Legenda lui Moș Nicolae – Dulciuri și nuielușe

Legenda lui Moș Nicolae – Dulciuri și nuielușe pentru copii


Povestea lui Moș Nicolae

Cu mic cu mare, fiecare dintre noi îl așteaptă în seara de 5 spre 6 decembrie pe Moș Nicolae. Cu ghetuțele pregătite și convingerea că am fost cuminți tot anul ne afundăm în lumea viselor cu speranța că în dimineața ce urmează ghetuțele vor fi încărcate de cadourile moșului.

Tradiția spune că Sfântul Nicolae a ajutat trei fete să se căsătorească. Acestea locuiau în orașul Sfântului Nicolae, într-o casă sărăcăcioasă alături de tatăl lor. Cu o inimă haină, tatăl se gandea să-și vândă copilele pentru a se îmbogăți. Auzind povestea, Sfântul  Nicolae s-a furișat într-o noapte la geamul copilelor și a aruncat o pungă cu galbeni. Fata cea mare găsind punga a folosit-o drept zestre reușind să se căsătorească. Apoi, Sfantul Nicolae a procedat la fel atât cu fata mijlocie cât și cu mezina familiei.

Nuielușe pentru cei răi și dulciuri pentru copiii cuminți

Păstrând obiceiul din străbuni, tradiția spune că ghetuțele celor mici trebuie să fie curate și pregătite pentru venirea Moșului. În funcție de cât de cuminți au fost copii în anul ce tocmai urmează să se încheie aceștia vor fi răsplătiți cu daruri. Dacă au fost obraznici, moșul le va aduce o nuielușă pentru a le aminti că trebuie să fie mai cuminți în anul ce urmează. În schimb, cei ascultători și harnici vor primi cadouri și dulciuri din partea moșului.

Povestea nuielușei are însă și o parte bună. Se spune că dacă nuielușa, din lemn de măr la origini, este pusă în apă și înflorește până la Crăciun, atunci supărarea moșului nu a fost așa mare și cel mic nu fost iertat. În cazul în care nuielușa nu a înflorit, supărarea moșului a fost prea mare și pesemne că nu va trece curând.

Creștinii au păstrat până în zilele noastre această tradiție, dovadă este și faptul că în noaptea de 5 spre 6 decembrie toți îl așteptăm pe Moș Nicolae 🙂


Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *