Salina Turda – Paradisul Sarii din adancuri

Salina Turda – Paradisul Sării din adâncuri

Salina Turda – unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa


Foto: Bogdan Rămuș și Monica Burtea


Coordonate GPS: 46.583742N 23.776267E

Salina Turda este localizată în zona Durgău – Valea Sărată, din localitatea Turda, județul Cluj. Salina Turda este una dintre cele mai bine conservate mine de sare din Europa și, astăzi, este un muzeu de istorie, în adevăratul sens al cuvântului, al mineritului de sare.

Salina Turda a fost, la începuturile ei, una dintre cele mai importante saline din Transilvania. Ultima producție dată a fost în anul 1932, după Primul Război Mondial, când salina a început să scadă ca importanță. De atunci, Salina a fost dată uitării, până la cel de-al Doilea Război Mondial, când adâncul pământului a adus salvarea oamenilor, ca adăpost antiaerian. Din anul 1992 a fost deschisă pentru turiști și bolnavii cu probleme respiratorii, iar din anul 2008 a intrat într-un proces amplu de modernizare, ce a dus la o stare excelentă de conservare a utilajelor și a lucrărilor miniere, pentru a oferi turiștilor siguranță și un minunat spectacol al trecutului istoric îmbinat cu modernismul prezentului.

Astăzi Salina Turda este considerat unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa și, totodată din România. Turiști străini sunt atrași de minunata lume a sării din adâncuri. Salina a fost renovată în 1998 și de atunci peste 2 milioane de turiștii, din toate colțurile lumii, au vizitat-o. De asemenea, persoanele cu probleme respiratorii pot găsi o gamă variată de tratamente la Salina Turda, sarea fiind benefică pentru tratarea eficientă a căilor respiratorii.

Iar în zonă sunt numeroase unități de cazare cu oameni primitori: Cazare Turda

Salina Turda impresionează prin spectaculozitate, prin imensitatea pereților de sare și prin ideile originale puse în practică. În Salină se păstrează constant o temperatură de 10 grade Celsius, așa că turiștii sunt sfătuiți să fie echipați corespunzător.

Accesul în salină este posibil pe o scară luminată, iar cele 13 etaje  până în adâncurile sării pot fi coborâte fie cu liftul, cu pereți transparenți, pentru a vedea spectacolul sării, fie pe scările de lemn. Odată ce ai coborât simți că ai intrat în altă lume, sau ai ajuns într-un loc al distracției de pe alte tărâmuri. Locul este amenajat modern, cu bănci, locuri de joacă pentru copii sau diferite activități, ce pot umple timpul turiștilor: mese de biliard, tenis de masă, bowling. De asemenea, există un magazin de suveniruri, iar întreg amplasamentul are un aspect futurist. Există un imens amfiteatru, o roată care face o rotire completă în 8 minute și  tavanul de sare este înalt de 13 metri. Un întreg spectacol, la care turiștii participă în adâncurile pământului.

Surprizele continuă, după ce cobori alte 13 etaje la capătul lor vei descoperi un lac subteran. Este un popas extraordinar, în inima adâncurilor, pe o insulă construită artificial, ce adăpostesc camere de repaus și un mic port. Turiștii se pot plimba pe lac cu bărcuțele puse la dispoziție. Întoarcerea este una dintre cele mai spectaculoase momente din spectacolul sării, turiștii având posibilitatea să se întoarcă printr-o galerie, umedă și strălucitoare, lungă de 700 de metri.

Lumea subterană își dezvăluie minunile la Salina Turda, un loc impresionant, un adevărat muzeu modern în adâncul pământului!
Cauta aici: Cazare Turda

Acces Salina Turda:

Locația A: Str. Salinelor Nr.54B, Turda, Județ: Cluj (GPS: N 46.583742 E 23.776267)

Locația B: Str. Aleea Durgaului Nr.7, Turda, Județ: Cluj (GPS: N 46.588833 E 23.787632)

Telefon: 0371 302337; 0364 260940; 0364 260941; 0264 311690
Fax: 0364-260968
Email: office@salinaturda.eu


 

Caută cazare în categoria: Cazare Transilvania, Cazare Turda, Cazare Cluj-Napoca, Cazare Băișoara, Cazare Gilău, Cazare Ciurila

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *