Pădurea Letea

Pădurea Letea și caii liberi

Pădurea Letea – parte a Rezervației Biosferei Delta Dunării


Pădurea Letea din județul Tulcea este situată în nord-estul Deltei Dunării și este  inclusă în Rezervația Biosferei Delta Dunării. Din punct de vedere administrativ pădurea aparține comunei C.A. Rosetti și se întinde pe o suprafață de 5246,8 ha, din care aproximativ 55% intră în aria zonelor strict protejate. Datorită imporanței sale floristice și faunistice Pădurea Letea a captat atenția oamenilor de știință începând cu anul 1930 și a devenit rezervație naturală în 1938.

Pădurea Letea floră și faună

Pădurea Letea se află în cel mai nordic punct de pe continentul Europa în care o pădure subtropicală poate exista. Peisajul este impresionant: pădurea s-a dezvoltat printre dunele de nisip formând așa-numitele hasmacuri.

De asemenea, Grindul maritim Letea este singurul loc în care se găsește o pădure formată din stejarul brumăriu, stejarul de luncă, frasinul de luncă, teiul alb și plopul alb. Stejarii așezați între dunele de nisip sunt seculari, având vârste de peste 500 de ani.

În jur de 3000 de animale (contabilizând și insectele, aproximativ 2000 dintre ele) și păsări precum vipera de nisip sau vulturul codalb, alte trei specii de șoim și corb își petrec timpul aici an de an.

O altă caracteristică a Pădurii Letea este vegetația formată din plantele cățărătoare: responsabile pentru aspectul mediteraneean este  liana greacă, dar și vița sălbatică, curpenul sau hameiul.
Caii sălbăticiți sunt cea mai mare atracție din Pădurea Letea. Aici trăind aproximativ 500 de exemplare. Din surse istorice, se crede că primii cai care și-au găsit adăpost aici au venit în urmă cu 700 de ani. În anul 1989, cooperativele agricole au fost desființate și mulți cai au fost înapoiați locuitorilor. Proprietari i-au lăsat să pască pe teritoriul Grindului Letea ducând la înmulțirea acestora.

Astăzi Pădurea Letea își așteaptă vizitatori pentru a le dezvălui aceste frumuseți.

Vă recomandăm cu drag o călătorie într-o lume frumoasă, departe de peisajul cotidian obișnuit.

Foto: Kuki Alexandru Barbuceanu



 

vizitatori-la-TTV-2017 Pădurea Letea și caii liberi

Legea voucherelor de vacanță crește interesul românilor pentru turismul național

Târgul de Turism Vacanța, care a avut loc în perioada 3-5 martie 2017, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara, a avut aproape 7000 de vizitatori pe parcursul celor trei zile, mulți dintre aceștia – în special cei angajați la stat – fiind foarte interesați de vacanțele în România. Operatorii în turism consideră că interesul pentru […]

0 comments
Targul-de-Turism-al-Romaniei Pădurea Letea și caii liberi

Târgul de Turism al României – 17-20 noiembrie 2016

Târgul de Turism al României, ediția a XXXVI-a, 17-20 noiembrie 2016, Romexpo, București Târgul de Turism al României, edița de toamnă, ne așteaptă în perioada 17-20 noiembrie 2016 să descoperim cele mai bune oferte pentru vacanță. Târgul va reuni cele mai mari companii din domeniu care își vor prezenta ofertele speciale destinate pasionaților de turism cultural, turism […]

0 comments
Banatul-răsună-de-colindători-și-voie-bună Pădurea Letea și caii liberi

Crăciun în Banat cu obiceiuri din străbuni

  Banatul răsună de colindători și voie bună De Crăciun în Banat, veți descoperi tradiții unice și o atmosferă de sărbătoare specifică satelor de bănățeni din Caraș-Severin și Timiș! Cel mai important obicei în satele din Banat este mersul la colindat, obicei păstrat și în zilele noastre. La colindat merg atât copii, cât și cete […]

1 comment

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *