Vulcanii Noroioși și peisajele dinamice ale Buzăului


Vulcanii Noroioși

Vulcanii Noroioși nu sunt singurii pe teritoriul țării noastre. Totuși, orice călător odată ce calcă în inima Pâclelor Mici își dă seama că vulcanii noroioşi sunt rari pentru Europa. Toate fenomenele spectaculoase îi fac demni de o transformare pură într-un obiectiv touristic important și de neratat în această viață.

Parcă de secole între pâclele de lângă Berca stau ascunse forme de relief tăcute şi umbrele nedumerite ale norilor călători. Astfel impactul călătorului care ajunge aici este unul marcant în care omul redescoperă puritatea ancestrală a naturii. Liniștea debordantă este deranjată dintr-o dată de gâlgâituri misterioase care răzbesc la suprafață neanunțate. Din pântecele ascuns al pământului, răzbat la suprafaţă doar prin gurile deschise ale Pâclelor Mari şi Mici bule de nămol.

Mesajele Pământului din adâncuri


În liniștea peisajelor Buzăului de la mii de kilometri sub pământ, gazele naturale îşi caută drum spre suprafaţă. Ele antrenează sub o presiune crescândă; ape freatice, marne dizolvate şi argilă, aruncându-le afară sub formă de noroi lichid. Uneori, conurile acestor vulcani în miniatură se bombează şi se rotunjesc, asemenea muşuroaielor unor furnici uriașe. Dacă ești atent poți vedea cum norii se oglindesc în materia gri dintr-un crater mai mare.
Totodată, poți vedea cum o parte din material se scurge peste crustele vechi. Uneori se întâmplă ca stropii să te ajungă și să ți se așeze pe încălțăminte sau pe haine, astfel, Vulcanii Noroioși și peisajele dinamice ale Buzăului cheamă mereu numeroși călători pe care îi încântă cu mesaje din adâncuri.  Sub ochii lor vulcanii transformă peisajul. Călătorii, pe la imagini în care materialul întărit naște imagini selenare, pot descoperi și bucăți de reptile fosilizate în nuanțe gri. Aceste forme s-au realizat prin procesul de îngheț – dezgheț după numeroase cicluri, dar și din imaginația celor ajunși aici.

După ce cobori de la Pâclele Mici dealurile îndepărtate, ce se desfăşoară în faţa ta completează peisajele Buzăului. Ajuns la Pâclele Mari, peisajul te farmecă cu totul. O parte din conurile vulcanice sunt înalte, șiroaiele  de noroi rece strălucesc și par a fi urme de ceară. Numeroși turiști fotografiază imortalizând peisajele dinamice în schimbare.  Cel mai probabil mâine vulcanii noroioşi vor fi mai diferiţi decât ieri şi azi și vor avea noi forme.

Vulcanii Noroioși și peisajele dinamice ale Buzăului cheamă numeroși turiști în zonă prin mesajele lor născute în adâncuri.  Astfel ei devin un obiectiv turistic de prim rang în România, dar și pentru Europa. Odată ajunși aici aceste comori ale României vă vor îndemna să descoperiți mai mult din România.

Imagini: Claudiu Vatau și Nicoleta Busa, 13.07.2019, în tură foto cu Costin Fetic


Caută și alte idei de călătorie și oferte de cazare în România


Caută cazare în categoria:  Cazare MunteniaCazare Chiojdu, Cazare Amara, Cazare Valea Lupului

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice, Tradiții și obiceiuri, Trasee turistice, Evenimente, Personalități


Citeste și…


Castelul Huniade

Castelul Huniade – istorie, cultură, simbol

Castelul Huniade – cea mai veche clădire din Timişoara Foto: Denisa Lazăr Castelul Huniade coordonate GPS: lat. 45.7530371, long. 21.2267058 Castelul […]

0 comments
Cascada Bigăr - minunea din munții Banatului

Cascada Bigăr – minunea din Munţii Banatului

Cascada Bigăr – minunea din Munţii Banatului Cascada Bigăr coordonate GPS: 45 00 12.18 N 21 57 34.92 E Cascada […]

2 comments
Lacul Gozna – relaxare și contemplare

Lacul Gozna – relaxare și contemplare

Lacul Gozna – polul distracției Lacul Gozna coordonate GPS: Lat. 45.2105567, Long. 22.0107078 Lacul Gozna se află în județul Caraș-Severin, pe […]

0 comments

Dacă ți-a plăcut articolul, trimite-l și prietenilor tăi!

Dacă ți-a plăcut articolul trimite-l și prietenilor tăi!

Lasă un răspuns

Notă:

Comentariile de pe acest sit reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legatură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Sus