Vulcanii Noroioși

Vulcanii Noroioşi – locul unde pământul fierbe

Rezervația naturală Vulcanii Noroioşi


Coordoante GPS Pâclele Mari: 45°20’23″N, 26°42’33″E

Rezervația Vulcanii Noroioşi, locul unde pământul fierbe,  se întinde pe aproximativ 30 ha între localitățile buzoiene Scorțoasa și Berca. Rezervația este formată din 4 zone: La Fierbători, Pâclele Mari, Pâclele Mici și Beciu.

Rezervația se deosebește prin fenomenul spectaculos și rar întâlnit în lume care se desfăsoară aici. Vulcani de dimensiuni reduse care în loc de lavă scot la suprafața pământului cu ajutorul gazului o pastă fluidă formată din noroi.

Practic, existența acestor vulcani este determinată de mai mulți factori naturali (apa, gaze naturale, argile, gipsuri) care o dată combinați  în proporțiile necesare produc acest fenomen magic. Gazele naturale scot noroiul de la o adâncime de peste 3000 m pentru a forma o bulă perfectă la suprafața pământului.

Peisajul care ia naștere la suprafața pământului este unul în continuă schimbare, permanent iau ființă vulcani noi în timp ce cei mai vechi se sting pe rând.

Tipuri de vulcani în rezervația Vulcanii Noroioşi

Există două tipuri de vulcani noroioși, vulcani propriu-ziși și vulcani fierbători.

Datorită gazelor, vulcanii fierbători dau impresia de fierbere continuă, dar contrar așteptărilor temperatura lor este scăzută.

Rezervația Vulcanii Noroioşi este importantă atât din punct de vedere geologic cât și botanic datorită vegetației halofile care s-a dezvoltat aici reprezentată de speciile: Nitraria Schoberi şi Obione Verrucifera.

Vulcanii, în a căror cratere clocotește noroiul fluid și lucitor, înconjurați de câmpul arid și crăpat în contrast cu natura ce se dezlănțuie în imediata apropiere formează un peisaj atât de spectaculos încât ajungi să te întrebi dacă este real.

Cazare în apropiere găsiți aici.

Acces: la Pâclele Mari sau Pâclele Mici poți ajunge astfel:

  • de la București urmând traseul: București – Urziceni – Buzău – Berca – Scorțoasa (aprox. 140 km)
  • din Timișoara urmând traseul: Timișoara – Deva – Sibiu – Brașov – Scorțoasa (aprox. 575 km)
  • de la Baia Mare urmând traseul: Baia Mare – Reghin – Sighișoara – Brașov – Scorțoasa (aprox. 535 km)
  • din Iași urmând traseul: Iași – Bârlad – Focșani – Buzău – Berca – Scorțoasa (aprox. 301 km)

Cel mai ușor acces în această zonă se face cu mașina. Dar există și microbuze din Buzău (Autogara XXL) care merg până la Pâcle. Mai multe detalii despre programul de întoarcere în oraș le puteți obține de soferul microbuzului.


Caută cazare în categoria: Cazare MunteniaCazare Chiojdu, Cazare Amara

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


 

IMG_2300 Vulcanii Noroioşi - locul unde pământul fierbe

O nouă ediție „Transylvania Tourism Fair” încheiată cu succes

Timp de 3 zile în perioada 17-19 martie 2017, a avut loc la Braşov cea de-a X-a ediție a celui mai important târg regional de turism –  „Transy­vania Tourism Fair” (TTF). Lansată acum un de­ceniu, această manifestare legată de petrecerea agreabilă a timpului liber, dar şi de intre­ținerea sănătății populației, a crescut de la an […]

0 comments
Cramele-Cricova-O-picatura-de-savoare-din-inima-Moldovei-DescoperimRomania.ro_ Vulcanii Noroioşi - locul unde pământul fierbe

Cramele Cricova – O picătură de savoare din inima Moldovei

Cramele Cricova – O picătură de savoare din inima Moldovei Istorie și tradiție  Din timpuri străvechi, aceste meleaguri au fost lăsate să dea naștere licorilor aromate și pline de noblețe, care erau comercializate  în sec. V, la nivel local dar care și-au păstrat succesul până în prezent. De atunci și până în sec. XX au […]

0 comments
Rezervatia-Gradina-Zmeilor-–-templu-al-naturii-DescoperimRomania.ro-2 Vulcanii Noroioşi - locul unde pământul fierbe

Rezervaţia Grădina Zmeilor – templu al naturii

Rezervaţia Grădina Zmeilor – templu al naturii Rezervația Grădina Zmeilor se află la o distanță de aproximativ 1 km în apropierea satului Gâlgău Almașului, din județul Sălaj.  Această Grădină din piatră sculptată de natură uimește nu doar cu peisajele sale dar și cu legendele care sunt atribuite fiecărei stânci. Rezervația Grădina Zmeilor are o suprafață […]

0 comments

One Reply to “Vulcanii Noroioşi – locul unde pământul fierbe”

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *