Obiceiuri de Crăciun în Bucovina

Obiceiuri de Crăciun în Bucovina

Obiceiuri de Crăciun în Bucovina


Frumoasă zonă a Bucovinei îmbracă haine de sărbătoare cu ocazia sărbătorii de Crăciun. Tradițiile și obiceiurile unice te ademenesc să petreci un minunat Crăciun în Bucovina.

Gospodarii din satele Bucovinene, înainte de Crăciun recuperează lucrurile împrumutate sau restituie ce au împrumutat de la vecini sau de prin satele vecine. Se spune că nu este bine să ai lucruri împrumutate în gospodărie în Ajun de Crăciun, deoarece Anul Nou va fi mai sărac și mai plin de datorii. De asemenea, gospodinele, în ziua de Ajun, ascund fusele de la furca de tors și introduc o piatră în cuptor pentru a îndepărta șerpii în vara viitoare. Apoi, gospodinele ies cu mâinile pline de aluat și ating fiecare pom, ca să fie la fel de îmbelșugați că și mâinile lor pline de aluat.

Bucovina îmbrăcată în haine de sărbătoare


Casele sunt împodobite frumos și îmbogățite cu cusături înflorate, iar femeile pun sub streșine plante frumos mirositoare (busuioc, maghiran etc.) și colindă pentru bunăstarea și binecuvântarea casei.

Tinerii, ca și în alte zone etnofolclorice, se pregătesc, o dată cu începerea postului, să meargă la colindat. În Bucovina mersul la colindat a format un cod, plin cu legi și reguli nescrise. De regulă, aceștia formează grupuri de 6 persoane, care sunt aleși după funcția socială, afinități personale, calități morale sau grade de rudenie. Liderul grupului este numit vătaf, calfă sau turc, care trebuie să fiu un bun conducător, ceilalți să asculte de el, să fie un bun dansator și să aibă calități morale ireproșabile. Astfel, în seara de Ajun ceata pornește de la casa vătafului și pornește pentru a colinda tot satul. În satele din Bucovina se consideră mare păcat să ții poarta încuiată și să nu primești colindători, deoarece aceștia sunt vestitorii binelui, purifică casa și îndepărtează Diavolul. Bineînțeles, la casele cu fete, flăcăii, dacă sunt însoțiți de orchestră, încing hora.

În seara de Ajun, cina în Bucovina are un caracter ritualic, fiind îndestulată cu 12 feluri de mâncare, ce simbolizează cele 12 luni ale anului.  Înainte de a se așeza la masă, membrii familiei înghenunchează pentru rugăciune, iar, apoi, capul familiei invocă spiritele morților pentru a-i chema la ospățul familie. De asemenea, el hrănește simbolic și vitele din gospodărie, aruncând peste cap câte puțin din fiecare fel preparat.

Crăciunul în Bucovina are un farmec aparte, plin de tradiții mistice, ce înfrumusețează sărbătorile de iarnă și vă invită la un Crăciun de poveste!

Sursă foto: www.doxologia.ro


Caută cazare în categoria: Cazare Bucovina, Cazare Suceava, Cazare Gura Humorului, Cazare Mănăstirea Humorului

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


Degustare-specială-într-un-regal-al-vinurilor-prezente-la-VINVEST-2019-31 Obiceiuri de Crăciun în Bucovina

Degustare specială, într-un regal al vinurilor prezente la VINVEST 2019

VINVEST 2019 Seara trecută, Timişoara a fost locul în care 45 de vinuri – aparținând unui număr de 15 producători români și străini – au fost degustate la pre-evenimentul organizat în deschiderea celei de-a XVI-ediţii a Salonului Internaţional de Vinuri VINVEST, desfăşurat în acest an în perioada 19-21 aprilie, la Centrul Regional de Afaceri din […]

0 comments
La-pas-spre-Varful-Bucura-DescoperimRomania-1 Obiceiuri de Crăciun în Bucovina

La pas spre Vârful Bucura

La pas spre Vârful Bucura Dis de dimineaṭă, ora 7:10  Cobor scările în grabă si mă urc în mașină. Conducem vreo 2 ore din Timișoara până în Hațeg, unde ne oprim să ne mai cumpărăm câte ceva. Pornim înapoi la drum.  Ajungem cu mașina într-un complex de cabane la poalele munților. Lăsăm mașina, luăm ghiozdanele […]

0 comments
Poza2_ValeaBeusnita_Laurentiu Obiceiuri de Crăciun în Bucovina

Valea Beiului și Valea Beușniței – văile cascadelor

Valea Beiului și Valea Beușniței Cu siguranță ați auzit de Ochiul Beiului și Cascadele Beușnița. Ei bine, cele două monumente ale naturii se află localizate pe Valea Beiului, respectiv Valea Beușniței, în județul Caraș-Severin, în zona Cheilor Nerei. Pârâul Bei (Beu) este afluent al râului Nera și practic își are originea în lacul Ochiu Beiului. Lac alimentat […]

4 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *