Joc și voie bună în Bucovina

Joc și voie bună în Bucovina

Obiceiurile și tradițiile sucevene


Joc și voie bună în Bucovina – așa putem începe descrierea unei  părți unice și încărcate de tradiții și istorie din țara noastră, zona Sucevei. Locul în care oamenii primitori și tradițiile nescrise dăinuiesc de secole întregi.  De veți poposi în zona Sucevei, veți descoperii locuri pitorești, locuri încărcate de istorie, gazde primitoare și obiceiuri unice în țara noastră.

Sucevenii împletesc frumos tradițiile cu voia bună și folclorul tradițional. La joc și cântat sunt neîntrecuți, iar dansurile loc sunt unice, voioase și foarte ritmice. Sucevenii se petrec la sărbători, la nedeile tradiționale și la șezători, în serile de iarnă, când femeile țes și cântă versuri nescrise, culese de la bunicile lor. De asemenea, sucevenii se petrec și la clăci, organizate la diferite activități gospodărești – la fân, la lucrul câmpului, când întreaga comunitate ajută o familie să termine munca unui ogor sau să ”doboare” tot fânul. Când munca este gata oamenii petrec cu bucate alese și cu muzică tradițională.

Sucevenii sunt în strânsă legătură cu doina și cântecul popular și își exprimă cele mai profunde sentimentele: de dragoste, de înstrăinare, de cătănie sau de jale. Unele cântece sunt domoale,  transmit o stare profundă de dor și de nostalgie.  Cântecele ritmice te îmbie la joc și voie bună.

Hora satului în Suceava

În satele sucevenilor, horele sunt organizate, de regulă, de feciorii din sat, care mai înainte cer aprobare de la preotul satului pentru desfășurarea petrecerii. Hora satului este un spectacol de culoare, veselie și pași de dans. Întreaga comunitate îmbracă costume viu colorate, cu ornamentații specifice, iar lăutari, numiți ”scripcari” sunt nelipsiți. Scripcarul este un lăutar care cântă la vioară, numit așa în zona Moldovei și în cântecele populare ale moldovenilor.

La hora satului, sucevenii joacă diferite dansuri, cu ritmică diferită și pași specifici. Cele mai întâlnite dansuri sunt: Bătuta, Brâul, Arcanul, Învârtita, Ruseasca și Hora, numită Moldoveneasca. Fiecare dans este o combinație de pași și mișcările ale corpului care creează un tablou unic al dansatorilor și exprimă voioșia și dragostea pentru cântec și joc.

Bătuta – dansul unic la moldovenilor

Bătuta este unul dintre cele mai specifice dansuri din această zonă, unic în România și întâlnit doar în zona Moldovei. Este  un dans voios și foarte ritmic. Bătuta este un dans viguros, foarte rapid, executat mai ales de bărbații, care, după ritmul muzicii, fac mișcări virtuoase și bat, la propriu, pământul ”de sub picioare”, iar femeile își arătă măiestria și ușurința corpului, fiind purtate de ritmica bărbaților.

Hora satului în Suceava este un tablou pur românesc, încărcat de culoare, muzică, pași de dans, sentimente profunde, săruturi furate și tradiții împletite cu  simțirea sufletului.

Hai la joc și voie bună în Bucovina!

Foto: Andra Ioana Matei – www.andramatei.roMănăstirea-lui-Constantin-Brâncoveanu-comoara-orașului-Baia-de-Arama Joc și voie bună în Bucovina

Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu- comoara orașului Baia de Aramă

Zona Mehedinţi este o zonă plină de comori şi legende care trăiesc printre noi fără a le conștientiza uneori. Printre aceste comori cu o bogată încărcătură istorică și spirituală se află și Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu din orașul Baia de Aramă. Închinată Sfinților Voievozi Mihail și Gavril, mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu se află în orașul Baia […]

0 comments
Manastirea-Barsana-–-Linistea-Raiului Joc și voie bună în Bucovina

Mănăstirea Bârsana – colț de rai

Mănăstirea Bârsana din Maramureș Mănăstirea Bârsana din Maramureș este un mic colț de rai pe pământ. Când poposești la Bârsana simți liniștea sufletului și binecuvântarea acestui loc. Mănăstirea Bârsana este situată la 22 de km distanță de principalul oraș din județul Maramureș – Sighetul Marmației, la ieșirea din comuna Bârsana, la kilometrul 17 al drumului […]

0 comments
Manastirea-Moldovita Joc și voie bună în Bucovina

Mănăstirea Moldovița – armonie între tradiție și modernism

Mănăstirea Moldovița din Bucovina  Mănăstirea Moldovița coordonate GPS: N 47.6573, E 25.5712 Mănăstirea Moldovița din Bucovina, comuna Vatra Moldoviței, este una dintre cele mai impresionante biserici din România. Construită în anul 1532 de Petru Rareș, aceasta poartă hramul „Buna Vestire” și este așezare călugărească de maici. Originalitatea acesteia se datorează amestecului armonios dintre elementele tradiționale […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *