai ales de pe mare. Face parte […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *