Grota Veterani – sanctuarul zeului Zamolxis

Grota Veterani – sanctuarul zeului Zamolxis

Grota Veterani – prima peșteră cartată din Europa


Grota Veterani este localizată în Masivul Ciucaru Mare, pe malul stâng al Dunării, la 500 de metri aval de Peștera Ponicova, sub peretele numit Pânza Curii. Accesul se face doar pe apă, fiind la aproximativ 70 metri deasupra fundului apei.

Grota Veterani mai este cunoscută și sub numele de Peștera Veteranilor, Peștera Piscabara sau Peștera din Pânza Curii. Denumirea este dată după soldatul Veterani, cel care a fost aghiotantul lui Ianovici, comandantul armatei austriece. Acesta a cantonat la Caransebeș și a refortificat peștera în secolul al XVII – lea. Această peșteră a fost punct strategic atât pentru daci, romani, cât și mai târziu pentru austrieci și turci. Fiind posibilă adăpostirea unui număr mare de soldați. Au fost construite fortificații și în interiorul peșterii, fiind prima peșteră cartată din Europa pentru importanța militară și strategică.

Întorcându-ne în timp, cercetările arheologice au demonstrat faptul că Peștera Veteranilor a fost cunoscută de oamenii încă din timpuri preistorice și a fost considerată de către daci sanctuarul lui Zamolxis, zeul venerat de strămoșii noștri.

Fortificațiile din interiorul peșterii sunt formate din ziduri de piatră construite din secolul al XIII – lea, cunoscute sub numele de ”Peth”. La sfârșitul secolului al XVII – lea, peștera a fost refortificată de austrieci și putea adăposti peste 200 de soldați.

După anul 1962 se încep cercetările peșteri și din punct de vedere speologic, geografic și arheologic. Peștera este de mărime mijlocie, având o galerie de acces si o Sală Mare, ce este luminată natural. În partea terminală a sălii este o fântână amenajată, cunoscută sub numele de ”Fântâna Turcului”. În interior se pot observa diferite inscripții din trecut.

Vă invităm să vizitați Peștera Veteranilor, o minunăție naturală ce ascunde o istorie adevărată, fapte reale și trăiri ale unor oameni cuprinși de eroism și a evenimentelor ce a avut loc pe teritoriul țării noastre.

Sursă foto: www.astraltravel.ro


Caută cazare în categoria: Cazare Cazanele DunariiCazare Eselnița, Cazare Dubova, Cazare Orșova, Cazare Liubcova, Cazare Coronini

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

One Reply to “Grota Veterani – sanctuarul zeului Zamolxis”

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *