Simbolistica precreștină sau taina cioplitului în lemn cu meșterul Nicolae Rorau

Simbolistica precreștină sau taina cioplitului în lemn cu meșterul Nicolae Rorau

Simbolistica precreștină sau taina cioplitului în lemn cu meșterul Nicolae Rorau


Pe meșterul Nicolae Rorau din satul Borzești, comuna Crasna, Gorj, l-am întâlnit la Târgul de Turism al Olteniei cioplind lemnul în micuțul atelier improvizat aici.

Nea Nicolae este la a treia generație de cioplitori în lemn. Nici nu mai știe când s-a lipit de sufletul lui dragul de această meserie. „Am crescut cu mâna pe tejghea. Pe la 4-5 ani mă ridicam pe vârful picioarelor să văd sculele pe masa de lucru. E un meșteșug din ancestralul familiei mele”, ne mărturisește meșterul.

„Foarte mulți oameni nu înțeleg ce fac eu: SIMBOLISTICA PELASGO GETO DACICĂ.”

Vorbește puțin despre el, tot ce contează sunt lucrările lui încărcate de simboluri istorice ce au dăinuit peste veacuri și pe care le promovează ducându-le mai departe spre veacurile ce vor urma.

Prin lucrările sale nea Nicolae scoate la lumină o avere inestimabilă lăsată de daci, pe care el și mai câțiva oameni de cultură nu au lăsat-o să se piardă în negura vremii.

Începe să povestească despre diverse lucrări pe care le are în jurul său spunând că dacă am fi la un foc de tabără într-o seară s-ar știnge focul și el nu ar termina de vorbit nici măcar despre o singură operă.

Vorbește cu drag despre Stâlpul de Mormânt, lucrare pe care a dezvoltat-o cât a putut de mult. Explică fiecare simbol în parte. Aflăm că cel mai vechi stâlp de mormânt provine din județul Gorj și se află la Muzeul Țăranului Român din București.

Apoi discuția curge spre alte opere: Stâlpul Casei, Coloana Cerului, Tema Romboidului, Crucea Culcată, etc.

Vorbește mult și frumos despre arta lui spunând că această bucată extraordinar de importantă din istoria noastră vrea să o transmită mai departe poporului român.

Nea Nicolae este instructor la Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu, secție externă la comuna Crasna, având o grupă de 17 elevi. „Greu au fost de găsit, dar unul mă secundează, bucuria mea este să mă întreacă.”

Astăzi nea Nicolae își așteaptă turiștii și vizitatorii dornici de cunoaștere în atelierul său din Buzești, Gorj. Aici veți avea parte de o lecție de istorie cum nu a mai fost alta.

Pe nea Nicolae îl puteți găsi la numărul 0760906374.

One Reply to “Simbolistica precreștină sau taina cioplitului în lemn cu meșterul Nicolae Rorau”

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *